«Είναι µια συναρπαστική εποχή για την τηλεόραση» µου λέει ο Μ. Νάιτ Σιάµαλαν που ακόµη δεν έχει σταµατήσει να χαµογελάει µία ηµέρα µετά την avant-premiére του πρώτου επεισοδίου του «Wayward Pines» στο Λονδίνο. Ναι. Οταν έχεις τον µετρ των θρίλερ («Εκτη αίσθηση», «Οιωνός») να µεταπηδά στην τηλεόραση για να µεταφέρει ένα από τα καλύτερα βιβλία µυστηρίου που γράφτηκαν τελευταία, µε πρωταγωνιστές µισή ντουζίνα σταρ του Χόλιγουντ, προφανώς και είναι συναρπαστική.

Η Τζούλιετ Λιούις είναι η μυστηριώδης Μπέβερλι στο μοναδικό μπαρ του Wayward Pines.

Ο Σιάµαλαν έχει κάθε δίκιο να είναι ενθουσιασµένος καθώς είχε στα χέρια του µία από τις πιο πρωτότυπες και ανατρεπτικές ιστορίες µυστηρίου: τη διάσηµη τριλογία του Μπλέικ Κράουτς. «Ζηλεύω απίστευτα που δεν το έχω γράψει εγώ» λέει. Και πράγµατι η ιδέα του Κράουτς, που όταν ήταν µικρός έβλεπε φανατικά «Twin Peaks», σε κρατάει καθηλωµένο (αν έχετε διαβάσει τα δύο βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν µεταφρασµένα από τις εκδόσεις Διόπτρα το ξέρετε ήδη): ο όµορφος µυστικός πράκτορας Ιθαν Μπερκ (τον υποδύεται ο υποψήφιος για Οσκαρ και απόλυτο teen είδωλο για όσους είναι σήµερα γύρω στα 40 Ματ Ντίλον) ξυπνάει από ένα τροµερό αυτοκινητικό ατύχηµα στην επαρχιακή πόλη Wayward Pines στο Αϊνταχο, όπου είχε πάει αναζητώντας τα ίχνη δύο συναδέλφων του που αγνοούνται. Οταν συνέρχεται και αρχίζει τις ερωτήσεις, όλα στη φαινοµενικά ιδανική πόλη θυµίζουν τη ζώνη του λυκόφωτος. Το άδειο νοσοκοµείο µε τη µοναδική παράξενη νοσοκόµα, οι τέλειοι δρόµοι µε τα βικτωριανά σπίτια, τα τζιτζίκια που ακούγονται από κρυµµένα ηχεία στους θάµνους, οι ανέµελοι ως λοβοτοµηµένοι κάτοικοι, ο αδιάφορος σερίφης, τα άκαρπα τηλεφωνήµατα προς τον έξω κόσµο που τον κρατάνε σε απόσταση από την οικογένειά του και την προηγούµενη ζωή του. Σε λίγο ο Ιθαν συνειδητοποιεί ότι ίσως να µην καταφέρει να φύγει ποτέ από το Wayward Pines ζωντανός.

Εκτός από το σασπένς, στη µίνι σειρά 10 επεισοδίων απολαµβάνεις ένα καστ εντελώς κινηµατογραφικών προδιαγραφών: Τζούλιετ Λιούις, Μελίσα Λίο, Τέρενς Χάουαρντ, Κάρλα Γκουτζίνο και τον πολύ καλό Βρετανό Τόµπι Τζόουνς («Hunger Games», «Infamous») στον ρόλο του αινιγµατικού δρος Τζέκινς.
«Καλώς ορίσατε στο Wayward Pines. Εκεί όπου ο Παράδεισος είναι απλά το σπίτι σας» γράφει η πινακίδα στην είσοδο της πόλης. Ή µήπως είναι η έξοδος; Αυτό που καταλάβαµε από το πρώτο, χορταστικό επεισόδιο (τόσο χορταστικό που ο Σιάµαλαν έχει χρησιµοποιήσει γενναιόδωρα σχεδόν το µισό πρώτο βιβλίο) είναι ότι ο Παράδεισος θα γίνει σύντοµα εφιάλτης.
info:
Το «Wayward Pines» κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Fox την Πέμπτη 14 Μαΐου στις 21.30 ταυτόχρονα με την Αμερική.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ