Ενα κριάρι οδηγεί τα πρόβατα όταν νυχτώνει και το κουδούνι που έχει κρεμασμένο στον λαιμό του ειδοποιεί τον βοσκό για τη θέση του κοπαδιού αρκετή ώρα προτού αυτό εμφανιστεί στη στροφή κοντά στο μαντρί. Το κουδούνι (bell) του κριαριού (wether), δηλαδή το «κριαροκούδουνο» (bellwether), είναι η συμβολική λέξη που έχουν επιλέξει οι Αγγλοσάξονες για τις περιοχές, τις πόλεις, τις Πολιτείες όπου το εκλογικό αποτέλεσμα στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις αποδεικνύεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο εθνικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα γοητευτικό φαινόμενο της στατιστικής και της συμπεριφοράς πληθυσμών. Μιλάμε ουσιαστικά για τον εντοπισμό του τμήματος μιας ολότητας που αντανακλά πιστότερα τα κύρια χαρακτηριστικά της.

Το Ντάρτφορντ στη Νοτιοανατολική Αγγλία, μια περιοχή 75.000 κατοίκων, αντανακλά πάντοτε το εθνικό αποτέλεσμα από το 1964 μέχρι σήμερα. Η Πολιτεία του Μιζούρι στις ΗΠΑ επίσης ψηφίζει με τον ίδιο τρόπο, όπως η χώρα συνολικά. Στην Ελλάδα το «κριάρι» που οδηγεί το κοπάδι είναι ο Πειραιάς – και συγκεκριμένα η περιφέρεια Α’ Πειραιώς. Σύμφωνα με τον Στράβωνα – και όπως πιστοποιούν σύγχρονες γεωλογικές έρευνες – ο Πειραιάς ήταν νησί που κάποτε ενώθηκε με την Αττική εξαιτίας των αποθέσεων του Κηφισού, αλλά και άλλων ρεμάτων. Η Α’ Πειραιώς, που περιλαμβάνει τον Πειραιά, την Αίγινα, τα Κύθηρα, το Αγκίστρι, τον Πόρο, τις Σπέτσες, την Υδρα και την Τροιζηνία, όχι μόνο ακολουθεί τις εθνικές εναλλαγές και σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση εκλέγει πρώτο κόμμα εκείνο που εκλέγεται πρώτο στην Επικράτεια, αλλά ταυτόχρονα (και εδώ βρίσκεται η κρίσιμη λεπτομέρεια) τα δύο πρώτα κόμματα κερδίζουν στην Α’ Πειραιώς, μία περιφέρεια περίπου 120.000 ψηφοφόρων, ποσοστά σχεδόν όμοια με τα εθνικά.

Ακόμη και στις περιπτώσεις που σημειώνεται «αστοχία» στον νικητή, οι διαφορές είναι μικρές και σε γενικές γραμμές, ακόμη και τότε, το πολιτικό κλίμα στον Πειραιά αντανακλά το γενικότερο πολιτικό κλίμα στη χώρα. Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό ότι τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012, στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 η Α’ Πειραιώς αποτέλεσε σταθερά ίσως τον πιο πιστό καθρέπτη του εθνικού αποτελέσματος. Διά του λόγου το αληθές:

Εθνικές εκλογές Ιούνιος 2012

Α’ Πειραιώς: ΝΔ: 29,68% ΣΥΡΙΖΑ 28,15%
Επικράτεια: ΝΔ: 29,66% ΣΥΡΙΖΑ 26,89%

Ευρωεκλογές Μάιος 2014

Α’ Πειραιώς: ΣΥΡΙΖΑ: 26,23% ΝΔ: 23,92%
Επικράτεια: ΣΥΡΙΖΑ: 26,56% ΝΔ: 22,72%

Εθνικές εκλογές Ιανουάριος 2015

Α’ Πειραιώς: ΣΥΡΙΖΑ 34,40% ΝΔ: 29,60%
Επικράτεια: ΣΥΡΙΖΑ 36,34% ΝΔ: 27,81%

Δημοψήφισμα Ιούλιος 2015

Α’ Πειραιώς: ΝΑΙ: 40,49% ΟΧΙ: 59,51%
Επικράτεια: ΝΑΙ: 38,69% ΟΧΙ: 61,31%

Κατά συνέπεια, όσοι ήδη γνωρίζετε τον «σφυγμό του Πειραιά» μπορεί να έχετε μια σαφέστερη εικόνα για το αποτέλεσμα των εκλογών, αν δηλαδή θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ. Αλλά, αν δεν έχετε, τότε τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων της Α’ Πειραιώς (και η σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του Ιανουαρίου) που θα εμφανιστούν στους δέκτες σας μετά τις 7 το απόγευμα ίσως είναι ασφαλέστεροι δείκτες (και πιο ηχηρό «κουδούνι») για την τελική έκβαση ακόμη και από το ίδιο το exit poll.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ