Μercedes-Benz GLA 180 CDI

Ενα premium SUV δεν χρειάζεται να επενδύσει σε εξεζητημένες επιλογές για να ξεχωρίσει. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η περίπτωση της Mercedes-Benz GLA, καθώς με έναν κινητήρα diesel 1.461 κ.εκ. έχει καταφέρει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στην κατηγορία της. Η απόδοση της GLA 180 CDI φτάνει τους 109 ίππους και τα 250 Nm ροπής, ενώ για τη μετάδοση της κίνησης στους μπροστινούς τροχούς εναλλακτικά του μηχανικού κιβωτίων των έξι σχέσεων προσφέρεται και η ημιαυτόματη μονάδα διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων. Η τιμή των 29.771 ευρώ προσυπογράφει την ταπεινότητα των προδιαγραφών ενός αυθεντικά premium τετράτροχου.

Citroen C3 1.4 ΗDi 70

Πέντε χρόνια εργοστασιακή εγγύηση, δωρεάν ασφάλιση αυτοκινήτου για έναν χρόνο και την έκπτωση Green Bonus περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα #Citroën MakeMyDay που συνοδεύει τις προτάσεις της γαλλικής φίρμας στη χώρα μας. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει το C3, καθώς με μόλις 13.240 ευρώ μπορεί κανείς να συνδυάσει τη δεδομένη αποδοτικότητα ενός κινητήρα diesel χωρητικότητας 1,4 λίτρων και απόδοσης 70 ίππων με τον πλήρη εξοπλισμό της έκδοσης Αttraction iStreet. Δείγμα της εξοπλιστικής πληρότητας του C3 αποτελεί η παρουσία του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης, το οποίο μάλιστα υποστηρίζεται από μια έγχρωμη οθόνη αφής μεγέθους 7 ιντσών.

Volvo V40 Cross Country 1.5 Τ3 Auto

H δημοφιλέστερη πρόταση στην κατηγορία των premium μικρομεσαίων hatchbacks επιστρέφει με έναν νέο κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 1,5 λίτρων. Αποδίδοντας 152 ίππους και 250 Nm ροπής, το τετρακύλινδρο σύνολο της «οικογένειας» Drive-E έχει στο πλευρό του ένα επίσης νέο αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων, με χειροκίνητη διαμόρφωση και δύο προγράμματα λειτουργίας (Νormal και ECO+), καθώς και το γνώριμο σύστημα Start&Stop. O προηγμένος εξοπλισμός ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας εξακολουθεί να δίνει στο V40 Cross Country τον πρώτο λόγο απέναντι στον ανταγωνισμό, την ίδια στιγμή που η τιμή των 21.900 ευρώ κάνει τη σουηδική πρόταση πραγματικά ασυναγώνιστη.

Kia Rio 1.1 Diesel

Ο μικρότερος, σε κυβισμό, κινητήρας diesel της ελληνικής αγοράς εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα του Kia Rio απέναντι στις προτάσεις του ανταγωνισμού του. Το τρικύλινδρο σύνολο των 1.120 κ.εκ. αποδίδει 75 ίππους και 180 Nm ροπής τα οποία καταλήγουν στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου έξι σχέσεων. Στο δυναμικό σχεδιαστικό προφίλ του Rio προσθέστε τον πλούσιο εξοπλισμό των εκδόσεων Upgrade+. Οι ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών, ο κλιματισμός, το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης και το σύστημα Start&Stop είναι μερικά μόνο από τα εξοπλιστικά στοιχεία της εν λόγω έκδοσης, η οποία διατίθεται στην τιμή των 14.190 ευρώ.

Honda Civic 1.6 i-DTEC

Οι διακριτικές παρεμβάσεις στις επιφάνειες του αμαξώματος και του θαλάμου επιβατών που έχει δεχθεί στην έκδοση του 2015 επιτρέπουν στο Civic να διατηρεί σχεδόν ανέπαφη τη δυναμική του στην ελληνική αγορά, ωστόσο ο κινητήρας diesel των 1,6 λίτρων είναι εκείνος που συντηρεί το μικρομεσαίων διαστάσεων Honda στην κορυφή της κατηγορίας του. Με τη γραμμική απόδοση των 120 ίππων και των 300 Nm ροπής και τη συμβολή του μηχανικού κιβωτίου των έξι σχέσεων, το τετρακύλινδρο σύνολο ενισχύει τον οδηγοκεντρικό προσανατολισμό της ιαπωνικής πρότασης. Η τιμή του πετρελαιοκίνητου Civic ξεκινάει από τα 21.670 ευρώ.

Hyundai i20 1.4 Diesel

Ο ξεκάθαρα ευρωπαϊκός προσανατολισμός, όπως αυτός περιγράφεται από τον ώριμο και ταυτόχρονα ελκυστικό σχεδιασμό των μεταλλικών επιφανειών του αμαξώματος, είναι αυτός που χαρακτηρίζει τη δεύτερη και καλύτερη σε όλα γενιά του Hyundai i20. Ο κινητήρας diesel των 1,4 λίτρων, απόδοσης 90 ίππων, σε συνδυασμό με τη θεαματική βελτίωση της ακαμψίας του πλαισίου, διαμορφώνει μια πρόταση ικανή να ανταποκριθεί ακόμη και στον ρόλο ενός οικογενειακού αυτοκινήτου, από τη στιγμή, μάλιστα, που τα 326 λίτρα του χώρου αποσκευών φλερτάρουν με τα αριθμητικά δεδομένα ενός μικρομεσαίου hatchback. H πετρελαιοκίνητη έκδοση των 1,4 λίτρων είναι κατά 1.000 ευρώ ακριβότερη σε σχέση με εκείνη των 1,1 λίτρων, εκκινώντας από τα 15.190 ευρώ.

VW eco up!

H επιδότηση «BLUE Bonus» που συνοδεύει το VW eco up! επαναφέρει στο προσκήνιο της ελληνικής αγοράς μια πρόταση που αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πλεονεκτήματα – περιβαλλοντικά ή μη – που προκύπτουν από τη χρήση του φυσικού αερίου. Ο ατμοσφαιρικός κινητήρας των 999 κ.εκ. αποδίδει 68 ίππους και 90 Nm ροπής, καταναλώνοντας μόλις 2,9 κιλά CNG ανά 100 χλμ. Το κόστος κίνησης, λοιπόν, περιορίζεται στα 2,8 ευρώ ανά 100 χλμ., όταν η τιμή της συγκεκριμένης έκδοσης, συμπεριλαμβανομένου και του οφέλους απόσυρσης, δεν ξεπερνά πλέον τα 11.990 ευρώ.

Dacia Duster 1.5 dCi

Αν και η βασική επιχειρηματολογία του Duster εστιάζει στο χαμηλό κόστος κτήσης και χρήσης, δύσκολα μπορεί κανείς να παραβλέψει τις εκτεταμένες εκτός δρόμου δυνατότητες που διαθέτουν οι τετρακίνητες εκδόσεις του σκληροτράχηλου Dacia. Πλεονέκτημα, είτε κινείσαι στην άσφαλτο είτε στο χώμα, αποτελεί ο κινητήρας diesel των 1,5 λίτρων, ο οποίος ωστόσο δεν αποτελεί τη μοναδική, υπερτροφοδοτούμενη επιλογή, καθώς στην γκάμα του αυτοκινήτου έχει ήδη προστεθεί ο βενζινοκινητήρας των 1,2 λίτρων απόδοσης 125 ίππων. Η τιμή των 17.890 ευρώ αντιστοιχεί στη δικίνητη έκδοση diesel των 110 ίππων, ωστόσο, καλύπτοντας μια διαφορά 1.110 ευρώ, αποκτάς σύστημα τετρακίνησης και πλουσιότερο εξοπλισμό.

Fiat 500X 1.3 Multijet

Ενας νέος κινητήρας diesel, ο μικρότερος στην γκάμα του Fiat 500X, αναδεικνύει το αστικό προφίλ ενός ιδιαίτερα ελκυστικού, σε σχεδίαση και χαρακτηριστικά, crossover. O λόγος για το τετρακύλινδρο σύνολο των 1.248 κ.εκ. στην έκδοση των 95 ίππων, το οποίο συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο πέντε σχέσεων, καταναλώνοντας μόλις 4,1 λίτρα καυσίμου ανά 100 χλμ. Παρά τον πλούσιο εξοπλισμό, τα πέντε χρόνια εργοστασιακής εγγύησης και τα πέντε χρόνια δωρεάν service, το Fiat 500X με τον κινητήρα diesel των 1,3 λίτρων διατίθεται στην τιμή των 18.570 ευρώ.

Jeep Renegade 1.6 Multijet

O πετρελαιοκινητήρας των 1,6 λίτρων εξοπλίζει τη μοναδική χαμηλού κυβισμού έκδοση diesel στη σημερινή γκάμα του Jeep Renegade, διαμορφώνοντας με τους 120 ίππους και τα 320 Nm ροπής ένα εξαιρετικά ικανό και αποδοτικό σύνολο. Στη συγκεκριμένη έκδοση, η οποία στη χώρα μας ξεκινάει από τα 22.470 ευρώ, η κίνηση μεταδίδεται μέσω μηχανικού κιβωτίου έξι σχέσεων στους μπροστινούς τροχούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το «μικρό» Jeep δεν διαθέτει την ικανότητα να κινείται με χαρακτηριστική άνεση μακριά από την άσφαλτο.

Οpel Corsa 1.2 ECOTEC

Τον τίτλο της πιο προσιτής έκδοσης του νέου Opel Corsa εξασφαλίζει ένας ατμοσφαιρικός κινητήρας βενζίνης χωρητικότητας 1,2 λίτρων. Το τετρακύλινδρο μοτέρ της γερμανικής φίρμας αποδίδει 70 ίππους, υποστηρίζοντας με επάρκεια τον αστικό προσανατολισμό ενός αυτοκινήτου που μετρά στην 33ετή ιστορία του περισσότερες από 12,5 εκατομμύρια πωλήσεις. Το μηχανικό κιβώτιο των πέντε σχέσεων καθώς και οι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές τιμές της κατανάλωσης καυσίμου συμπληρώνουν το προφίλ μιας έκδοσης που προσφέρεται, με το κλειδί στο χέρι, έναντι 10.490 ευρώ.

Seat Ibiza 1.0 TSI 110 PS

Μετρώντας ήδη 30 χρόνια παρουσίας στους ευρωπαϊκούς δρόμους, το Seat Ibiza ετοιμάζεται να υποδεχθεί το 2016 με επικαιροποιημένα σχεδιαστικά και εξοπλιστικά χαρακτηριστικά και έναν νέο TSI κινητήρα μόλις 999 κ.εκ. Με μέγιστη ισχύ 110 ίππους και 200 Nm ροπής, το τρικύλινδρο σύνολο είναι το πλέον αποδοτικό στη βενζινοκίνητη γκάμα του ισπανικού supermini, παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις κινούνται σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα. Η παρουσία του μηχανικού κιβωτίου των έξι σχέσεων, όπως και του συστήματος Start&Stop, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη πως το προσφάτως ανανεωμένο Ibiza δεν κρύβεται πίσω από το προσιτό προφίλ ενός αυτοκινήτου πόλης.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ