Στις 18 Ιουνίου μια πολυτελής θαλαμηγός έκανε την εμφάνισή της στα νερά της Μυκόνου. Μια παρέα γυναικών αποβιβαζότανκαι περπατούσε στα σοκάκια του νησιού. Δύο από την παρέα ξεχώριζαν: φορούσαν ολόσωμες, πολύχρωμες φόρμες που έμοιαζαν βγαλμένες από τη δεκαετία του 1970. Λίγες ώρες αργότερα η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου: η Κέιτι Πέρι, σε ένα διάλειμμα από την παγκόσμια περιοδεία της «The Prismatic World Tour», βρισκόταν στην Ελλάδα μαζί με την αδελφή της Αντζελα και τη μικρή ανιψιά της.
Η επιβεβαίωση ήρθε αργότερα από την ίδια, όταν ο λογαριασμός της στο Instagram πλημμύρισε από εικόνες ελληνικού καλοκαιριού από την πανέμορφη Σαντορίνη. «Η Ελλάδα ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά» έγραφε χαρακτηριστικά πλάι σε φωτογραφία που απεικόνιζε τα ραφινάτα δάχτυλά της με ένα διακριτικό πεντικιούρ να πατούν στα βότσαλα κάποιας ελληνικής παραλίας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, κάπου πιο ανατολικά στο Αιγαίο, ο σεΐχης Ματζίντ του Ντουμπάι γιόρταζε με φαντασμαγορικό τρόπο τα γενέθλιά του με τα πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό πάνω από την υπερπολυτελή θαλαμηγό του, η οποία και είχε αγκυροβολήσει στη Λίνδο της Ρόδου. Τόσο η Πέρι όσο και ο σεΐχης Ματζίντ που επισκέφθηκαν τη χώρα μας τον περασμένο Ιούνιο συγκαταλέγονται στις πρώτες αφίξεις των εκπροσώπων του διεθνούς τζετ σετ που τα τελευταία χρόνια επιμένουν ελληνικά πρεσβεύοντας το σύνθημα «Greek Sun. Not In Crisis». Ακολούθησαν πολλοί ακόμη.
Από την εποχή που η θλιμμένη πριγκίπισσα Σοράγια προσπαθούσε να ξεπεράσει τον χωρισμό της με τον Σάχη της Περσίας στα στενά της Μυκόνου και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ βόλταρε στην Υδρα, τα ελληνικά νησιά δεν έχουν πάψει να αποτελούν πόλο έλξης για τους απανταχού πλούσιους και διάσημους. Αλλοι πραγματοποιούν κρουαζιέρες με τη θαλαμηγό τους σε Αιγαίο και Ιόνιο, άλλοι καταλύουν σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία ή ενοικιάζουν βίλες μακριά από τα αδιάκριτα βλέμ\ματα (και τους φακούς των παπαράτσι) και, πιο σπάνια, κάποιοι αγοράζουν ένα κομμάτι γης για να χτίσουν τη δική τους έπαυλη. Νησιά-συνήθεις ύποπτοι, όπως η Αντίπαρος, η Κέρκυρα, η Σαντορίνη και φυσικά η Μύκονος, η οποία απολαμβάνει τελευταία τη μερίδα του λέοντος στις αφίξεις των διεθνών σταρ.
«Η Κέιτι Πέρι έτσι όπως είχε ντυθεί ήταν δύσκολο να την αναγνωρίσεις. Ουσιαστικά την «ταυτοπoίησα» χάρη σε ένα τατουάζ της και μπήκα μάλιστα στο Internet για να το διασταυρώσω. Το ίδιο μού είχε συμβεί και με τον Μίχαελ Σουμάχερ το 2013, στις τελευταίες του διακοπές πριν από το ατύχημα. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει ότι ήταν εκείνος. Προσωπικά διέκρινα το τυχερό φυλαχτό που φορούσε στον λαιμό του και έτσι τον απαθανάτισα να κάνει τζετ σκι στη Μύκονο». Ο Πέτρος Νάζος, δημιουργός του διαδικτυακού καναλιού Mykonos Live TV, περιγράφει με γλαφυρότητα ιστορίες από τους διάσημους επισκέπτες του νησιού. Το κανάλι που δημιούργησε μετρά περισσότερες από 15 εκατ. επισκέψεις στο ΥouΤube και η εφετινή είναι για εκείνον ακόμη μία γεμάτη και ενδιαφέρουσα χρονιά.
Εν αρχή ην λοιπόν η άφιξη της ηθοποιού Λίντσεϊ Λόχαν. Το κακό κορίτσι του Χόλιγουντ, που φωτογραφήθηκε από τον Μάριο Τεστίνο στο νησί για τη γαλλική «Vogue», μέχρι στιγμής έχει προλάβει να πέσει με τα ρούχα στη θάλασσα, να κυκλοφορήσει νεγκλιζέ, ακόμη και να βγάλει selfie με τον Αντώνη Ρέμο. Στα χνάρια της και η τραγουδίστρια Νικόλ Σέρζινγκερ, πρώην σύντροφος του βρετανού πιλότου της Formula 1 Λιούις Χάμιλτον, η οποία γιόρτασε τα 37α γενέθλιά της στο νησί και εθεάθη να περπατά στα σοκάκια της Μυκόνου σε κατάσταση μέθης. Σαφώς πιο διακριτικές παρουσίες ήταν ο διάσημος ηθοποιός της «Επιστροφής στο μέλλον» Μάικλ Τζέι Φοξ και η «κοσμική» θυγατέρα του αφεντικού της Formula 1 Tαμάρα Εκλεστόουν, που βρίσκεται στο νησί οικογενειακώς, όπως και ο ηθοποιός Τζέσι Τάιλερ Φέργκιουσον της σειράς-φαινόμενο «Modern Family», ο οποίος ήρθε στη Μύκονο συνοδευμένος από τον σύζυγό του. Φυσικά, ο χώρος της μόδας είχε την τιμητική του: Αλεσάντρα Αμπρόζιο και Μπαρ Ραφαέλι βρέθηκαν εκεί για την επίδειξη της Replay, ενώ μεταξύ άλλων στο νησί των ανέμων περπάτησε εφέτος και η 51χρονη πλέον Ελ Μακφέρσον, ενώ ο σχεδιαστής Αλεξάντερ Γουάνγκ επιδόθηκε σε τρελούς χορούς στο Super Paradise. Ακόμη, το «παρών» έδωσαν η ακριβοπληρωμένη ιταλίδα fashion blogger Kιάρα Φεράνι καθώς και ο «άγγελος» της Victoria’s Secret Αννα Μπεατρίς Μπάρος. Και οι αφίξεις συνεχίστηκαν από τον χώρο του αθλητισμού. Επιφανέστερος όλων ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και νυν τερματοφύλακας της Πόρτο Ικερ Κασίγιας, ο οποίος ταξίδεψε στο νησί με τη σύντροφό του Σάρα Καρμπονέρο και τον γιο τους.
Ο Ζεράρ Πικέ και η Σακίρα, πάντως, μέχρι στιγμής δεν προτίμησαν τη Μύκονο. Αντίθετα πέρασαν κάποιες ημέρες στο Πόρτο Χέλι, ενώ στην ίδια περιοχή βρέθηκε με το σκάφος της και η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός Εμα Τόμσον, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε τον ανεφοδιασμό της στο ξενοδοχείο Nikki Beach Porto Heli και πόζαρε χαμογελαστή σε φωτογραφία που ανέβηκε στον λογαριασμό του ξενοδοχείου στο Facebook. Στο ίδιο συγκρότημα διέμεινε και η ιταλίδα blogger Bαλεντίνα Φεράνι, αδελφή της Κιάρα.
Στις καλύτερες πρέσβειρες της Ελλάδας αναμφισβήτητα αναδεικνύεται η ηθοποιός Κέιτ Χάντσον, η οποία ταξίδεψε για μία ακόμη χρονιά στη Σκιάθο, αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό της ίδιας αλλά και της μητέρας της, της ηθοποιού Γκόλντι Χόουν. Μητέρα και κόρη απόλαυσαν άφθονες βουτιές με τη Χάντσον να μη σταματά να ανεβάζει φωτογραφίες στο Instagram, αποχαιρετώντας μάλιστα την Ελλάδα με ένα βίντεο από την καταπράσινη Σκιάθο και το μήνυμα «Ελλάδα, σ’ ευχαριστώ». Η φωτογραφία δε που ανάρτησε ξαπλωμένη σε πεζούλι της Σκιάθου με μαγιό στο χρώμα του δέρματος θα μπορούσε να είναι κάλλιστα η αφίσα μιας καλαίσθητης καμπάνιας του ΕΟΤ.
Τα όμορφα Κύθηρα είχαν και αυτά με τη σειρά τους τη δική τους διάσημη φιλοξενούμενη. Το εντυπωσιακό μοντέλο της Victoria’s Secret Μιράντα Κερ βρέθηκε στο νησί μαζί με τη μητέρα της Τερέζ, ώστε να δώσει το «παρών» σε γάμο γκέι φίλων της. «Ποιος χρειάζεται έναν πρωθυπουργό για να πει ότι ένας γάμος είναι νόμιμος;» έγραψε χαρακτηριστικά ενθουσιασμένη η μητέρα του μοντέλου, δημοσιεύοντας στο Facebook φωτογραφία του πιστοποιητικού της ένωσης του ζευγαριού, όπου καθένας από τους καλεσμένους υπέγραψε ως μάρτυρας.
Στην Αντίπαρο τώρα, φημολογείται ότι ο Τομ Χανκς έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του. Ο διάσημος σταρ εδώ και πολλά χρόνια διατηρεί βίλα στην περιοχή ανάμεσα στα Γλυφά και στη Χώρα, μαζί με την ελληνικής καταγωγής σύζυγό του Ρίτα Γουίλσον, η οποία λέγεται ότι του μετέδωσε την αγάπη της για τη χώρα μας. Ομως εφέτος το καλοκαίρι επέστρεψε στην Αντίπαρο και η Νία Βαρντάλος μαζί με τον σύζυγό της, τον επίσης ηθοποιό Ιαν Γκόμεζ, και την κόρη τoυς. «Κυκλοφορεί άνετα, μιλάει ελληνικά και είναι πολύ προσιτή» αναφέρει στο ΒΗΜΑgazino η Μαριλίζα Δημακού, ιδιοκτήτρια της μπουτίκ ΜarilizaShop, από την οποία η Βαρντάλος έκανε τα ψώνια της. «Μας άνοιξε μάλιστα κουβέντα για την κατάσταση στην Ελλάδα. Αργότερα είδα ότι είχε τοποθετηθεί για το θέμα και στον λογαριασμό της στο Facebook. Μου έκανε εντύπωση ότι όλα τα πράγματα που ψώνισε είχαν να κάνουν με την ελληνικότητα. Ενα χειροποίητο κολιέ που έχω φτιάξει με την ελληνική σημαία, βραχιόλια με χάντρες για το μάτι, τσαντάκια που έχουν ελληνικά στοιχεία ή είναι φτιαγμένα από ελληνικά υφαντά». Στις αφίξεις από τον πλανήτη Χόλιγουντ πρέπει να προστεθεί και αυτή του Λικ Μπεσόν στην Αμοργό. Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Απέραντο γαλάζιο», που γυρίστηκε το 1988 στο νησί, βούτηξε ξανά στα νερά του δυόμισι δεκαετίες μετά.
Αυτό βέβαια που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι μολονότι οι διεθνείς σταρ αγαπούν την Ελλάδα, δεν επιλέγουν τελικά εύκολα να αποκτήσουν ένα σπίτι στη χώρα μας. Για τους περισσότερους ο λόγος συνοψίζεται στη φράση-μπαμπούλα που ακούει στο όνομα «ελληνική γραφειοκρατία». «Να πληρώνω καλύτερα το νοίκι μου ακόμη και σε μια σπηλιά παρά να μπω σε αυτή τη διαδικασία» λέγεται ότι είχε πει η Μαντόνα όταν πριν από μερικά χρόνια είχε κάνει έρευνα ώστε να αγοράσει ένα οικόπεδο και να χτίσει μια έπαυλη στην Ιθάκη. Κατά καιρούς βέβαια στην Ελλάδα κυκλοφορούν διάφορες φήμες που θέλουν διάσημους και διάσημες να αποκτούν το δικό τους νησί ή έστω μια ταπεινή βίλα με θέα το Αιγαίο ή το Ιόνιο πέλαγος. Τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα ήταν η είδηση ότι ο Τζόνι Ντεπ, η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ καθώς και ο Γουόρεν Μπάφετ απέκτησαν έναντι υψηλού αντιτίμου ελληνικά νησιά, ενώ παλαιότερα φήμες, που φυσικά δεν επιβεβαιώθηκαν, ήθελαν την Τζούλια Ρόμπερτς να διατηρεί εξοχικό στην Πάτμο, αλλά και τον Μπρους Γουίλις να έχει αγοράσει έπαυλη στην Κέρκυρα. «Το διεθνές τζετ σετ περνάει από την Κέρκυρα» αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Νικολούζος και συμπληρώνει: «Η Λάλα Σάλμα, η πριγκίπισσα του Μαρόκου, έρχεται στο νησί σχεδόν κάθε χρόνο με τη συνοδεία της, όπως και μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ. Φυσικά, η οικογένεια Ρότσιλντ διατηρεί εδώ και χρόνια την έπαυλή της στο βορειοανατολικό μέρος της Κέρκυρας. Ερχονται συχνά και είναι απολύτως ενσωματωμένοι στην τοπική κοινωνία, φιλοξενώντας διάφορες προσωπικότητες, πάντα ινκόγκνιτο. Η βίλα των Ανιέλι στο νησί ήταν προς πώληση, αλλά δεν έχει πουληθεί, από ό,τι γνωρίζω, μέχρι σήμερα».
Η λίστα των διάσημων επισκεπτών ανανεώνεται συνέχεια. Τα τελευταία νέα θέλουν τον βασιλιά του Μαρόκου να έχει ξοδέψει 5 εκατομμύρια ευρώ κατά την επταήμερη παραμονή του στην Ηλεία, ενώ το σκάφος «Venus», το οποίο κατασκευάστηκε για τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς, εθεάθη ανοιχτά της Σάμου. Ποιος είναι ο επόμενος;
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ