Δύο οθόνες τηλεόρασης μας κρατούσαν δέσμιους των εικόνων τους. Η μία πρόβαλλε διαφημιστικά της μπίρας Amstel από τη μακρινή δεκαετία του ’90, όταν τα σακάκια είχαν ακόμη βάτες και οι πρωταγωνιστές των τηλεοπτικών σποτ ήταν απαρεγκλίτως μοντέλα με θεληματικά πιγούνια. Η άλλη έδειχνε μια συρραφή αποσπασμάτων από τις ταινίες της χρυσής εποχής του Φίνου στις οποίες είχε παρεισφρήσει γκρίζα (εν προκειμένω σε πολύ σκούρα απόχρωση) διαφήμιση μπίρας. Η νοσταλγική διάθεση δεν είναι ωστόσο το κυρίαρχο συναίσθημα που σου δημιουργείται στο ΑΘΗΝΕΟ που δημιούργησε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στις εγκαταστάσεις της στη λεωφόρο Κηφισού. Υπάρχει βέβαια μουσειακό ενδιαφέρον σε αυτόν τον χώρο που έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί η εταιρεία παραγωγής Newton σε συνεργασία με τον interior designer Χάρη Λουρίδα και την επιμελήτρια Ιριδα Κρητικού. Μπορείς, για παράδειγμα, να χαζεύεις τα μηχανήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή μπίρας από το 1963 και μετά, χρονιά που τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος του νέου ζυθοποιείου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας από τρεις πρωτοπόρους επιχειρηματίες σε αυτό ακριβώς το κτίριο. Υγρασιόμετρα, ζυγοί ακριβείας, πλακίδια ανάλυσης κριθαριού, έχουν όλα συντηρηθεί από τη συντηρήτρια Βιβή Γερολυμάτου και εκτίθενται γκρουπαρισμένα ανάλογα με τη φάση της διαδικασίας παρασκευής στην οποία χρησιμεύουν.
Είτε δηλαδή στο Βυνοποιείο είτε στο Ζυθοποιείο, στο Χημείο ή στο Συσκευαστήριο. Υπάρχει ακόμη και αμιγώς αρχαιολογικό ενδιαφέρον σε αυτό το μίνι μουσείο καθώς αγγεία που έχουν χρησιμοποιηθεί ως κύπελλα μπίρας στα βάθη των αιώνων έχουν αποδοθεί από κεραμίστες και παρουσιάζονται κάτω από την οθόνη προβολής ενός εξαιρετικά καλοφτιαγμένου βίντεο στο οποίο αναπαριστάται με γραφικά η ιστορία της μπίρας. Παράχθηκε και ζυμώθηκε γύρω στο 7000 π.Χ. στην Κίνα, αλλά η πρώτη μπίρα που περιείχε το κριθάρι ως βασικό της συστατικό γεννήθηκε στη Μεσοποταμία. Εσείς το ξέρατε ότι μια ασσυριακή πινακίδα του 2000 π.Χ. συμπεριλαμβάνει την μπίρα ανάμεσα στις προμήθειες του Νώε;
Επειδή όμως μιλάμε για τον «πρώτο χώρο Δημιουργικής Ζυθοποιίας στην Ελλάδα», στο ΑΘΗΝΕΟ (επειδή είναι στην Αθήνα και πρόκειται για κάτι νέο) λειτουργεί μικροζυθοποιείο προκειμένου να παράγονται μπίρες περιορισμένης κυκλοφορίας με την προσθήκη των πιο απρόσμενων τοπικών προϊόντων. Η ΑΘΗΝΕΟ#1, για παράδειγμα, είναι μια μπίρα lager με μέλι και κόλιανδρο η οποία για την ώρα διανέμεται σε μαγαζιά τύπου Tesla (πρώην Bios), six d.o.g.s., Τρανζίστορ. Αν κριθεί ότι περνάει το τεστ δημοφιλίας η εν λόγω μπίρα, ή κάποια άλλη από αυτές που θα παρασκευάζονται με την ίδια λογική ανά τρίμηνο, θα περάσει στη μαζική παραγωγή.
Για την ώρα το ΑΘΗΝΕΟ, το οποίο εγκαινιάστηκε την Τρίτη που μας πέρασε, θα είναι ανοιχτό στον περαστικό επισκέπτη (είναι εξάλλου δίπλα στο ΙΚΕΑ) κάθε Σάββατο 13.00-20.00, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες θα γίνονται οργανωμένες ομαδικές επισκέψεις. Ο Ιούνιος θα λειτουργήσει πιλοτικά και από τον Σεπτέμβριο θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του χώρου. Ο στόχος είναι να δοθεί σεμιναριακή κατεύθυνση στη λειτουργία του. Δωρεάν ή έναντι ενός πολύ μικρού αντιτίμου θα πραγματοποιούνται σεμινάρια για την ιστορία της μπίρας, τις διαδικασίες ζυθοποίησης και λιγότερο ή περισσότερο νηφάλιες γευσιγνωσίες.
info:

ΑΘΗΝΕΟ στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Αθήνα (Λεωφ. Κηφισού 102). Περισσότερες πληροφορίες στο www.athineo.gr και στη σελίδα letsbeer.gr στο Facebook.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ