Μελέτησε τη ζωή από την καλή και την ανάποδη. Παραδέχτηκε αδυναμίες της και έγινε πανίσχυρη. Ποτέ δεν ντράπηκε να εξωτερικεύσει τον εαυτό της, ούτε φοβήθηκε να διαπραγματευτεί τα δικαιώματα και να παλέψει για το χαμόγελο των άλλων. Η Ελεν Ντε Τζένερις, από τη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, ήρθε αντιμέτωπη με το απροσδόκητο της ζωής, και κυρίως του ανθρώπινου χαρακτήρα, και χάρη στην ειλικρίνεια και στο πηγαίο χιούμορ της έφτασε σήμερα να θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες του πλανήτη, μια δραστήρια ακτιβίστρια και ανήσυχη συνείδηση, που παλεύει για τα δύο μεγαλύτερα αγαθά της ζωής: την ελευθερία και τη χαρά.
Επιτυχημένη κωμικός, παρουσιάστρια, τηλεοπτική παραγωγός και συγγραφέας, η Ελεν διαθέτει αστείρευτο επικοινωνιακό ταλέντο και ξέρει πώς να αγγίξει και την πιο κλειστή προσωπικότητα. Εχει καταφέρει να κερδίσει 13 ΕΜΜΥ και πολλά άλλα βραβεία για τις φιλανθρωπικές της δραστηριότητες, αλλά κυρίως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη των ανθρώπων οι οποίοι στο πρόσωπό της βρήκαν την έκφραση των εσώτερων επιθυμιών και ενδόμυχων αναγκών τους, που πολλές φορές η κοινωνία και η θρησκεία καταπνίγουν, ακούσια και εκούσια. Το 2014 το περιοδικό «Forbes» τη συμπεριέλαβε στις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη, με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Ομως, για να φτάσει σε αυτή την επιτυχία, ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα…

Η μητέρα της Ελεν, Μπέτι Ντε Τζένερις, έχει αποδεχθεί το ότι η κόρη της είναι παντρεμένη με την Πόρσια ντε Ρόσι, με την οποία ποζάρει χαρούμενη τον Νοέμβριο του 2014, στο Λος Αντζελες

Το 1973 οι γονείς της χώρισαν και η ίδια μετακόμισε με τη μητέρα της στην Ατλάντα του Τέξας. Τίποτε από τότε δεν ήταν εύκολο και αγωνίστηκε σκληρά να «ξεφύγει» από αυτή την κατάσταση της ρευστότητας και των αλλαγών. Μετά το πέρας των σπουδών της στον τομέα της επικοινωνίας, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Ορλεάνης, η Ελεν εργάστηκε σε καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα ρούχων, εμπειρίες που αξιοποίησε εν συνεχεία στο stand-up comedy, φτάνοντας το 1982 να θεωρηθεί ως η πιο αστεία κωμικός της Αμερικής.

Η Ντε Τζένερις πρωταγωνίστησε σε δύο κωμικές σειρές, στο «Ellen», από το 1994 μέχρι το 1998, και στο «The Ellen Show», από το 2001 μέχρι το 2002. Κατά τη διάρκεια της τέταρτης σεζόν του «Ellen», το 1997, η Ντε Τζένερις παραδέχτηκε δημοσίως ότι είναι λεσβία, σε συνέντευξή της στην εκπομπή της Οπρα Γουίνφρεϊ. Λίγο αργότερα, ο χαρακτήρας της, Ελεν Μόργκαν, επίσης παραδέχτηκε στον θεραπευτή της, που υποδύθηκε η Γουίνφρεϊ, ότι είναι ομοφυλόφιλη. Η Ελεν λόγω της δήλωσης αυτής έχασε τη δουλειά της, γεγονός που δεν την πτόησε καθόλου. Λίγα χρόνια αργότερα, επανήλθε δριμύτερη με μια από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές της αμερικανικής τηλεόρασης, το «The Ellen DeGeneres Show».
Το 1997, έτος που αποκάλυψε την ομοφυλοφιλία της, η Ντε Τζένερις διατηρούσε δεσμό με την Αν Χέτσε. Ο δεσμός διήρκεσε μέχρι τον Αύγουστο του 2000. Η μητέρα της, Μπέτι Ντε Τζένερις, δήλωσε πως σοκαρίστηκε από την αποκάλυψη της κόρης της, ωστόσο σεβάστηκε τις επιλογές της και στάθηκε δυναμικά στο πλευρό της. Εκτοτε η Ελεν αποτελεί ενεργό μέλος της κοινότητας Parents & Friends of Lesbians and Gays και πρωτοστάτησε ουκ ολίγες φορές για τα δικαιώματα και την αποδοχή των ομοφυλοφίλων ανά τον κόσμο. Από το 2001 έως το 2004 διατηρούσε στενές επαφές με την Αλεξάντρα Χέντισον. Το έτος του χωρισμού τους η Ντε Τζένερις γνώρισε την Πόρσια ντε Ρόσι, ηθοποιό και μοντέλο αυστραλιανής καταγωγής, με την οποία και αντάλλαξαν όρκους πίστης τον Νοέμβριο του 2008 στο ανώτατο δικαστήριο της Καλιφόρνιας. Το ζευγάρι έχει ανακοινώσει πως δεν θα ήθελε να αποκτήσει παιδιά.


Ο Μπιλ Κλίντον μιλάει με την Ελεν Ντε Τζένερις και την πρώην σύντροφό της Αν Χέτσε, ενώ πίσω του διακρίνεται ο νεαρός Τζορτζ Κλούνεϊ.

Εκτός όμως από την έντονη δραστηριοποίησή της στον αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, η Ελεν είναι ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φανατική χορτοφάγος και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των ζώων. Τον Νοέμβριο του 2011 η Χίλαρι Κλίντον την αποκάλεσε ειδική απεσταλμένη για την παγκόσμια αφύπνιση και συνειδητοποίηση για τον ιό του AIDS, και η ίδια έχει ηγηθεί πολλών φιλανθρωπικών εκδηλώσεων για τη συγκέντρωση χρημάτων για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ακόμη, η ιστοσελίδα της εκπομπής της παρακινεί τον κόσμο να στραφεί προς τη χορτοφαγία. Ο φιλοζωικός οργανισμός PETA το 2009 την εξέλεξε Γυναίκα της Χρονιάς.

Η Ελεν στρέφει τώρα το ενδιαφέρον της και πέραν της μικρής οθόνης, στη δημιουργία ρούχων και διακοσμητικών αντικειμένων, προσπαθώντας να εξωτερικεύσει το ιδιαίτερο στυλ της και τον ξεχωριστό χαρακτήρα της. Σε μια προσπάθεια εύρεσης έμπνευσης, που θα της δώσει το έναυσμα για έναν ιδιόμορφο και ανεπανάληπτο σχεδιασμό, πραγματοποίησε και ένα ταξίδι στο Παρίσι, έχοντας πάντα στο πλευρό της τη σύζυγό της Πόρσια.
Στοχεύοντας στη δημιουργία ενός νέου lifestyle clothing brand, η παρουσιάστρια συνεργάζεται με τον επιχειρηματία Κρίστοφερ Μπερτς. «Είμαστε και οι δύο πολύ ανταγωνιστικοί», λέει η ίδια μιλώντας για τον συνεργάτη της, «και θέλουμε να σπάσουμε κάθε νόμο». Η κολεξιόν της πήρε τυχαία το όνομα E.D., από το παρατσούκλι που της είχε δώσει η Πόρσια, και στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: τον άνετο σχεδιασμό, το εξευγενισμένο casual στυλ και το παιχνιδιάρικο χιούμορ. Ολες αυτές οι έννοιες εντάσσονται σε ένα μεγαλύτερο σύστημα εννοιών και διοχετεύονται μέσω μιας κολεξιόν η οποία θα συμπεριλαμβάνει τα πάντα, από πολύχρωμα κεραμικά σκεύη μέχρι εργαλεία για τον κήπο και κεριά. Τόσο ο ανδρικός όσο και ο γυναικείος ρουχισμός θα είναι οικονομικά προσιτός και θα αντικατοπτρίζει το διαχρονικό κλασικό στυλ της Ελεν, ενώ την απόδοση του γυναικείου εκλεπτυσμού έχει αναλάβει η σύζυγός της, με τον σχεδιασμό κάποιων φορεμάτων. Ολες οι δημιουργίες της θα πωληθούν μέσω της διαδικτυακής της σελίδας, όπου και θα λανσαριστούν σύντομα.
Η στρατηγική της Ελεν μπορεί να μην είναι πρωτότυπη, αλλά το φινάλε της είναι φιλόδοξο. Δεν οραματίζεται τίποτα λιγότερο από μια παγκοσμίου εκτοπίσματος μάρκα, στοχεύοντας να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της ως design icon της εξελιγμένης αίσθησης του lifestyle. «Οταν μια μέρα σταματήσω να ασχολούμαι με την τηλεόραση», ισχυρίζεται η ίδια, «όλη μου η προσοχή θα επικεντρωθεί στον σχεδιασμό».
Πριν από τη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία της πολλοί ήταν εκείνοι που την αμφισβητούσαν. Τι μπορεί να προσφέρει μια ομοφυλόφιλη κωμικός στο καθημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα που παρακολουθούν οι αμερικανίδες νοικοκυρές; Αυτό ήταν το μεγαλύτερο επιχείρημα εναντίον της. Ομως τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης τους διέψευσαν. Το ίδιο στοχεύει να πετύχει και με τις σχεδιαστικές φιλοδοξίες της. «Οταν φέρνω στο μυαλό μου τη διακόσμηση, τότε αρχίζω να σκέπτομαι» λέει χαρακτηριστικά η Ντε Τζένερις, θέλοντας να δείξει πόσο πολύ αγαπάει τη νέα ενασχόλησή της. Της αρέσει να αγοράζει, να ανακαινίζει και να διακοσμεί χώρους, και φυσικά να σχεδιάζει. Εχοντας μάλιστα ζήσει για πολλά χρόνια, μετά τον χωρισμό των γονιών της, σε ενοικιαζόμενα σπίτια, από το Μέτερι στη Λουιζιάνα μέχρι την Ατλάντα στο Τέξας, ξόδευε ώρες αμέτρητες να ονειρεύεται τα όμορφα σπίτια των προαστίων, που βρίσκονταν πέρα από την οικονομική δυνατότητα της οικογένειάς της.
Στην πανέμορφη γαλλική πρωτεύουσα η Ελεν είχε την ευκαιρία να επιδοθεί ανενόχλητη με τη σύζυγο και τη δεκαμελή ομάδα της σε αξιόλογες αγορές και να πάρει την έμπνευση που διακαώς επιζητούσε. Η παρουσιάστρια δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο δέλεαρ να επισκεφτεί και την γκαλερί του Πάτρικ Σέγκουιν, έναν παράδεισο συλλεκτικών αριστουργημάτων του Ζαν Προυβέ, εξέχοντος βιομηχανικού σχεδιασμού, των οποίων η ίδια είναι θαυμάστρια. Τα σχέδια, οι γραμμές των αντικειμένων, οι διάφοροι χρωματισμοί και οι επιρροές που αυτά τα έργα αντικατόπτριζαν φανέρωναν την τέχνη σε όλο της το μεγαλείο και την κορύφωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, μετουσιωμένης σε κάτι χρηστικό για τους ανθρώπους.
Η Ελεν μετέβη και στη νήσο Σουρ λα Σοργκ, για να επισκεφτεί το Μουσείο της Σύγχρονης Τέχνης και να έρθει σε επαφή με τα έργα του ιταλού ζωγράφου και γλύπτη Λούτσιο Φοντάνα. Περπατώντας στους διαδρόμους του μουσείου, εντυπωσιάστηκε από τα πρώιμα κεραμικά, άγνωστα στο ευρύ κοινό, και τους πίνακες του καλλιτέχνη που αποτέλεσαν επανάσταση για την παγκόσμια τέχνη το 1950. Από εκεί, το «μαγικό χαλί» οδήγησε την Ελεν, τη σύζυγό της και την ομάδα της στην Αμβέρσα, όπου και διέμειναν στο ξενοδοχείο Julien, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κομψής βελγικής αισθητικής. Οι εξάρσεις της φύσης, η ιδιάζουσα αρχιτεκτονική και η μπολιασμένη με καλαισθησία και καλλιτεχνικά δημιουργήματα ζωή τής έδωσαν νέες εμπνεύσεις.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ