«Κάποτε δεν μπορούσες να είσαι γκέι, σήμερα δεν μπορείς να καπνίσεις. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα στη ζωή» έλεγε ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ τραβώντας μια ρουφηξιά από το τσιγάρο του. Η συνέντευξη δινόταν στο πλαίσιο της προσφάτως εγκαινιασθείσας έκθεσής του στην γκαλερί L.A. Louver στο Λος Αντζελες όπου οι βοηθοί έτρεχαν από πίσω του για να μαζεύουν τις αδέσποτες στάχτες. Δεν υπήρχε αμφιβολία, ακόμη και στο άντρο της αντικαπνιστικής υστερίας, ο 78χρονος εικαστικός θα επέβαλλε τους δικούς του κανόνες. Κάποτε, τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όταν ήταν παράνομο να είσαι ομοφυλόφιλος, ορμώμενος και από το σφρίγος της νιότης δόξαζε το φως της Πόλης των Αγγέλων ζωγραφίζοντας με το νεοεμφανισθέν υλικό της εποχής, τα ακρυλικά χρώματα, τις πισίνες της και τα γυμνά αγόρια της.

Σήμερα που δεν έχει καμία διάθεση να αναζητεί την ηδονή («στύση γιοκ» μισοπαραπονιόταν στον «Guardian» μετά το εγκεφαλικό που τον χτύπησε το 2012) εστιάζει αποκλειστικά στη δουλειά του, καθώς το άλλο το σφρίγος, το δημιουργικό, παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο. Μετά τη δεκάχρονη απομόνωσή του στο Ανατολικό Γιορκσάιρ, όπου ζωγράφιζε τοπία της αγγλικής εξοχής, επέστρεψε στο αγαπημένο του L.A. και κλείστηκε για δύο χρόνια στο στούντιό του.

Το αποτέλεσμα παρουσιάζεται στην έκθεση «Painting and photography» όπου 64 έργα (φωτορεαλιστικοί πίνακες ή φωτογραφίες που μιμούνται τη ζωγραφική) γίνονται τα τεκμήρια της σύζευξης των δύο μέσων. Αφότου δηλαδή φωτογράφισε φίλους, βοηθούς και επισκέπτες μπροστά από ένα μπλε φόντο και από πολύ κοντινή απόσταση, συνέραψε τα πορτρέτα τους σε μια σύνθεση με πολλά σημεία φυγής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η αίσθηση της τριασδιάστατης απεικόνισης, «χωρίς γυαλιά», όπως σπεύδει να διευκρινίσει.
Ο εκκεντρικός Χόκνεϊ αγαπούσε ανέκαθεν την τεχνολογία –θυμηθείτε τα φωτογραφικά του κολάζ όπως το εμβληματικό«PearblossomHighway».Επειδή όμως δεν παύει ποτέ να είναι ζωγράφος, η ζωγραφική καθόρισετο περιεχόμενο και τη σύνθεση των υπό δημιουργία έργων, εξ ου και μια επιλογή τους επίσης παρουσιάζεται στην έκθεση. l
info:

«Painting and Photography»: Γκαλερί L.A. Louver, ως τις 19/09.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ