Η ιστορία μάς γυρνά στο μακρινό 2010. Ηταν πριν από πέντε χρόνια όταν το Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) άνοιξε τις πύλες του στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino στη Μεσσηνία. Σκοπός του; Η μελέτη της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει στο φυσικό περιβάλλον και στις ανθρώπινες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τοποθετώντας την Ελλάδα στο επίκεντρο των προσπαθειών που συντελούνται παγκοσμίως για την αντιμετώπιση του αρνητικού αυτού φαινομένου.
Οταν το επισκεπτόμαστε ένα ζεστό απόγευμα ήταν φανερό ότι η σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και της εταιρείας ΤΕΜΕΣ ΑΕ, των τριών εταίρων που βρίσκονται πίσω από την ίδρυσή του, απέφερε καρπούς, καθώς επιστήμονες από όλον τον κόσμο έρχονται στη Μεσσηνία και στους χώρους του για να διεξάγουν πρωτοποριακές έρευνες αλλά και για να εκπαιδεύσουν τη νέα γενιά επιστημόνων.
Επιστήμονες που φιλοξενούνται στο ΝΕΟ εν δράσει.

Συγκεκριμένα, το ΝΕΟ μέσα από τις δραστηριότητές του συμβάλλει στη συλλογή και στην καταγραφή των δεδομένων της σύστασης της ατμόσφαιρας και των υδρολογικών συνθηκών και παραμέτρων διαμόρφωσης του κλίματος για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης προωθεί τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής πλατφόρμας για την επιμόρφωση νέων ερευνητών στα πεδία της οικο-υδρολογίας, της γεωγραφίας και των ατμοσφαιρικών επιστημών, καθώς και την ανάπτυξη επιστημονικών εργαλείων τόσο για την αντιμετώπισηπυρκαγιών όσο και για τον έλεγχο της διείσδυσης των θαλάσσιων υδάτων στον παράκτιο υδροφόρο ορίζοντα.

Τον περασμένο Μάιο, λοιπόν, σε μια ειδική εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών, την οποία τίμησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και η πρόεδρος της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, η καθηγήτρια Μπάρμπαρα Κάνον, το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και η εταιρεία ΤΕΜΕΣ ΑΕ προχώρησαν στην ανανέωση της συμφωνίας τους για το ΝΕΟ για τα επόμενα πέντε έτη. Και ήταν λογικό, καθώς ο απολογισμός της λειτουργίας του μέχρι στιγμής ήταν ιδιαίτερα πλούσιος αριθμώντας περισσότερες από 37 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, επτά διδακτορικές διατριβές σε εξέλιξη, οκτώ διεθνή εργαστήρια και 22 σειρές μαθημάτων σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Επιπλέον δέχεται 220 επισκέπτες ετησίως, ενώ πάνω από 2.500 μαθητές έχουν ξεναγηθεί στο Navarino Natura Hall, έναν μοναδικό διαδραστικό εκθεσιακό χώρο, ευαισθητοποιώντας και την τοπική κοινωνία.
Το ΝΕΟ, όπως τόνισε και ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ ΑΕ, αναδεικνύει τα οφέλη της σύμπραξης του ακαδημαϊκού και του ιδιωτικού τομέα και ήδη αριθμεί έξι επιπλέον συνεργαζόμενους ερευνητικούς φορείς, ενώ στόχος του είναι η ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών, με ελληνικά και διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μάλιστα, το έργο και οι δράσεις του αναδείχθηκαν προσφάτως ως το καλύτερο «Περιβαλλοντικό Εργο» στην τελετή απονομής των Βραβείων Οικόπολις 2015. Και τα καλά νέα για το ΝΕΟ συνεχίζονται…
Περισσότερα στο www.navarinoneo.gr

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ