«Πώς θα μείνει ζεστό το σπίτι μου;». Το ερώτημα μας απασχολεί όλους, καθώς, ακόμη και αν ο χειμώνας ακόμη δεν έχει ξεκινήσει (ημερολογιακά και θερμοκρασιακά), η ανάμνηση των τελευταίων παγωμένων χρόνων δεν είναι ευχάριστη.
Τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες, στην προσπάθειά τους να ζεστάνουν το σπίτι τους, αναζήτησαν εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, ενώ η στροφή τους σε φθηνότερες επιλογές θέρμανσης –χρήση καυσόξυλων σε τζάκια και σόμπες, συχνά αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης –επέφερε το ανησυχητικό φαινόμενο της αιθαλομίχλης.
Οπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξουν να θερμάνουν το σπίτι τους, καθώς ο χειμώνας δεν είναι καιρός για ψυχρολουσίες.

Αντλίες θερμότητας
Τι ακριβώς είναι οι αντλίες θερμότητας που έχουν προστεθεί τελευταία στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, αλλά λίγοι από εμάς γνωρίζουν πώς λειτουργούν; Πρόκειται για μια μορφή τεχνολογίας η αρχή λειτουργίας της οποίας είναι ίδια με αυτήν που εφαρμόζεται στα ψυγεία και στις κλιματιστικές συσκευές. Σε αντίθεση, λοιπόν, με τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης – που βασίζονται κατά κύριο λόγο στην καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή θερμότητας –, οι αντλίες θερμότητας τον χειμώνα αντλούν τη ζέστη από το περιβάλλον και τη διοχετεύουν στο εσωτερικό της κατοικίας, με τη βοήθεια μιας μικρής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην πραγματικότητα, η αντλία δεν παράγει θερμότητα, αλλά λειτουργεί ως μεταφορέας θερμότητας από το περιβάλλον προς τον χώρο – ή αντίστροφα, κατά τη λειτουργία της ψύξης. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν χρησιμοποιείται ως πηγή για τη δημιουργία θέρμανσης ή ψύξης και γι’ αυτό η κατανάλωση που απαιτείται για τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας είναι μικρή. Καταναλώνοντας 1 kWh ηλεκτρικής ενέργειας μπορούμε να μεταφέρουμε στον χώρο μας 3 kWh θερμότητας, δηλαδή έχουμε συντελεστή συμπεριφοράς (COP) 3:1.

Με την κατάλληλη επιλογή αντλίας, τη μελέτη και τη ρύθμιση των παραμέτρων της εκάστοτε εγκατάστασης, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν με σχεδόν όλους τους τύπους κλασικών σωμάτων θέρμανσης, ενώ μπορούν να συνδεθούν με όλα τα συστήματα θέρμανσης με κύκλωμα νερού, με την ενδοδαπέδια θέρμανση να αποτελεί ιδανικό σύστημα. Οι αντλίες θερμότητας δεν χρειάζονται λεβητοστάσιο. Tόσο το ύψος της επένδυσης όσο και ο χρόνος απόσβεσης εξαρτώνται από τις εκάστοτε συνθήκες και από το μέγεθος της εγκατάστασης.

Το κόστος κτήσης ίσως να απαιτεί δανειοδότηση. Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής πρέπει να προσέξει ώστε ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου να συμπίπτει με τον χρόνο απόσβεσης του μηχανήματος και η πληρωμή του δανείου να γίνεται ουσιαστικά από την εξοικονόμηση χρημάτων που κερδίζει από τη χρήση της αντλίας θερμότητας. Τόσο ο δημόσιος τομέας όσο και ο ιδιωτικός προσφέρουν προγράμματα επιδότησης, όπως το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», καθώς και τα γνωστά «Πράσινα δάνεια» των τραπεζών.

12 έξυπνες συμβουλές για να κρατήσετε τη ζέστη εντός

1. Τοποθετήστε ένα μικρό ράφι επάνω από τοκαλοριφέρ, ώστε με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσετε την κυκλοφορία του ζεστού αέρα στο εσωτερικό του χώρου.Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο πίσω από το καλοριφέρ, προκειμένου να αντανακλάται η ζέστη προς το εσωτερικό του δωματίου.

2. Απομονώστε τους χώρους στους οποίους κινείστε στο σπίτι, κλείστε ερμητικά τις πόρτες και περιορίστε τη θέρμανση εκεί όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο.

3. Μην ανοιγοκλείνετε τη θέρμανση διαρκώς. Βεβαιωθείτε για την τοποθέτηση του θερμοστάτη στη σωστή θέση και επιδιώξτε τη συνεχή και ομαλή λειτουργία του θερμαντικού σας συστήματος επιλέγοντας μια ελάχιστη επιθυμητή θερμοκρασία.

4. Κρεμάστε σε μπαλκονόπορτες και παράθυρα χονδρές κουρτίνες και καλύψτε τα πατώματα με χαλιά.

5. Επιλέξτε τις πιο θερμές ώρες της ημέρας για τον αερισμό των χώρων.

6. Εμπιστευτείτε τη φύση. Εκμεταλλευτείτε τη θερμότητα του ήλιου. Τις πρωινές ώρες κρατήστε τα παντζούρια ανοιχτά και κλείστε τα ότανβραδιάσει.

7. Το τζάκι δεν θερμαίνει μόνο το σπίτι, αφού όταν είναι σβηστό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θέρμανσης. Αν έχετε τζάκι και δεν το χρησιμοποιείτε, τοποθετήστε ένα ειδικό μπαλόνι καμινάδας για να αποφύγετε τις απώλειες θερμότητας.

8. Οχυρώστε το σπίτι σας. Μην αφήνετε οποιαδήποτε χαραμάδα ή κενό ανοιχτό. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά προστατευτικά, με τα οποία μπορείτε να τα καλύψετε.

9. Συντηρήστε σωστά τον καυστήρα και τον λέβητα του σπιτιού σας και βεβαιωθείτε για τη βέλτιστη ρύθμιση καύσης.

10. Βεβαιωθείτε για τη σωστή μόνωση του δικτύου θέρμανσης ξεκινώντας από το λεβητοστάσιο μέχρι και τα διαμερίσματα.

11. Μην τοποθετείτε μεγάλα έπιπλα μπροστά από το καλοριφέρ. Εξασφαλίστε επαρκή χώρο γύρω από τα θερμαντικά σώματα.

12. Καθαρίστε τις επιφάνειες του καλοριφέρ.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ