Πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς μπορεί να αποδειχθεί το παραμικρό, το πιο απρόσμενο ερέθισμα: μια κίνηση, μια λέξη, ένα χρώμα, μια ιστορία. Η δημιουργική διαδικασία της αρχιτεκτονικής ενεργοποιείται από παρόμοιους μηχανισμούς, με έναν από αυτούς να διατηρεί σταθερά το προβάδισμα: τον τόπο. Εκείνος είναι που θα θέσει τους όρους του στο τελικό σχέδιο, στην κλίμακα, αλλά και στα υλικά. Ετσι ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του αρχιτεκτονικού γραφείου Mad Architects, που κλήθηκε να τιθασεύσει τους παγωμένους υγρότοπους της μεγαλούπολης Χαρμπίν –δεν την αποκαλούν τυχαία «Πόλη του Πάγου» –για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Harbin Opera House, με τους δύο συναυλιακούς χώρους, το οποίο δεσπόζει σε ένα νησί-πολιτιστικό πάρκο στον ποταμό Σονγκχουά.

Το αποτέλεσμα, τόσο στη δομή όσο και στην αισθητική της Οπερας, συνοψίζεται στην προβολή της αλληλεπίδρασης μεταξύ τοπίου και αρχιτεκτονικής, ιδιωτικού και δημόσιου χώρου. Το οικοδόμημα δείχνει πλήρως ενσωματωμένο στoυς υδροβιότοπους της περιοχής, με την ελικοειδή φόρμα της κατασκευής –από πάνελ αλουμινίου –να μοιάζει φιλοτεχνημένη από τη δυναμική του αέρα και του νερού, ενώ οι τριγωνικοί σχηματισμοί στις γυάλινες επιφάνειες υπαινίσσονται εντέχνως τις νιφάδες του χιονιού και τους κρυστάλλους του πάγου. Οι Mad Architects πραγματοποίησαν το αρχικό τους όραμα για ένα πολιτιστικό κέντρο γύρω από το οποίο θα αναπτύσσεται ένας ζωντανός δημόσιος χώρος,
ο οποίος θα συνεισφέρει στον αστικό ρυθμό και θα αναδείξει το τουριστικό προφίλ της όγδοης σε πληθυσμό κινεζικής μητρόπολης.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ