Κάποιο απόγευμα, εκεί που έψαχνα στα παλιά τετράδια συνταγών της μάνας μου και των γιαγιάδων μου με την πρόθεση να συγκεντρώσω στοιχεία για το τι έτρωγαν οι άνθρωποι πριν από 50-60 χρόνια ή και παλαιότερα, ένα πολυκαιρισμένο –και σε ορισμένα σημεία διάφανο από τις λαδιές –φύλλο ξέφυγε από κάποιο τετράδιο κι έπεσε στο πάτωμα. Το σηκώνω και ανακαλύπτω πως ήταν άλλη μία συνταγή, γραμμένη στο χέρι από μια γειτόνισσά μας που όλοι θεωρούσαν εξαιρετική μαγείρισσα.
Για μια στιγμή αισθάνθηκα να βουρκώνω. Συνειδητοποίησα πως αυτή ήταν η συνταγή που αναζητούσα μέρες τώρα, με παράπονο, μουρμουρίζοντας μάλιστα: «Αχ, βρε μάνα, πού την καταχώνιασες εκείνη την ταχινόπιτά σου και δεν τη βρήκα ποτέ;». Προφανώς ήταν πάντα εκεί και μέχρι εκείνη τη στιγμή την προσπερνούσα. Καθώς δεν περίμενα να είναι έτσι σκόρπια ριγμένη και γραμμένη με άλλον γραφικό χαρακτήρα, δεν την είχα προσέξει. Παρατήρησα πως υπήρχε και παρένθεση, με τη σημείωση «νηστίσιμη, με καρύδια και σταφίδες, της Αλέκας».
Ετσι γινόταν πάντα, σημείωναν το όνομα της φίλης που τους είχε δώσει τη συνταγή, για να την ξεχωρίζουν από κάποια άλλη, δεδομένου ότι, όπως διαπίστωσα, είχαν πολλές και διαφορετικές εκδοχές του ίδιου γλυκίσματος, με σοκολάτα, με φύλλο σφολιάτας, με ζύμη ανεβατή, με χαρουπόμελο. Δεν φανταζόμουν πως ήξεραν τότε το χαρουπόμελο, αλλά η συνταγή ήταν κάποιας Λέλας και έφερε επιπλέον και τοπωνυμική ένδειξη, «από την Κύπρο», γεγονός που εξηγούσε την παρουσία του, μια και το χαρουπόμελο ήταν ακόμη άγνωστο στο ευρύ ελλαδίτικο κοινό, παρότι οι χαρουπιές ευδοκιμούσαν ανέκαθεν και εδώ. Συνέχισα να διαβάζω, ενώ μια ολόκληρη εποχή ξετυλιγόταν μπροστά στα μάτια μου μέσα από αυτές τις παλιές συνταγές. Μια εποχή που νοσταλγούσα.

Ταχινόπιτα

Υλικά για 1 φόρμα

  • 250 γρ. ταχίνι
  • 250 ml νερό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ. καφέ σόδα
  • 1 κ. καφέ κανέλα σε σκόνη
  • ½ κ. καφέ γαρίφαλο σε σκόνη
  • 250 γρ. καρύδια χονδροκοπανισμένα
  • 250 γρ. σταφίδες ανακατεμένες με το μισό αλεύρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το ταχίνι μαζί με το νερό και το χτυπάτε καλά με το μίξερ χειρός, ή στο μπλέντερ, μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνετε τη ζάχαρη ενώ συνεχίζετε να δουλεύετε το μείγμα. Προσθέτετε το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά. Ρίχνετε και τη σόδα, αφού τη διαλύσετε πρώτα στον χυμό του πορτοκαλιού. Τέλος, προσθέτετε τα καρύδια και τις σταφίδες που ανακατέψατε με το αλεύρι. Αφού αναμειχθούν καλά, προσθέτετε, λίγο λίγο, και το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ή με το χέρι για να ενσωματωθεί καλύτερα στο πηχτό πλέον μείγμα. Λαδώνετε ελαφρά και ακολούθως αλευρώνετε μια φόρμα του κέικ, με αποσπώμενο πάτο και διάμετρο 26 εκ., και ρίχνετε το μείγμα της ταχινόπιτας. Αν θέλετε, πασπαλίζετε την επιφάνειά της με σουσάμι, τη βάζετε σε προθερμασμένο, στους 180°?, φούρνο και την αφήνετε να ψηθεί για περίπου 1 ώρα. Τη σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε για περίπου 10 λεπτά ακόμη μέσα στη φόρμα, προτού την αναποδογυρίσετε σε μια πιατέλα.

Tip

Για να ελέγξετε αν ψήθηκε βυθίζετε στο κέντρο της ταχινόπιτας τη λάμα ενός μαχαιριού ή μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή, χωρίς να κολλήσει επάνω της ζύμη, σημαίνει πως έχει ψηθεί καλά.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 17 Απριλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ