Η κοντινή απόσταση δεν βοηθάει πάντα. Η Τζια, μόλις μία ώρα από την Αθήνα, φαίνεται να έχει πέσει θύμα της εγγύτητάς της. Είναι κοντά, αλλά μοιάζει μακριά. Γιατί το πιο κοντινό στην Αθήνα νησί των Κυκλάδων δεν κατάφερε ποτέ να γίνει μαζική επιλογή;
Η προφανής απάντηση είναι γιατί δεν το ήθελε. Είναι όμορφη, αλλά όχι επιδεικτική. Είναι κοντινή, αλλά όχι εύκολη. Είναι γεμάτη Ιστορία, αλλά δεν το κάνει και θέμα.
Η Τζια, η Χώρα της οποίας ακούει στο όμορφο όνομα Ιουλίδα και έχει ανάμεσα στο κυκλαδίτικο τοπίο της δημαρχείο χτισμένο από τον Ερνέστο Τσίλερ, είναι σίγουρα ένα παρεξηγημένο νησί. Λένε πως δεν έχει παραλίες, αλλά είναι στεφανωμένη από 31 διαφορετικές. Καμία δεν βουλιάζει από τον κόσμο, από τον Οτζιά μέχρι τον Κούνδουρο και τη Συκαμιά, όλες τους έχουν έναν απόμακρο κοσμοπολιτισμό. Λένε πως δεν έχει κυκλαδίτικη ψυχή, αλλά μια ματιά στην κινηματογραφική θέα από τη Μονή της Παναγίας της Καστριανής θα πείσει για το αντίθετο. Λένε πως δεν έχει διαδρομές, αλλά η βόλτα μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας, και τον Λέοντα της Κέας, λίγα λεπτά μακριά από την Ιουλίδα, θα φέρει τον επισκέπτη αντιμέτωπο με τη μυθολογία. Για την ακρίβεια, με ένα σμιλεμένο πάνω στον βράχο λιοντάρι, που ο μύθος το θέλει να κατασκευάζεται από τον Δία για να προστατεύσει τους κατοίκους από τις νύμφες που άρχισαν να σκοτώνουν τις γυναίκες του νησιού, το οποίο κάποτε λεγόταν Υδρούσσα.
«Την Τζια είτε τη λατρεύεις είτε τη μισείς». Η ατάκα ανήκει στον Γιώργο Δημητρίου, τον άνθρωπο που πριν από 25 χρόνια όταν έφτασε στο νησί κατάλαβε πως ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Λίγα χρόνια μετά, δημιούργησε το Porto Kea Suites (φωτό), έναν από τους λόγους για τους οποίους κάποιος πρέπει να επισκεφθεί την Τζια. Το ξενοδοχείο είναι μια από τις πιο αξιόπιστες, όμορφες και καλόγουστες επιλογές για παραμονή στο νησί. Απέχει λίγα λεπτά από το λιμάνι και βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο που συνδέει την Κορησσία με το κοσμοπολίτικο Βουρκάρι.
Πλήρως ενταγμένο στην κουλτούρα του νησιού, δεν «φωνάζει» την πολυτέλειά του, αντίθετα έχει επενδύσει στην κομψότητα, στην αισθητική, στο απλό στυλ. Καθένα από τα δωμάτια είναι χτισμένο με βάση την αρχιτεκτονική του νησιού, έργα νέων εικαστικών διακοσμούν τις σουίτες μπροστά από την πισίνα που απέχουν μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα. Και επειδή όλες οι αισθήσεις πρέπει να μένουν ικανοποιημένες, το εστιατόριο του Porto Kea Suites με την υπογραφή του σεφ Νίκου Τσακαλογιάννη-Haworth ξεχωρίζει για τη μοντέρνα ματιά πάνω στην παραδοσιακή κουζίνα. Το επόμενο διαθέσιμο τριήμερο η Τζια είναι η ιδανική λύση. Τόσο κοντά και όμως τόσο μακριά. Τόσο όμορφη, καθόλου επιδεικτική.
info:

Porto Kea Suites: Τζια, τηλ. +30 22880 22870-1, www.portokea-suites.com

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ