Το φεστιβάλ ARC for Dance διοργανώθηκε για πρώτη φορά πριν από επτά χρόνια. Η βασική πρόθεση πίσω από την ίδρυσή του ήταν να δοθεί η ευκαιρία σε νέους αλλά και πιο ώριμους δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, φέρνοντας το αθηναϊκό κοινό σε ουσιαστική επαφή με διαφορετικές εκφάνσεις και προσεγγίσεις της σύγχρονης χορογραφικής σκέψης. Κάθε χρονιά υπάρχει και μια διαφορετική θεματική. Εφέτος, αυτή περιγράφεται από τη φράση «Spring on Move», άνοιξη εν κινήσει, δηλαδή, με μια πρώτη ανάγνωση.Η λέξηspringωστόσο σημαίνει επίσης αναπήδηση ή ενεργοποίηση κι αυτό ταιριάζει πολύ στο πρόγραμμα του 2015, αφού για πρώτη φορά 12 νέοι δημιουργοί θα παρουσιάσουν 12 μικρής διάρκειας απόπειρες χορογραφίας που είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο ετήσιο χορογραφικό σεμινάριο που διοργάνωσε η DAN.C.CE Unitiva σε συνεργασία με τη χορογράφο Πατρίσια Απέργη στο studio DAN.C.CE.
Μιλήσαμε με την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Φρόσω Τρούσσα, η οποία μας ανέλυσε τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στις υπόλοιπες παραστάσεις που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του ARCforDance, παραστάσεις δοκιμασμένες με επιτυχία, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό: «Στις 8 Μαΐου,για παράδειγμα, μέσω των δύο έργων, του «I am and I am not» του Κύπριου Φώτη Νικολάου και του «40.000CentimetriQuadrati» της Ιταλίδας Κλαούντια Καταρτζί, αντιπαραβάλλουμε τον εντελώς διαφορετικό τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σκηνή, ο σκηνικός χώρος. Το Σάββατο 9 Μαΐου, έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις σε ζητήματα φύλου και ταυτότητας, ενώ την τελευταία ημέρα, την Κυριακή, στα έργα του Κλεμάν Νταζίν και του Χρήστου Παπαδόπουλου κυριαρχούν ηζωή και ο θάνατος αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Ο Γάλλος Νταζίν είναι ζογκλέρ, προέρχεται από τον χώρο του τσίρκου και έχει φτιάξει μια παράσταση, την «Bruit de Couloir», στην οποία δεν κάνει επίδειξη δυνατοτήτων αλλά μας πηγαίνει ένα πολύ όμορφο και ίσως κάπως σκοτεινό ταξίδι. Στο «Elvedon» του Χρήστου Παπαδόπουλου υπάρχει μια αέναη κίνηση η οποία έχει μια αρχή και ένα τέλος, κάτι σαν τη ζωή δηλαδή».

info:
ARC for Dance Festival: Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπίδων 45, Γκάζι), από τις 7 ως τις 10 Μαΐου.Περισσότερες πληροφορίες στο www.arcfordancefestival.gr

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ