Το μακρινό και ανέφελο 2007 ο Ακης Τσοχατζόπουλος πιστεύει ακόμη στον εαυτό του, πιστεύει ότι μπορεί να εκλεχτεί και πάλι βουλευτής. Δίνει πραγματικό αγώνα με τακτικές συγκεντρώσεις σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης, με τα παραδοσιακά «ουζάκια» στην Αγορά Μοδιάνο, ακόμη και με προσωπικά τηλεφωνήματα. Τα χαμόγελα γύρω του είναι σφιγμένα και οι χειραψίες χαλαρές. Επιμένει –τι στο καλό; –εκλέγεται βουλευτής από το 1981. Είναι ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Και ας τον αποφεύγουν σχεδόν όλοι, αυτόν που παλιά παρακαλούσαν για ένα ραντεβού μαζί του. Η οσμή του σκανδάλου με τις εξοπλιστικές προμήθειες έχει ήδη αρχίσει να πλανιέται γύρω του. Και δεν είναι μόνο αυτό. Αυτό που τον καταδιώκει κυρίως εκείνη την εποχή είναι ο αμετροεπής, σκανδαλώδης γάμος του στο Παρίσι με τη νεαρά, ευειδή Βίκυ Σταμάτη, ένας γάμος που ήρθε ύστερα από ένα πολύκροτο διαζύγιο από την επί 40 χρόνια γερμανίδα σύζυγό του Γκούντρουν Μολντενχάουερ.
«Μην τη φέρνεις στη Θεσσαλονίκη, είναι αντιπαθής η Βίκυ, έχει τουπέ» λέγεται ότι τον συμβούλευαν τότε οι εναπομείναντες φίλοι του. Κάπως έτσι η ασύμβατη με το «σοσιαλιστικό κάδρο» Βίκυ Σταμάτη του 2007 έγινε η γυναίκα που το 2012 λάτρεψε να μισεί μια ολόκληρη χώρα, ρίχνοντάς της τον λίθο του αναθέματος των αμαρτιών μιας ολόκληρης εποχής. Η προσωπική της ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο από την ιστορία μιας γυναίκας η οποία πλήρωσε ακριβά τη μεγαλομανία της σε μια σκληρή πλέον Ελλάδα, που δεν μπορεί να συγχωρεί.
Η Βίκυ Σταμάτη, που δαπάνησε για δύο καναπέδες το ποσό των 34.860,38 ευρώ –με το περίφημο κορδόνι τους να αγγίζει τα 552,96 ευρώ –ώστε να επιπλώσει το μέγαρο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και να στεγάσει την υλιστική ευτυχία της, που ξόδεψε σε μία της βόλτα στο Κολωνάκι το ποσό των 6.000 ευρώ για την αγορά εσωρούχων, που διέθετε για την περιποίηση της κόμης της από 500 ως 1.000 ευρώ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 ετών. Η απόκτηση του ακινήτου στην Αρεοπαγίτου στο όνομά της ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και η αφορμή ώστε ύστερα από εξονυχιστικές έρευνες να αποκαλυφθεί ένα πρωτοφανές γαϊτανάκι offshore εταιρειών και μια διαδρομή εκατομμυρίων ευρώ από μίζες.
Ετσι πέρασε το κατώφλι του Φυλακών Κορυδαλλού, για να καταλήξει στο Δρομοκαΐτειο. Το πανελλήνιο παρακολούθησε ηδονικά μια σαπουνόπερα σε πραγματικό χρόνο με την πάλαι ποτέ μεγαλομανή γυναίκα να μεταμορφώνεται σε μια σκιά του εαυτού της, αχτένιστη, κακοντυμένη, να ζωγραφίζει στους τοίχους του δωματίου της και στα παγκάκια κατά την πρόσφατη απόδρασή της, κρατώντας τα λούτρινα αρκουδάκια στα χέρια, παρακαλώντας για την αποφυλάκισή της.
Η Βίκυ Σταμάτη, η οποία δραπέτευσε από το Δρομοκαΐτειο πριν από μερικές ημέρες, όταν απορρίφθηκε η πέμπτη αίτηση αποφυλάκισής της και επέστρεψε πάλι σε αυτό μία ημέρα μετά, την προηγούμενη Δευτέρα κατέθεσε ξανά για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών για τέσσερις ώρες στη ΓΑΔΑ, κατονομάζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο πολιτικά πρόσωπα.
«Νομίζω ότι από τη στιγμή που αποφάσισε να κάνει κάποιες αποκαλύψεις έχει ηρεμήσει» αναφέρει στο ΒΗΜΑgazino o συνήγορός της Φραγκίσκος Ραγκούσης, μία ημέρα μετά τη συμπληρωματική της κατάθεση. «Πλέον κοιτάζει πότε θα δει ξανά το παιδί της. Τα μέτρα είναι πολύ πιο αυστηρά. Τώρα πλέον οι φρουροί είναι τρεις αντί για δύο. Εκείνο που τη φοβίζει και δεν θέλει να συμβεί είναι να δει το παιδί τα κάγκελα και να καταλάβει ότι είναι φυλακή, να μπορέσει δηλαδή να το δει δίπλα, εκεί που το έβλεπε, στο γήπεδο. Θα υποβάλουμε αναφορά στον εισαγγελέα για να το ζητήσουμε».
Στις 7 Οκτωβρίου του 2013 με παγωμένο πρόσωπο άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου που την καταδίκασε σε κάθειρξη 12 ετών. Ηταν το τέλος ενός δαιδαλώδους success story μιας κοπέλας που ξεκίνησε από το χωριό Ζέλι της Φθιώτιδας για να καταλήξει στη φυλακή, με ενδιάμεση στάση την απατηλή λάμψη της μπουρζουαζίας.
Γεννημένη το 1963, η Κούλα, όπως τη φωνάζουν ακόμη στο χωριό της, ήταν καλή μαθήτρια και ονειρευόταν μια καλύτερη ζωή. Στα 19 της χρόνια ήρθε στην Αθήνα για να δώσει εξετάσεις στη Νοσηλευτική Σχολή του Στρατού. Δεν κατάφερε να περάσει. Η μοίρα τής επιφύλασσε καλύτερη τύχη και το 1993 επί Νέας Δημοκρατίας διορίστηκε στη ΔΕΗ, εργαζόμενη τα πρώτα χρόνια στην υπηρεσία διεύθυνσης προσωπικού. Με τον Ακη Τσοχατζόπουλο γνωρίστηκαν σε μια εκδήλωση της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την αγόρευση του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, συνηγόρου της Γκούντρουν Μολντενχάουερ, γνωρίστηκαν μέσω του εξαδέλφου του Ακη, Νίκου Ζήγρα, ενός ανθρώπου μοιραίου για τον πρώην υπουργό καθώς με τις καταθέσεις του άνοιξε τον δρόμο για την καταδίκη του.
Ετσι ή αλλιώς, η Βίκυ Σταμάτη μετά την πρώτη εκείνη γνωριμία με τον τότε υπουργό φρόντισε να τον επισκεφθεί στο πολιτικό γραφείο του με αίτημα τη μετάθεσή της στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ. Η «μετάθεση» έγινε τελικά στη ζωή του παντρεμένου τότε Τσοχατζόπουλου και η Βίκυ Σταμάτη εγκαταστάθηκε στο πολιτικό γραφείο του στην οδό Κομνά Τράκα. Η παρουσία της άρχισε να γίνεται έντονη. Ηταν κοινό μυστικό ότι η κομψή μελαχρινή κοπέλα που τον συνόδευε παντού ήταν κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή γραμματέας. Ωστόσο, η σύζυγος αντιδρούσε με τις κακές γλώσσες να κάνουν λόγο για ομηρικούς καβγάδεςανάμεσα στις δύο γυναίκες που κατέληξαν ακόμη και σε χειροδικία.
Η σχέση Τζοχατζόπουλου – Σταμάτη δεν ήταν περιστασιακή και αποδείχθηκε πιο σοβαρή από όσο αρχικά όλοι περίμεναν. Για μεγάλο διάστημα διέμεναν στην «μπορντό πολυκατοικία» με την Μπαουχάους αρχιτεκτονική απέναντι από το Χίλτον. Είναι η εποχή που η Βίκυ Σταμάτη κάνει τα πάντα για να αφήσει πίσω το παρελθόν της. Εικάζεται ότι παρακολουθεί μαθήματα Ιστορίας της τέχνης στο Λονδίνο, εντρυφά στο σαβουάρ βιβρ, συστήνεται ως σύντροφος Ακη και κυκλοφορεί με ταγεράκια Chanel και Dior.
Ο αρραβώνας τους ήρθε τελικά τον Δεκέμβριο του 2002. Η δεξίωση δόθηκε στο πολυτελές εστιατόριο «Βeau Βrummel» στην Κηφισιά, όπου προσκλήθηκε και γαλλίδα τραγουδίστρια ειδικά για την περίσταση. Εναν χρόνο μετά ακολούθησε η παρουσίαση στην Κηφισιά του παιδικού βιβλίου της Βίκυς Σταμάτη «Ο μυθικός χορός της φύσης» (εκδ. Λιβάνη), το οποίο αποτέλεσε μείζον πολιτικο-κοσμικό γεγονός.
«Τα ενδιαφέροντά μου κινούνται σε δύο βασικούς άξονες: ο ένας αφορά το περιβάλλον και ο άλλος την τέχνη με τη μορφή της ζωγραφικής και της λογοτεχνίας. Αποπειρώμαι για πρώτη φορά να μεταδώσω αυτά τα ενδιαφέροντά μου στα παιδιά μέσα από τον δρόμο της μυθολογίας μας» ανέφερε στο σημείωμα των εκδόσεων.
Ο γάμος τους ήρθε τελικά τον Ιούλιο του 2004. Παντρεύτηκαν αρχικά με πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο Συκεών της Θεσσαλονίκης και λίγες ημέρες αργότερα τελέστηκε και ο θρησκευτικός, στον ορθόδοξο ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι. Το ζεύγος αφίχθη μέσα σε μπλε Jaguar, το μυστήριο τέλεσε ο Μητροπολίτης Παρισίων Εμμανουήλ και κουμπάρος τους ήταν ο πολιτικός μηχανικός Μισέλ Καντάς. Η περίφημη δεξίωση δόθηκε στο υπερπολυτελές George V της αλυσίδας ξενοδοχείων Four Seasons και αποτέλεσε το πρώτο ισχυρό πλήγμα στο σοσιαλιστικό προφίλ του Ακη Τσοχατζόπουλου, ενός ανθρώπου που παλιά συνήθιζε να ξηλώνει τις ετικέτες από τα ρούχα του, ώστε να μη φαίνεται ότι προέρχονται από επώνυμους οίκους.
Η Βίκυ Σταμάτη, από την άλλη, έμοιαζε να είναι στο περιβάλλον που είχε επιλέξει. Οι ιστορίες γύρω από την ασύδοτη καταναλωτική συμπεριφορά της είναι πολλές. Μιλούν για πρόθυμες πωλήτριες που δυσανασχετούσαν μπροστά στα παράλογα καπρίτσια της, για υπεύθυνουςκαταστημάτων που κατέβαζαν ρολά για να ασχοληθούν με τις αγορές της, για έναν λογαριασμό 72.000 ευρώ από κατάστημα παπουτσιών που είχε κάνει τον Ακη Τσοχατζόπουλο να χλομιάσει, ενώ κάποιοι ορκίζονται ότι τον είχαν δει αλαφιασμένο, εμφανώς γερασμένο, παραμονές Χριστουγέννων, να τρέχει στο γυναικείο τμήμα γνωστού πολυκαταστήματος για να της αγοράσει δώρο.
Εκείνα τα χρόνια η Βίκυ Σταμάτη πασχίζει να γίνει μητέρα. Τα καταφέρνει και αποκτά τον 8χρονο σήμερα Ακη. Λέγεται ότι για να τον αποκτήσει είχε πραγματοποιήσει τάμα στην εκκλησία του χωριού της στον όσιο Σεραφείμ, και κάθε χρόνο χρηματοδοτούσε τον στολισμό του Επιταφίου. Τους δεσμούς με το χωριό της δεν τους έκοψε ποτέ. Δεν ήταν μόνο τα μισθωμένα ταξί που της μετέφεραν φρέσκα αβγά. Σύμφωνα με τους συντοπίτες της, η Βίκυ Σταμάτη βοήθησε τον τόπο της ουσιαστικά με όποιον τρόπο μπορούσε, ενισχύοντας οικογένειες της περιοχής. Οι περισσότεροι μιλούν και σήμερα για μια αξιοπρεπή γυναίκα, η οποία άδικα βρέθηκε στη φυλακή με τη Δικαιοσύνη να της δείχνει το πιο σκληρό πρόσωπό της.
Τον Απρίλιο του 2012, καθώς η μαυροφορούσα Βίκυ Σταμάτη αποχωρούσε από τον ανακριτή, μια αγανακτισμένη πολίτις την αποκάλεσε «βλαχάρα». Ηταν η αρχή για να χυθεί ένα ποτάμι δηλητηρίου πάνω της. Η κατάρρευση ξεκινούσε. Mε φανερή αραίωση στα μαλλιά, ήταν ένα φάντασμα του εαυτού της και οι μήνες της προφυλάκισης σημαδεύτηκαν από τα αιτήματά της για αποφυλάκιση, τις κραυγές για το ανήλικο παιδί της που μεγαλώνει μακριά της, τις τακτικές μεταφορές της στα νοσοκομεία, είτε για γυναικολογικούς λόγους είτε επειδή πήρε μεγάλες ποσότητες ηρεμιστικών χαπιών, καθώς και για τη διπλή μαστεκτομή στην οποία υπεβλήθη.
Η υπερασπιστική γραμμή της ταπεινής επαρχιωτοπούλας που ο πατέρας της τής στέλνει το αρνί κάθε Πάσχα δεν έπεισε. Η Βίκυ Σταμάτη στο δικαστήριο τσάκισε τον αριστοκρατικό εαυτό που εφηύρε αναζητώντας την παλιά, ταπεινή Κούλα με τον συνήγορό της Αλέξη Κούγια να τη χαρακτηρίζει ακόμη και άτομο «περιορισμένων δυνατοτήτων».
Μετά την καταδίκη της, πολύ σύντομα μεταφέρθηκε στο ψυχιατρείο. Αρχικά στο Δαφνί και αργότερα στο Δρομοκαΐτιο απ’ όπου πίεζε να μεταφερθεί ξανά στο Δαφνί. Το αίτημά της δεν εισακούστηκε και τελικά συμβιβάστηκε με το δίκλινο δωμάτιό της στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας ή Τμήμα Ευεργετών όπως λέγεται. Ετσι ξεκίνησε τη νέα της ζωή, βγήκε απ’ τον θάλαμο, έκανε περιπάτους στην αυλή συναντούσε τους γονείς της, τον αδελφό της Παναγιώτη, αλλά και το παιδί της. Ο αδελφός της συνήθιζε να κάθεται μαζί της όποτε ο μικρός Ακης πήγαινε να την επισκεφθεί καθώς όπως έχει δηλώσει υπήρχαν τρόφιμοι που μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν επικίνδυνοι και να επιτεθούν στο παιδί.
Από το καλοκαίρι η συμπεριφορά της Βίκυς Σταμάτη παρουσίαζε αλλαγές. Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για έντονες εκρήξεις, ενώ όπως γράφτηκε είχε γεμίσει το δωμάτιό της με κάθε είδους απορρυπαντικά και γυάλινα αντικείμενα, τα οποία δεν επιτρέπεται να βρίσκονται σε ψυχιατρικό θάλαμο, με εκείνη να αρνείται πεισματικά να τα παραδώσει.
Τον περασμένο Οκτώβριο ένα ακόμη περιστατικό ήρθε στη δημοσιότητα: ενώ βρισκόταν στο λουτρό αισθάνθηκε σκοτοδίνη, λιποθύμησε, χτύπησε στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο.
Οι φωτογραφίες των τελευταίων μηνών έμοιαζαν όλο και πιο σοκαριστικές, παρουσιάζοντάς την στον θάλαμο νοσηλείας της, ανάμεσα σε ζωγραφισμένους από την ίδια τοίχους με ακατάληπτες φράσεις, να αγκαλιάζει λούτρινα ζωάκια. Η ίδια μέσα από μια τηλεοπτική συνέντευξη πριν από την απόδρασή της μίλησε ανάμεσα σε κλάματα και κραυγές για «μια μάχη σώμα με σώμα» που έδωσε με έναν φρουρό, για τις βασανιστικές στιγμές που περνά μακριά από το παιδί της, απευθύνοντας προσωπική έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι μετά την πρόσφατη απόδρασή της οι εργαζόμενοι του Δρομοκαΐτειου μίλησαν για ειδικά προνόμια που απολάμβανε τα οποία της επέτρεπαν ακόμη και βόλτες στο βουνό και στο δάσος, αρκετές φορές μαζί με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, όποτε αυτός την επισκεπτόταν υπό τη συνοδεία βέβαια αστυνομικών.
Αν μένει κάτι ακόμη να ειπωθεί για την κυρία Σταμάτη, πέρα ίσως από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τα εξοπλιστικά που έκανε, είναι ότι το κοινωνικό μίσος εναντίον της δεν έχει στερέψει. Μια ματιά στο Τwitter μετά την απόδρασή της έφτανε για να το διαπιστώσει κανείς. Καμιά συμπάθεια για εκείνη με τα άρθρα που τόλμησαν να την υπερασπιστούν να γεμίζουν το Διαδίκτυο με αγριεμένα σχόλια αναγνωστών. Στη φιγούρα της η κοινωνία αναγνωρίζει ίσως τα σημάδια του ποθητού άλλοτε και τόσο μισητού σήμερα lifestyle. Και κάπως έτσι το στραπατσαρισμένο πρόσωπο Βίκυ Σταμάτη γίνεται σύμβολο μίσους και αναθέματος. Ισως γιατί κάπου βαθιά μάς μοιάζει.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino τo Μ. Σάββατο 11 Απριλίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ