Είναι ένα βροχερό βράδυ Δευτέρας. Ακριβώς μπροστά μου, σε μια λιτή, φωτεινή αίθουσα, επτά άνδρες και ένα αγόρι μοιάζουν να παλεύουν με έναν αόρατο εχθρό, σχίζοντας με δυνατές γροθιές τον αέρα. Βρίσκομαι σε μία από τις δημοφιλείς σχολές Κραβ Μαγκά στην Αθήνα –το Krav Maga Kolonaki –προσπαθώντας να μάθω περισσότερα στοιχεία για αυτό το νέο παγκόσμιο trend, το οποίο κερδίζει θαυμαστές με γεωμετρική πρόοδο. Από διάσημους σταρ του Χόλιγουντ –όπως το ζεύγος Brangelina –μέχρι new age μπαμπάδες που προπονούνται μαζί με τα παιδιά τους και άνθρωποι που θέλουν να γνωρίζουν πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Πίσω στην αίθουσα, οι άνδρες ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του Μιχάλη Καφετζή, πιστοποιημένου εκπαιδευτή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κραβ Μαγκά (IKMF). Αφού εκείνος τούς δείχνει μια σειρά κινήσεων, τους ζητάει να κλείσουν τα μάτια τους. «Αν δεχτείτε επίθεση στον δρόμο, οι συνθήκες δεν θα είναι ιδανικές. Εδώ καλούμαστε να χτίσουμε τη μνήμη του σώματός μας, ώστε ο τρόπος με τον οποίο θα αμυνθούμε να γίνει δεύτερη φύση μας» τους εξηγεί.
«Τι ακριβώς είναι το Κραβ Μαγκά;» τον ρωτάω. «Κραβ Μαγκά σημαίνει στα εβραϊκά «μάχη επαφής». Πρόκειται για ένα σύστημα αυτοάμυνας» εξηγεί και προσθέτει: «Οι τεχνικές του, βέβαια, διαφέρουν πολύ σε σχέση με εκείνες των υπόλοιπων πολεμικών τεχνών. Θα έλεγα ότι είναι πολύ πιο πρακτικές και εφαρμόσιμες σε αληθινές συνθήκες».Υπάρχουν, όμως, κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται; «Δεν ακολουθείται κανένας κανόνας» είναι η κατηγορηματική απάντησή του. «Οταν κάποιος δέχεται μια βίαιη επίθεση στον δρόμο, έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει οποιεσδήποτε τεχνικές είναι απαραίτητες για να διαφύγει τον κίνδυνο, χωρίς φυσικά να υπερβαίνει τα όρια που ορίζει ο νόμος της κάθε χώρας, και να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Διά μέσου συνεχούςπροπόνησης και επανάληψης, οι πιο αποτελεσματικές τεχνικές άμυνας ενάντια σε κάθε είδους επίθεση γίνονται σχεδόν δεύτερη φύση και αυτόματες, έτσι ώστε στις αληθινές συμπλοκές του δρόμου να χρησιμοποιηθούν αμέσως» καταλήγει.
Η ιστορία του Κραβ Μαγκά είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Αναπτύχθηκε από τον εβραϊκής καταγωγής, γεννημένο το 1910, Ιμι Λίχτενφελντ. Ο ίδιος μεγάλωσε στην Μπρατισλάβα της τότε Τσεχοσλοβακίας και διέπρεψε σε πολλά αθλήματα, μεταξύ των οποίων η πυγμαχία και η πάλη, ενώ εξασκήθηκε και σε αρκετές πολεμικές τέχνες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 οι αντισημιτικές ομάδες άρχισαν να πληθαίνουν στην πόλη του. Ετσι εκείνος, μαζί και με άλλους παλαιστές και πυγμάχους εβραϊκής καταγωγής, σχημάτισαν ομάδες προκειμένου να προστατέψουν τις γειτονιές τους. Ο Λίχτενφελντ γρήγορα κατάλαβε ότι οι γνώσεις που απέκτησε από τα αθλήματα λίγο μπορούσαν να βοηθήσουν στη μάχη του δρόμου και έτσι ανέπτυξε ένα σύστημα τεχνικών και αυτοάμυνας για τέτοιες ακριβώς καταστάσεις. Οταν οι ναζιστικές ομάδες του Χίτλερ άρχισαν να απλώνονται στην πόλη αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει. Βρέθηκε στην Παλαιστίνη, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κράτος του Ισραήλ. Σύντομα, μετά την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, το 1948, η Ισραηλινή Δύναμη Αμυνας (IDF) του ζήτησε να δημιουργήσει ένα σύστημα μάχης και αυτοάμυνας βασισμένο στην εμπειρία του από τη διδασκαλία του στις πρώτες εβραϊκές ομάδες «αυτοπροστασίας», όπως π.χ. η Χαγκάνα, οι οποίες είχαν αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή πριν από την ίδρυση του κράτους.
Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της 20ετούς καριέρας του ως επικεφαλής εκπαιδευτής της ΙDF στη μάχη σώμα με σώμα, ανέπτυξε σταδιακά και προσεκτικά το Κραβ Μαγκά, καθιστώντας το τελικά το επίσημο μαχητικό εκπαιδευτικό σύστημα για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.Οταν αποσύρθηκε από την IDF, άρχισε να διδάσκει το Κραβ Μαγκά σε πολίτες, όπως επίσης και σε ειδικές μονάδες της αστυνομίας και του στρατού.
Πίσω στο μάθημα, τώρα, ο Μιχάλης ζητάει από τους μαθητές του να κάνουν μερικά πουσάπς. «Κάθε άνθρωπος χωρίς πρόβλημα υγείας, ο οποίοςμπορεί να περπατήσει, να σηκωθεί και να καθήσει σε μια καρέκλα μπορεί να ασχοληθεί με το Κραβ Μαγκά» ξεκαθαρίζει και συμπληρώνει: «Βέβαια, η καλή φυσική κατάσταση είναι στενά συνδεδεμένη μαζί του.Για αυτόν τον λόγο και η προπόνηση περιλαμβάνει έναν αριθμό από καρδιαγγειακές και ενδυναμωτικές ασκήσεις γυμναστικής, καθώς και ασκήσεις για την απόκτηση ευλυγισίας, οι οποίες ενεργοποιούν ολόκληρο το ανθρώπινο μυοσκελετικό σύστημα».
Το μάθημα τελειώνει περίπου έπειτα από μία ώρα και έρχεται το επόμενο γκρουπ. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μια όμορφη, λεπτεπίλεπτη νεαρή γυναίκα, η Μαρία-Μίρινα Κοκκόρη. «H πρώτη μου επαφή με το Kραβ Μαγκά έγινε όταν πήγα να σπουδάσω στο εξωτερικό. Το πανεπιστήμιο μας κάλεσε και μας έδειξε μερικές τεχνικές αυτοπροστασίας. Επρόκειτο για Κραβ Μαγκά. Με γοήτευσε, διότι οι κινήσεις που μας έμαθαν ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τη λογική. Εμείς οι γυναίκες υστερούμε σε σωματική διάπλαση από τους άνδρες και αυτό που ουσιαστικά μαθαίνουμε με το Κραβ Μαγκά είναι πώς να χρησιμοποιούμε σωστά το μυαλό και το σώμα μας για να απεγκλωβιστούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από μια δύσκολη κατάσταση. Ενώ οι υπόλοιπες πολεμικές τέχνες έχουν να κάνουν με τη νίκη, στο Kραβ Μαγκά νίκη είναι η διατήρηση της σωματικής σου ακεραιότητας».
«Χρειάστηκε ποτέ να χρησιμοποιήσεις το Κραβ Μαγκά στην πραγματική σου ζωή;» τη ρωτάω. «Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, όχι. Πάντως, μια φίλη μου που γνωρίζει Κραβ Μαγκά κατάφερε να σώσει την τσάντα της από κλέφτη» μου απαντά και συμπληρώνει: «Ασχολούμαι πλέον με το Kραβ Μαγκά τρία χρόνια. Νομίζω ότι έχει αλλάξει ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο περπατάω στον δρόμο. Εννοώ ότι με βοηθάει στο κομμάτι της αυτοπεποίθησης. Ξέρω πλέον ότι δεν είμαι τόσο ευάλωτη. Αλλάζει τον τρόπο σκέψης. Εχω μάθει να αντιλαμβάνομαι τον κίνδυνο, και έτσι να τον αποφεύγω».
Οι μαθήτριες του Μιχάλη αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος δουλεύει πολύ με πιθανά σενάρια. «Μελετάμε πώς γίνονται οι επιθέσεις στις γυναίκες μέσα από πραγματικά περιστατικά και ύστερα γίνεται προσομοίωση εδώ στην αίθουσα» εξηγεί. «Οι γυναίκες αρχικά πρέπει να μάθουν πώς να εκτιμήσουν έναν κίνδυνο διατηρώντας την ψυχραιμία τους και στη συνέχεια διδάσκονται πώς μπορούν να τον αποφύγουν ή, αν είναι απαραίτητο, πώς να αντεπιτεθούν εξαλείφοντάς τον».
Προτείνει, λοιπόν, να δουλέψουμε μαζί ένα πιθανό σενάριο. Μου ζητάει να περπατήσω κατά μήκος της αίθουσας. Ξαφνικά έρχεται κοντά μου και με τραβάει βίαια από τον καρπό του χεριού μου. Προβάλλω αντίσταση και στυλώνω τα πόδια μου στο έδαφος. Οσο όμως και να προσπαθώ, εκείνος σταθερά καταφέρνει να με τραβάει προς το μέρος του. «Το να αντιστέκεσαι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα όταν ο άλλος είναι πιο δυνατός από εσένα» εξηγεί. Αντίθετα, με προτρέπει να μην προβάλω αντίσταση, να τον ακολουθήσω, αφού δεν μπορώ να απελευθερωθώ διαφορετικά, και την κατάλληλη στιγμή, όπως μου δείχνει, να στρέψω το κορμί μου στην κατάλληλη θέση ώστε να δαγκώσω το χέρι του ακριβώς στο σημείο όπου με κρατά. Ομολογώ ότι δεν το είχα φανταστεί ποτέ.
Ενα ακόμη ιδιαίτερο target group για το Kραβ Μαγκά είναι και τα παιδιά. Η εποχή δυστυχώς είναι σκληρή και η αυτοάμυνα είναι μια λέξη που μπαίνει νωρίς στη ζωή τους. Οπως αναφέρει ο Μιχάλης, τα παιδιά μαθαίνουν τεχνικές αυτοάμυνας προσαρμοσμένες ώστε να ταιριάζουν με την ηλικία τους και τις φυσικές και πνευματικές τους ικανότητες, ενώ μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδιαδιδάσκονται πώς να αναγνωρίζουν απειλές, όπως οι bullies αλλά και οι απαγωγείς.
Ποιος, όμως, είναι ο κύριος λόγος που ο ίδιος επέλεξε να ασχοληθεί με το Κραβ Μαγκά; «Νομίζω ότι είναι ο ίδιος ο ιδρυτής του Κραβ Μαγκά, ο Ιμι Λίχτενφελντ, και το μότο τουπου ήταν το «So that one may walk in peace»,δηλαδή «για να πορεύεται κανείς εν ειρήνη».Εάν, λοιπόν, μάθουμε και κατανοήσουμε τι πραγματικά πρεσβεύει το Κραβ Μαγκά, δεν θα χρειαστεί ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε.Εξ ου και οι αρχές του: πρόληψη, αποτροπή, αποφυγή και διαφυγή».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ