Ο10χρονος Οσάμα βρίσκεται στην Ελλάδα κάτι παραπάνω από έναν μήνα. Κατάγεται από τη Συρία και θέλει να πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρίσκεται ο πατέρας του. Αν τα καταφέρει, τότε, σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο, επειδή θα έχει σχηματιστεί οικογενειακός πυρήνας, μπορούν να ακολουθήσουν η μητέρα και τα αδέλφια του και έτσι να επανενωθεί η οικογένεια. Με προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο, ο Οσάμα αποχαιρέτησε τη μητέρα και τα αδέλφια του στη Συρία και ξεκίνησε την περιπέτειά του. Ο ένας παππούς ανέλαβε να τον μεταφέρει στα σύνορα με την Τουρκία, όπου τον παρέλαβε ο άλλος και τον οδήγησε στα παράλια. Εκεί, πλήρωσε τους «δουλεμπόρους» και τον έβαλε στη βάρκα που τον έφερε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στα ασυνόδευτα, ανήλικα παιδιά χορηγείται αμέσως άσυλο. Από εκεί και πέρα, η τύχη τους εξαρτάται από την οργάνωση που διαθέτει και τη μέριμνα που παρέχει η κάθε χώρα. Ο 10χρονος Οσάμα είναι ένα από τα πολλά ανήλικα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα ασυνόδευτα, με τους γονείς τους είτε να προηγούνται είτε να έπονται στο ταξίδι της προσφυγιάς ή ακόμη ο ένας να είναι μπροστά και ο άλλος πίσω.
Δεκαεπτά από αυτά φιλοξενούνται από τον Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων, στον Σταθμό Εφήβων, στα Εξάρχεια. Σκοπός του συλλόγου, που ιδρύθηκε το 1924 με κύριο δωρητή τον Εμμανουήλ Μπενάκη, είναι η φροντίδα και η υποστήριξη ασυνόδευτων εφήβων και παιδιών από χώρες που πλήττονται από πολέμους και καταστροφές. Αρχικά, ο σύλλογος προσέφερε υπηρεσίες κυρίως σε παραμελημένα και κακοποιημένα παιδιά από την ελληνική επαρχία. Σήμερα, προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Φροντίζει να αποκτήσουν έγγραφα παραμονής και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, με βάση τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού και τους σχετικούς νόμους και συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, μεριμνά για την εκπαίδευσή τους, ακόμη και για τη χορήγηση άδειας εργασίας, ώστε να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία σε περίπτωση που η επανασύνδεση με την οικογένειά τους δεν είναι εφικτή. Και, κυρίως, για την καθημερινότητά τους, ώστε να έχουν μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή εφήβου.
Για να πετύχει όλα αυτά, ο σύλλογος στηρίζεται πάρα πολύ στην εθελοντική προσφορά και την ευγενή χορηγία πολλών πολιτών. Ετσι, έχει δομήσει ένα πλέγμα συνεργασιών και δομών για την ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων σε διάφορους τομείς. Μέσα από αυτό, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου και σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, διοργανώθηκε αγώνας ποδοσφαίρου στο Γυμναστήριο «Ι. Φωκιανός» με μεικτές ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από παιδιά του Σταθμού Εφήβων και μαθητές του International Baccalaureate (ΙΒ) της Σχολής Μωραΐτη. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης που αναπτύσσουν οι μαθητές της σχολής με βάση το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΒ. Την πρωτοβουλία ανέλαβαν εκ μέρους του συλλόγου η Δήμητρα Αδαμαντίδου και εκ μέρους της Σχολής Μωραΐτη η μαθήτρια του ΙΒ2 Ελένη Παπαϊωάννου, οι οποίες συνεργάστηκαν δημιουργικά για την επιτυχία της εκδήλωσης.
Ο µικρός Οσάµα, αλλά και οι μεγαλύτεροι Αλί, Μοχάμεντ, Τζαβάντ κ.ά. είχαν την ευκαιρία να παίξουν, να μιλήσουν, να αστειευτούν, να γίνουν φίλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον Κωνσταντίνο, τον Γιώργο, τον Μορίς και τα άλλα παιδιά. Στόχος των μαθητών της Σχολής Μωραΐτη είναι να αναπτύξουν μια σταθερή συνεργασία με τον Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων και να υποστηρίζουν έμπρακτα τη δράση του. Σε αυτό συνηγορεί, άλλωστε, και το χαμόγελο της ικανοποίησης που φώτιζε όλα τα πρόσωπα στο τέλος της εκδήλωσης.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ