«Πουρέ τρως;».
Πίτα με πατάτες και φακέςΥλικά για 6 άτομα
Για τη Γέμιση
- 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 500 γρ. φακές, ξεπλυμένες και στεγνές
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 2 κ. καφέ φυλλαράκια από θυμάρι (φρέσκο ή αποξηραμένο)
- 300 γρ. ανάμεικτα λαχανικά (καρότα, κολοκυθάκια, αρακάς, φασολάκια), πολύ ψιλοκομμένα
- αλάτι και πιπέρι
Για τον πουρέ
- 750 γρ. πατάτες (κατάλληλες για βράσιμο)
- 3-4 κ. σούπας βούτυρο (ή μαργαρίνη)
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά. Τις σουρώνετε και τις πολτοποιείτε είτε στο μίξερ είτε με το ραβδομπλέντερ. Στην ίδια κατσαρόλα, λιώνετε ελαφρά το βούτυρο, ρίχνετε τις πολτοποιημένες πατάτες και τις γυρνάτε με μια σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και τις διατηρείτε ζεστές. Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 5 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τις φακές, το δαφνόφυλλο, τον ζωμό, το θυμάρι, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και αφήνετε να βράσουν για περίπου 40 λεπτά. Μόλις περάσουν τα πρώτα 30 λεπτά, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα αφήνετε να βράσουν. Στη συνέχεια, τα βγάζετε όλα μαζί με σουρωτή κουτάλα ή τα στραγγίζετε, κρατάτε λίγο από τον ζωμό τους και μεταφέρετε το μείγμα αυτό σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο ταψάκι 23 x 32 εκ. Δοκιμάζετε τις πατάτες που πολτοποιήσατε και αν δείτε ότι έχουν σφίξει πολύ αραιώνετε ελαφρά το μείγμα τους με λίγο από τον ζωμό λαχανικών ώστε να πάρει τη σύσταση ενός πουρέ και απλώνετε το μείγμα αυτό, ομοιόμορφα, πάνω από τις φακές και τα λαχανικά. Σχηματίζετε κύματα με ένα πιρούνι στην επιφάνεια του πουρέ, τοποθετείτε το ταψάκι σε προθερμασμένο, στους 220°C, φούρνο και ψήνετε το φαγητό για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από πάνω.
Tip
To φαγητό αυτό είναι η χωρίς κρέας παραλλαγή του γαλλικού hachis parmentier ή και του αγγλικού shepherd’s pie. Oποτε δεν τίθεται θέμα νηστείας, χρησιμοποιώ για τον πουρέ οπωσδήποτε βούτυρο και γάλα, αντί για ζωμό λαχανικών και μαργαρίνη.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ