Η σχέση των ανθρώπων με το φαγητό διαμορφώνεται σε πολύ νεαρή ηλικία και τις περισσότερες φορές βασίζεται σε ασήμαντα συμβάντα, τα οποία όμως για το παιδικό μυαλό μπορεί να είναι καθοριστικά. Παρότι δεν έχω παιδιά, το γεγονός ότι υπήρξα κι εγώ παιδί, μου επιτρέπει να θυμάμαι τι δημιούργησε τις απαρέσκειές μου για ορισμένες τροφές, όπως θυμάμαι εξάλλου και με πόσο κόπο κατάφερα να τις καταπολεμήσω, βοηθούσης και της δουλειάς που κάνω.
Η μικρή Ευαγγελία είναι ένα χαριτωμένο κοριτσάκι που πηγαίνει νηπιαγωγείο. Τη γνώρισα ένα Σάββατο, που την είχε φέρει η μαμά της για να της κόψουν τα μαλλιά. Κάθισε σε μια πολυθρόνα δίπλα μου και μου δήλωσε, με σοβαρότατο ύφος, έτσι από το πουθενά, πως δεν τρώει τις φακές γιατί τις σιχαίνεται επειδή είναι μικροσκοπικές και μαύρες. Αυθόρμητα, όπως συνηθίζω «να περνάω πάντα τη γιαγιά απέναντι, θέλει δεν θέλει», τη ρώτησα αν θα ήθελε να της μαγειρέψω φακές, αλλιώς, για να αλλάξει γνώμη. Η μαμά της γέλασε και μου είπε πως δεν θα την έπειθα με κανέναν τρόπο. Και τότε, κλείνοντας το μάτι στη μικρή Ευαγγελία, της είπα:

«Πουρέ τρως;».

Πίτα με πατάτες και φακές

Υλικά για 6 άτομα

Για τη Γέμιση

  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. φακές, ξεπλυμένες και στεγνές
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 2 κ. καφέ φυλλαράκια από θυμάρι (φρέσκο ή αποξηραμένο)
  • 300 γρ. ανάμεικτα λαχανικά (καρότα, κολοκυθάκια, αρακάς, φασολάκια), πολύ ψιλοκομμένα
  • αλάτι και πιπέρι

Για τον πουρέ

  • 750 γρ. πατάτες (κατάλληλες για βράσιμο)
  • 3-4 κ. σούπας βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά. Τις σουρώνετε και τις πολτοποιείτε είτε στο μίξερ είτε με το ραβδομπλέντερ. Στην ίδια κατσαρόλα, λιώνετε ελαφρά το βούτυρο, ρίχνετε τις πολτοποιημένες πατάτες και τις γυρνάτε με μια σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και τις διατηρείτε ζεστές. Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 5 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τις φακές, το δαφνόφυλλο, τον ζωμό, το θυμάρι, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και αφήνετε να βράσουν για περίπου 40 λεπτά. Μόλις περάσουν τα πρώτα 30 λεπτά, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα αφήνετε να βράσουν. Στη συνέχεια, τα βγάζετε όλα μαζί με σουρωτή κουτάλα ή τα στραγγίζετε, κρατάτε λίγο από τον ζωμό τους και μεταφέρετε το μείγμα αυτό σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο ταψάκι 23 x 32 εκ. Δοκιμάζετε τις πατάτες που πολτοποιήσατε και αν δείτε ότι έχουν σφίξει πολύ αραιώνετε ελαφρά το μείγμα τους με λίγο από τον ζωμό λαχανικών ώστε να πάρει τη σύσταση ενός πουρέ και απλώνετε το μείγμα αυτό, ομοιόμορφα, πάνω από τις φακές και τα λαχανικά. Σχηματίζετε κύματα με ένα πιρούνι στην επιφάνεια του πουρέ, τοποθετείτε το ταψάκι σε προθερμασμένο, στους 220°C, φούρνο και ψήνετε το φαγητό για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από πάνω.

Tip

To φαγητό αυτό είναι η χωρίς κρέας παραλλαγή του γαλλικού hachis parmentier ή και του αγγλικού shepherd’s pie. Oποτε δεν τίθεται θέμα νηστείας, χρησιμοποιώ για τον πουρέ οπωσδήποτε βούτυρο και γάλα, αντί για ζωμό λαχανικών και μαργαρίνη.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ