Το ποσοστό του πληθυσμού που παρουσιάζει κατάθλιψη ανέρχεται κάθε χρόνο περίπου στο 10%. Η κατάθλιψη επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του πάσχοντος στην καθημερινότητα, ενώ προκαλεί προβλήματα τόσο στον ίδιο όσο και στα πρόσωπα της οικογένειας και του στενού του κοινωνικού περιβάλλοντος. Οι σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης μπορεί να έχουν καταστρεπτικές συνέπειες εάν παραμείνουν χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση, ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς δεν αναζητούν βοήθεια και θεραπεία. Η κατάθλιψη δεν είναι ίδια για όλους. Εως τώρα γνωρίζαμε πως γυναίκες και άνδρες βιώνουν την ασθένεια διαφορετικά. Κάποιοι άνδρες με κατάθλιψη στρέφονται προς το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. Αλλοι απογοητεύονται, αποθαρρύνονται, είναι ευερέθιστοι και μερικές φορές βίαιοι. Αλλοι δίνουν όλη την προσοχή τους στη δουλειά, προσπαθώντας να καλύψουν την κατάστασή τους. Ακόμη, ένα ποσοστό ανδρών με κατάθλιψη αντιδρά ενεργώντας ριψοκίνδυνα.
Πρόσφατα στοιχεία, πάντως, αναφέρουν πως υπάρχει µεγάλη διαφορά µεταξύ γυναικών και ανδρών και όσον αφορά το πώς επηρεάζουν οι κοινωνικές σχέσεις την κατάθλιψη. Οι γυναίκες έχουν την τάση να αναπτύσσουν µεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα σχέσεων συγκριτικά µε τους άνδρες. Οταν νιώθουν ότι οι σχέσεις τους είναι κακής ποιότητας, ο συναισθηµατικός κόσµος τους επηρεάζεται αρνητικά σε πολύ υψηλό βαθµό, ενώ το αίσθηµα αυτοεκτίµησης ισχυροποιείται από τον αριθµό και την ποιότητα των κοινωνικών τους σχέσεων. Οταν, λοιπόν, οι σχέσεις τους και η υποστήριξη που νιώθουν ότι δέχονται δεν είναι τόσο ισχυρές, ο κίνδυνος σοβαρής κατάθλιψης αυξάνεται δραµατικά. Αντίθετα, στους άνδρες υπερισχύει το ποσοστό επιτυχιών στον επαγγελµατικό, προσωπικό, κοινωνικό και οικονοµικό τοµέα. Τα συµπεράσµατα αυτά προέκυψαν από µεγάλη έρευνα που διεξήγαγαν γιατροί από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ σε 1.057 ζεύγη διδύµων διαφορετικού φύλου.
Οι συµµετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε ερωτηµατολόγιο αναφορικά µε τις σχέσεις τους µε την οικογένεια και τους φίλους τους. Οι επιστήµονες ανέλυσαν τα στοιχεία για να κατανοήσουν την αντίληψη που είχαν αυτά τα άτοµα για την προσοχή, τη βοήθεια και την αγάπη που τους προσέφεραν οι γύρω τους.

Η αξιολόγηση των στοιχείων έγινε σε δύο στάδια, µε έναν χρόνο διαφορά το καθένα. Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της µελέτης, οι γυναίκες που είχαν γύρω τους περισσότερα άτοµα να τις βοηθήσουν και να τις υποστηρίξουν, που ένιωθαν ότι τις αγαπούσαν περισσότερο και ότι νοιάζονταν για αυτές, είχαν και τις λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από κατάθλιψη.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Προβληματικοί ασθενείς
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Quality & Safety» έδειξε ότι σε περιπτώσεις περίπλοκων ιατρικών περιστατικών υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες, της τάξεως του 42%, οι γιατροί να κάνουν λάθος διάγνωση σε έναν δύσκολο ασθενή από ό,τι σε έναν ουδέτερο ή «κανονικό». Στα ελαφριά και απλά περιστατικά, η ψαλίδα είναι μεν μικρότερη, αλλά δεν κλείνει τελείως: ο γιατρός έχει 6% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνώσει λάθος την ασθένεια του δύσκολου ασθενούς από ό,τι του «κανονικού». Αυτό συμβαίνει πιθανότατα επειδή ο γιατρός καταβάλλει διανοητική προσπάθεια για να χειριστεί την προβληματική συμπεριφορά του ασθενούς, πράγμα που τον αποσπά από το κύριο έργο του.

ΓΕΥΣΗ
Τρώμε με τα μάτια
Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Consumer Marketing» αναφέρει πως όποιος «ανεβάζει» το πιάτο του στο Instagram το εκτιμά σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που βιάζεται να το δοκιμάσει. Τα λίγα λεπτά που αφιερώνει κάποιος για να βγάλει τη φωτογραφία, να την επεξεργαστεί και να την ποστάρει αυξάνουν τη λαχτάρα του για το συγκεκριμένο πιάτο και τον κάνουν να το απολαμβάνει περισσότερο.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 3 Απριλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ