Τον Σεπτέµβριο του 2014 ο Σεργκέι Ρολντούγκιν δήλωνε στην αµερικανική εφηµερίδα «The New York Times»: «Εχω ένα διαµέρισµα, ένα αυτοκίνητο και µια ντάτσα (σ.σ.: εξοχική κατοικία). Δεν έχω εκατοµµύρια». Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε µε τη δηµοσιοποίηση των Panama Papers από τη γερµανική «Süddeutsche Zeitung» και τον οργανισµό ICIJ (The International Consortium of Investigative Journalists), ο Ρολντούγκιν κερδίζει περίπου 8,1 εκατοµµύρια ευρώ τον χρόνο και διαθέτει προσωπικά πρόσβαση σε ρευστότητα ύψους 23,7 εκατοµµυρίων ευρώ, µέσω της άγνωστης έως τώρα συµµετοχής του στη µετοχική σύνθεση της µεγάλης ρωσικής διαφηµιστικής εταιρείας Video International.
Επίσης, από την αγοραπωλησία μετοχών της εταιρείας κατασκευής φορτηγών Kamaz εκτιμάται ότι κέρδισε περί τα 124 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης πέντε offshore εταιρειών που διαχειρίζεται η Bank Rossiya, η οποία διαθέτει στενές και μακροχρόνιες σχέσεις με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η πρωταγωνιστική παρουσία του Ρολντούγκιν στα Panama Papers θεωρήθηκε από μερίδα του Τύπου ότι «οδηγεί» στον ίδιο τον Πούτιν.
Ποιος είναι, όμως, ο Ρολντούγκιν; Βασικά, είναι σολίστας του βιολοντσέλου. Εργάζεται στο θέατρο Μαριίνσκι και είναι επίσης επικεφαλής στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης. Ωστόσο, εκείνο για το οποίο είναι γνωστός είναι οι στενότατες σχέσεις του, εδώ και πολλές δεκαετίες, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρολντούγκιν είναι εκείνος ο οποίος στα προφίλ των media για τον ρώσο πρόεδρο προσέφερε απλόχερα τις «ανθρώπινες» αφηγήσεις, ιστορίες από το παρελθόν, οικογενειακές στιγμές κ.τ.λ. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος σύστησε στον Πούτιν την (αεροσυνοδό της Aeroflot τότε) πρώην σύζυγό του, Λουντμίλα. Είναι εκείνος που βάφτισε την κόρη του Πούτιν, Μάσα, το 1985.

Και βεβαίως, γνωρίζει τον ρώσο πρόεδρο από την περίοδο που ήταν πράκτορας της KGB στη Σοβιετική Ενωση και στην Ανατολική Γερμανία.

Οι αποκαλύψεις των Panama Papers, πέρα από τα ζητήματα οικονομικής διακυβέρνησης που εγείρουν, υφαίνουν ταυτοχρόνως ένα πέρα για πέρα αληθινό, συναρπαστικό αφήγημα. Είναι βέβαιο ότι ο Τζον Λε Καρέ έχει σκάσει από τη ζήλια του.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ