Είναι πολύ πλούσιο το εφετινό πρόγραµµα του Athens Photo Festival, ίσως λίγο παραπάνω απ’ όσο µπορεί να καταναλώσει και να χωνέψει ο µέσος θεατής έτσι όπως απλώνεται σε πολλά σηµεία της πόλης. Αξίζει ωστόσο να δοκιµάσετε τις προτάσεις του µε επίκεντρο για πρώτη φορά –και εφεξής –το Μπενάκη της οδού Πειραιώς όπου φιλοξενείται το κεντρικό πρόγραµµα, «Reframe Memory», αλλά και εκθέσεις-δορυφόροι σε γκαλερί της πόλης. Από τους 60 καλλιτέχνες από 37 χώρες που συµµετέχουν στο κεντρικό πρόγραµµα ενδεικτικά αναφέρω τους βιβλικούς ήρωες του Ισραηλινού Αντι Νες, οι οποίοι δεν είναι παρά οι άστεγοι, οι απόκληροι µιας κοινωνίας που κάποτε φιλοδοξούσε να είναι υπόδειγµα ισονοµίας και ισότητας. Ή τους εξωπραγµατικούς «Afronauts» της Κριστίνα Ντε Μιντέλ, τη γοητευτική αφήγηση του τρελού ονείρου µιας αφρικανικής χώρας, της Ζάµπια, να ανταγωνιστεί εν έτει 1964 τα διαστηµικά προγράµµατα των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης. Οι Χάρι Γκρίφιν και Εύα Ο’Λίρι, από την άλλη, αιχµαλωτίζουν τη µυστηριώδη αχλύ της αναπαράστασης της µάχης του Γκέτισµπεργκ καθιστώντας δυσδιάκριτο τον διαχωρισµό ανάµεσα στους θεατές τουρίστες και τους ηθοποιούς κοµπάρσους σε αυτόν τον στηµένο αγώνα µε το πλαδαρό αποτέλεσµα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρθενική Νύχτα Φωτογραφίας, η οποία θα διεξαχθεί στις 20 Ιουνίου στο αίθριο του Μουσείου. Περιλαµβάνει ζωντανή µουσική και οπτικοακουστικές προβολές από όλον τον κόσµο. Και για όσους δεν θέλουν µόνο να κοιτάζουν αλλά και να συµµετέχουν, την επόµενη ηµέρα θα πραγµατοποιηθεί ο Μαραθώνιος Φωτογραφίας Αθήνας. Περισσότεροι από 800 συµµετέχοντεςθα αποπειραθούν να φωτογραφίσουν γωνιές της πόλης µε όποιο µέσο διαθέτουν (λέµε µε κινητό) µέσα σε έξι ώρες. Οι αιτήσεις έγιναν στο photomarathon.gr, όσοι δεν προλάβατε µπορείτε τουλάχιστον να ψηφίσετε την αγαπηµένη σας φωτογραφία. Να σηµειωθεί ότι το Φεστιβάλ από εφέτος εντάσσεται στο δίκτυο του Ευρωπαϊκού Μήνα Φωτογραφίας (European Month of Photography), τη σηµαντικότερη συνεργατική πλατφόρµα φωτογραφικών φεστιβάλ. Και εις ανώτερα.
Athens Photo Festival 2015: Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, ως τις 26/07. Περισσότερες πληροφορίες στοwww.photofestival.gr

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ