Το 2015 ήταν μια καλή χρονιά για το ελληνικό κρασί, που μετρά πάνω από 300 πολύτιμες γηγενείς ποικιλίες. Το επεβεβαιώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, που χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, τη σοδειά του προηγούμενου έτους «πολύ καλή έως εξαιρετική», «ενδιαφέρουσα» και «αντιπροσωπευτική», καθώς «έδωσε πολύπλοκα αρωματικά λευκά κρασιά με πλούσιο σώμα και ερυθρά κρασιά με μέτρια αλκοόλη και έντονο χρώμα». Στα καλά νέα για την εγχώρια οινοπαραγωγή ήρθε να προστεθεί και η άφιξη ενός διεθνούς σταρ της οινοχοΐας.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, στο πλαίσιο τριήμερου σεμιναρίου της Genius in Gastronomy, ο καταξιωμένος σουηδός sommelier Sören Polonius είχε την ευκαιρία να γευτεί τρία ασύρτικα του 2014 με περγαμηνές, από ισάριθμες περιοχές της χώρας: Ευάμπελος γη από τη Στερεά Ελλάδα, Λυραράκης Petrokaliva Vineyard από την Κρήτη και Ηδυσμα Δρυός από τη Μακεδονία.

Ο Sören Polonius, ο διάσημος sommelier και περιζήτητος «προπονητής» οινοχόων σε διεθνείς διαγωνισμούς, βρέθηκε για δεύτερη φορά στην Αθήνα, προσκεκλημένος της Genius in Gastronomy –της εταιρείας που ιδρύθηκε το 2010 με κύριο αντικείμενο το κρασί, την μπίρα και τα αποστάγματα –με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει τις εξειδικευμένες γνώσεις του σε νέους επαγγελματίες από τον χώρο του κρασιού.

Ο σουηδός διακεκριμένος «κόουτς» –επικεφαλής sommelier στον όμιλο ξενοδοχείων Esperanto, ιδιοκτήτης της εταιρείας Dryck enl Polonius και υπεύθυνος για την προετοιμασία της εθνικής ομάδας των σουηδών sommeliers που θα συμμετέχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό στην Αργεντινή τον Απρίλιο –παρέδωσε ένα εμπεριστατωμένο εκπαιδευτικό τριήμερο master class (03-05/01) στο πλαίσιο του προγράμματος Wine & Sommelier Expert Course, όπου μεταξύ άλλων μύησε τους ενδιαφερόμενους σπουδαστές σε θέματα όπως οι νέες τάσεις στην οινοχοΐα, η δημιουργία και διαχείριση λίστας κρασιών και ο συνδυασμός κρασιού και φαγητού.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα η ομάδα της Genius in Gastronomy «σύστησε» τον Sören Polonius σε σπουδαίες γηγενείς ποικιλίες μέσα από γευσιγνωσίες και γαστρονομικά δείπνα. Ενα από αυτά παρατέθηκε στο βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Hytra όπου οι προσκεκλημένοι δοκίμασαν πιάτα προσεκτικά συνδυασμένα με κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα (η επιλογή των οίνων έγινε από τον sommelier και συνιδρυτή της Genius in Gastronomy Γιώργο Λούκα, με στόχο να συνοδεύσουν το degustation menu που δημιούργησε ο chef Τάσος Μαντής). Πρωταγωνιστής της βραδιάς αναδείχθηκε το Ασύρτικο –μια εξαιρετική ποικιλία που προέρχεται από τη Σαντορίνη, αλλά εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί σήμερα, από άποψη ποιότητας, μία από τις πιο σημαντικές και δημοφιλείς γηγενείς ποικιλίες που συνδυάζει αρμονικά οξύτητα, άνθη, φρούτα και μεταλλικά στοιχεία. Στην οριζόντια δοκιμή που πραγματοποιήθηκε την ξεχωριστή αυτή λευκή ποικιλία εκπροσώπησαν με αξιώσεις τρεις εκλεκτές ετικέτες από ισάριθμες γεωγραφικές περιφέρειες.

Οι συνδαιτυμόνες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το Ασύρτικο Ευάμπελος γη 2014 από τους αμπελώνες στο Γερακλί Δομοκού Φθιώτιδας –υψόμετρο 400 μ. -, το οποίο ωριμάζει επί έξι μήνες σε γαλλικά και αμερικανικά δρύινα βαρέλια. Πρόκειται για έναν «πολυδιάστατο οίνο με έντονα φρουτώδεις και γλυκούς αρωματικούς χαρακτήρες. Τραγανή οξύτητα, μεστό στόμα, αρμονική επίγευση και δυνατότητα παλαίωσης στη φιάλη για τρία χρόνια», όπως περιγράφουν με δικαιολογημένη υπερηφάνεια οι παραγωγοί του. Τα ποτήρια γέμισαν επίσης με Ηδυσμα Δρυός 2014, ένα χρυσοκίτρινο κρασί από τη Δράμα, σύνθετο αρωματικά, με χαρακτήρα που «συνδυάζει τα καραμελωμένα εσπεριδοειδή με την επίμονη δρύινη ανάσα». Η έτερη επιλογή ήταν ένα δροσερό Ασύρτικο Petrokaliva Vineyard 2014 από το οινοποιείο Λυραράκης στην Κρήτη.
Η βραδιά συνεχίστηκε με μια κάθετη δοκιμή σε τρεις χρονιές Ξινόμαυρου ενός οινοποιείου και ολοκληρώθηκε με μια τυφλή γευσιγνωσία. Ανάλογες gourmet βραδιές προς τιμήν του Sören Polonius φιλοξενήθηκαν στα εστιατόρια Cookoovaya και 7 Food Sins Gastro Pub, αφήνοντας μια ελπιδοφόρα επίγευση για το μέλλον των ελληνικών κρασιών εντός και εκτός συνόρων.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ