Εξακόσια µέλη πληρωµάτων από Ελλάδα και εξωτερικό, 75 σκάφη, τρεις ημέρες ναυτικής άμιλλας σε ισάριθμες κατηγορίες, δεκάδες έπαθλα, διακρίσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, αμέτρητα δροσερά στιγμιότυπα και καλοκαιρινές αναμνήσεις. Κάπως έτσι συνοψίζεται σε αριθμούς το Spetses Classic Yacht Regatta 2015, ο μεγαλύτερος αγώνας Κλασικών Σκαφών στην Ελλάδα, που άνοιξε πανιά από τις 18 ως τις 21 του περασμένου Ιουνίου αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους συμμετείχαν ή παρακολουθούσαν από τη στεριά.
Για ακόμη μία φορά ο θαλάσσιος στίβος στο στενό των Σπετσών φιλοξένησε κλασικά σκάφη, παραδοσιακά καΐκια και λατίνια που άνοιξαν πολύχρωμα ιστία με σύμμαχο τον ούριο άνεμο και στόχο μια διάκριση στο επετειακό πέμπτο Spetses Classic Yacht Regatta (SCYR) με διοργανωτή τον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος (ΝΟΕ).
Ο εφετινός αγώνας ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών για τις μελλοντικές διοργανώσεις με ρεκόρ συμμετοχών και έντονο διεθνές άρωμα, καθώς εκπρόσωποι από Κέρκυρα, Σύρο, Κρήτη, Πάρο, αλλά και από Γαλλία, Ιταλία και Κύπρο έδωσαν το «παρών». «Με επιμονή, σκληρή δουλειά και συνεχή εξέλιξη έχουμε καταφέρει να εντάξουμε το SCYR στο διεθνές καλεντάρι των αγώνων της Μεσογείου, με υπερδιπλάσιες συμμετοχές σκαφών από το εξωτερικό εφέτος» σημείωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΝΟΕ, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, ενώ ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του SCYR και αντιπρόεδρος του ΝΟΕ, Νώντας Λαμπαδάριος, επισήμανε: «Δουλεύουμε συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για να μπορέσουμε να καταστήσουμε τον αγώνα έναν από τους πιο καλά οργανωμένους και σημαντικούς στη Μεσόγειο, με προφανή οφέλη για τη χώρα μας και τον θαλάσσιο τουρισμό».
Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης
το αγωνιστικό κομμάτι πλέχθηκε ιδανικά με παράλληλες δραστηριότητες. Το καθιερωμένο opening cocktail της διοργάνωσης, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστιοπλοΐας εντός και εκτός συνόρων, διαδέχθηκε το skipper’s meeting στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας, όπου παρουσιάστηκαν οι κανόνες του αγώνα και η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με live jazz μουσική συνοδεία δροσιστικών Chivas cocktails σε δεξίωση στο εμβληματικό Poseidonion Grand Hotel. Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με ιστιοδρομίες για όλες τις κατηγορίες, το απόγευμα κύλησε με εικαστικές πινελιές, ενώ η απονομή πραγματοποιήθηκε με φόντο την Αναργύρειο & Κοργιαλένειο Σχολή και το Λεμβοστάσιο του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών. Η τελευταία ημέρα έκλεισε με τις απονομές των επάθλων γενικής κατάταξης στην πλατεία του Ποσειδωνίου, ενώ ξεχωριστή στιγμή υπήρξε η απονομή στην ιστορική Αελλώ, νικητή της κατηγορίας Concours d’Elegance, ενός χρονογράφου Portofino από τον επίσημο χρονομέτρη του αγώνα, IWC Schaffhausen. Το κοσμοπολίτικο ναυτικό ραντεβού ανανεώνεται για το 2016.
Για άλλη μια χρονιά τα φλας και το χειροκρότημα μονοπώλησε η απονομή του βραβείου «Spirit of Chivalry – Chivas Honour Award – Spetses Classic Yacht Regatta 2015» του χρυσού χορηγού της διοργάνωσης, Chivas Regal, που επιβραβεύει και αναδεικνύει το ομαδικό πνεύμα, την ευγενή άμιλλα, την αυθεντικότητα, τον ιπποτισμό και τον σεβασμό προς τη ναυτική παράδοση. Παραλήπτες της σημαντικής διάκρισης από τα χέρια του CEO της Pernod Ricard Hellas, Κριστόφ Λεμαριέ, ήταν οι σταθερά χαμογελαστοί και ιδιαίτερα κομψοί παγκόσμιοι πρωταθλητές Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής και το λατίνι τους «Αλεξάνδρα Χ», οι οποίοι αναμένεται να εκπροσωπήσουν με υψηλές αξιώσεις τα εθνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το ερχόμενο καλοκαίρι. Καλοτάξιδοι!

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ