Ο Γιάνης Βαρουφάκης φοράει το δερμάτινο μπουφάν, αυτό που τον έκανε διεθνώς διάσημο, και μία μοβ κολλητή μπλούζα, και βρίσκεται στο σαλόνι του πλοίου «Αχαιός». Είναι Κυριακή 1η Μαρτίου, έχει ήδη βραδιάσει και καθώς το πλοίο αποχωρεί από το λιμάνι της Αίγινας ο υπουργός Οικονομικών μιλάει ασταμάτητα στο κινητό του. Δίπλα του κάθεται η σύζυγός του, η εικαστικός Δανάη Στράτου. Δύο νέοι, ντυμένοι πρόσκοποι, τον πλησιάζουν. Ο υπουργός Οικονομικών τούς κάνει ευγενικά νόημα να τον περιμένουν. Κλείνοντας το τηλέφωνο, τους καλεί κοντά του. Κάτι του λένε και χαμογελά. Σηκώνεται από τη θέση του, πιάνει αγκαζέ τη σύζυγό του και τους ακολουθεί. Ενθουσιώδεις φωνές μικρών λυκόπουλων που επιστρέφουν στην Αθήνα ύστερα από μια σύντομη εκδρομή στην Αίγινα αντηχούν στο πλοίο μόλις τον αντικρίζουν. Δεν αρνείται να φωτογραφηθεί μαζί τους. Ο υπουργός επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά το γκελ απέναντι στους ψηφοφόρους του μέλλοντος.
Οι τακτικοί ταξιδιώτες του δρομολογίου «Πειραιάς – Αίγινα» και «Αίγινα – Πειραιάς» δεν θα παραξενευτούν ιδιαίτερα από την παρουσία του –εδώ και χρόνια, επισκέπτεται συχνά το νησί. Δεν είναι ο μόνος, όλοι στο νησί γνωρίζουν και τους στενούς δεσμούς του Αλέξη Τσίπρα με την Αίγινα, χάρη στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, στο σπίτι του οποίου και διαμένει ο Πρωθυπουργός όταν την επισκέπτεται.
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ανήκει σε μια ομάδα αριστερών που δεν βρέθηκαν στην Αίγινα λόγω καταγωγής, αλλά λόγω επιλογής. Δεν είναι ο μόνος από την οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ που έχει σπίτι στο νησί, υπάρχουν κι άλλοι που διατηρούν στενούς δεσμούς με την Αίγινα: Ο Θοδωρής Δρίτσας, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, και η σύζυγός του ΤασίαΧριστοδουλοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ο Νίκος Βούτσης, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αλλά και η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η μισή κυβέρνηση τα Σαββατοκύριακα τα περνάει στην Αίγινα.
Το δημοσίευμα των «Financial Times» στις 20 Φεβρουαρίου ήταν υπαινικτικό. «Η παρέα της Αίγινας κρατά το κλειδί της ευρωκρίσης της Ελλάδας» («Aegina gang» holds key to Greece’s euro crisis) έγραφε ο τίτλος, με την αγγλική λέξη «gang» –σημαίνει και συμμορία –να είναι αρκούντως παρεξηγήσιμη. Εκτενές κομμάτι της εισαγωγής κάλυπτε το «γλέντι» που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός πέρυσι τις Απόκριες σε ένα από τα αγαπημένα του στέκια στην Αίγινα, στο καφέ «Εν πλω». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας, περιτριγυρισμένος από μασκαράδες που φορούσαν περούκες αλλά και από τέσσερις από τους νυν υπουργούς του –δεν κατονομάζονται τελικά στο κείμενο -, χόρευε υπό τους ήχους του «glam rock» ύμνου «Ι Was Made For Lovin’ You» των Kiss.
Επισκεφθήκαμε το καφέ «Εν πλω» μερικές ημέρες μετά το επίμαχο δημοσίευμα. Πρόκειται για ένα όμορφο καφέ στο οποίο οι Αιγινήτες βλέπουν συχνά τον Αλέξη Τσίπρα να απολαμβάνει τον καφέ του μαζί με τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Πέρα από το γεγονός ότι ως πολιτικός μηχανικός υπήρξε συνεργάτης του πατέρα του, ήταν ουσιαστικά ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τον προστάτευσαν αποτελεσματικά στην εσωκομματική διαμάχη με τον Αλέκο Αλαβάνο το 2009.
Ο ιδιοκτήτης του καφέ «Εν πλω» Γιάννης Δελής ήταν αρχικά επιφυλακτικός στο να μας μιλήσει. «Είμαι κάπως εκνευρισμένος με το δημοσίευμα των «Financial Times». Ο δημοσιογράφος ήρθε προσπαθώντας να εκμαιεύσει συγκεκριμένα πράγματα. Και ενώ ήταν μαζί μου και ένα ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς από το νησί και προσπαθούσαμε να έχουμε μαζί του μια σοβαρή κουβέντα, το μόνο που φάνηκε να τον ενδιέφερε ήταν αν ο Πρωθυπουργός ήταν μασκαρεμένος. Τον απογοήτευσα γιατί του είπα ότι δεν ήταν. «Xόρευε όπα, όπα;» με ρώτησε. «Oχι» του απάντησα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν χορεύει τσιφτετέλι και ζεϊμπέκικο, όπως οι προηγούμενοι».
Η αγάπη του Πρωθυπουργού για το νησί της Αίγινας μετρά ήδη κάποια χρόνια. Διαμένοντας πάντα στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη στη Ράχη Μοσχονά, έξω από την πόλη της Αίγινας, το καλοκαίρι προτιμά τις παραλίες Μαραθώνας και Σαρπάς με τα κρυστάλλινα νερά. Του αρέσει να κυκλοφορεί στην πόλη. Επισκέπτεται τα παραδοσιακά καφενεία της Δημαρχίας, τρώει στο ουζερί «Ο Σκοτάδης» και καταλήγει στο «Εν πλω».
Φαίνεται να αγαπά το νησί. Οι Αιγινήτες τον θυμούνται, για παράδειγμα, να διασκεδάζει σε ουζερί πριν από μερικά χρόνια ενώ δίπλα του η σύντροφός του Μπέτυ θήλαζε τον πρωτότοκο γιο του Φοίβο-Παύλο.
Το ίδιο καλά με τον Αλέξη Τσίπρα οι κάτοικοι της Αίγινας αναγνωρίζουν και τους δύο μικρούς γιους του: τον Φοίβο-Παύλο και τον Ορφέα-Ερνέστο. Τα τελευταία χρόνια τούς βλέπουν συχνά μαζί με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον οποίο μάλιστα τα δύο παιδιά αποκαλούν παππού. Αλλωστε και το πάρτι μετά την ονοματοδοσία του Ορφέα-Ερνέστο έγινε στην Αίγινα. Οι οδηγοί ταξί του νησιού θυμούνται τον δρόμο γύρω από την οικία Φλαμπουράρη να κλείνει από τα πολλά αυτοκίνητα των καλεσμένων. Εκεί γιορτάστηκαν τα πρώτα γενέθλια του Φοίβου-Παύλου, όπου κατά τη διάρκεια του πάρτι στήθηκε και θέατρο σκιών.
Στην Αίγινα, στο τέλος του περασμένου Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός γιόρτασε και τα 40ά του γενέθλια. Αυτό το καλοκαίρι έμοιαζε πάντως διαφορετικό. Η δημοσιότητα ήταν μεγάλη. Οι κάτοικοι του νησιού θυμούνται μέχρι και τουρίστες να ζητούν να βγάλουν selfies μαζί του.
Μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Αίγινα τελευταία φορά την Καθαρά Δευτέρα. Είχε πυρετό και κυκλοφόρησε ελάχιστα. Εθεάθη όμως στην ψαροταβέρνα του νησιού «Αιγινήτισσα» και ύστερα έκανε έναν σύντομο περίπατο με την οικογένειά του στην παραλία. Το απόγευμα επέστρεψε στην Αθήνα, πηγαίνοντας κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Για ακόμη μία φορά στο νησί μαζί του βρισκόταν ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Εμπειροι γνώστες μάς διαβεβαιώνουν ότι η δημιουργία της «περιβόητης παρέας» της Αίγινας έχει την αφετηρία της ουσιαστικά σε δύο ανθρώπους: στον αιγινήτη ράφτη Μανούσο Νταμουράκη, ο οποίος ανήκε στον χώρο του ΚΚΕ εσωτερικού και στη συνέχεια ακολούθησε τον Γιάννη Μπανιά στην Ανανεωτική Αριστερά και στην κίνηση των 77, αλλά και στον νυν βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Λυκούδη. «Το ραφείο του Μανούσου Νταμουράκηβρισκόταν στο κέντρο του νησιού και είχε εξελιχθεί σε κέντρο πολιτικών συζητήσεων» εξηγεί στο ΒΗΜΑgazino η δημοσιογράφος Σίλα Αλεξίου, σύμβουλος έκδοσης του «Saronic Magazine». «Ο Μανούσος Νταμουράκης ήταν ξάδελφος της Στέλλας Μηναδάκη, συζύγου του Σπύρου Λυκούδη. Το ζεύγος Λυκούδη, μετά τις συχνές επισκέψεις του στο νησί, τελικά απέκτησε εξοχικό δίπλα σε εκείνο του Μανούσου. Εκεί μάλιστα φιλοξενούσαν ακόμη και σε στρώμα φίλους τους. Ετσι μπήκε στο κάδρο και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Πρωτοήρθε στο νησί για επαγγελματικούς λόγους, καθώς ως πολιτικός μηχανικός είχε αναλάβει την ανέγερση του Κέντρου Υγείας. Δεν ξέρω αν θα δενόταν τόσο πολύ με την Αίγινα, αν δεν απολάμβανε τη συντροφιά του Σπύρου Λυκούδη και της γυναίκας του, στο σπίτι των οποίων φιλοξενούνταν τα πρώτα χρόνια».
Τελικά ο Αλέκος Φλαμπουράρης αποφάσισε να αποκτήσει το δικό του σπίτι, αρχικά στο παραδοσιακό ορεινό χωριό Σφεντούρι. Αργότερα αποφάσισε να μετακομίσει πιο κοντά στην πόλη της Αίγινας, στη Ράχη Μοσχονά, όπου κατασκεύασε τρία πανομοιότυπα σπίτια. Ενα κράτησε για τον εαυτό του και τα δύο άλλα πουλήθηκαν. Αγοραστής του ενός ήταν το ζεύγος της Ολγας Χαρίτου και του Χριστόφορου Παπαδόπουλου, δυναμικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Επαγγελματικοί λόγοι επίσης φαίνεται να οδήγησαν στο νησί και τη Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η νυν υπουργός είχε αναλάβει μέσω του αρχιτεκτονικού γραφείου όπου εργαζόταν την κατασκευή της οικίας του εφοπλιστή Μαυρακάκη στο νησί. Ετσι γνώρισε την Αίγινα και αγόρασε σπίτι στον παραδοσιακό οικισμό Σφεντούρι, όπου βρισκόταν ήδη και το πρώτο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη.
Στο κέντρο της Αίγινας κοντά στη Μητρόπολη διατηρεί επίσης σπίτι και το υπουργικό ζεύγος Δρίτσα – Χριστοδουλοπούλου, ενώ ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης διατηρεί εξοχικό στην περιοχή του Μαραθώνα, το οποίο είχε αγοραστεί από τον πατέρα του καπετάν Μηνά. Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, από την άλλη πλευρά, όταν επισκέπτεται την Αίγινα φιλοξενείται στο σπίτι της αδελφής του.
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος βρέθηκε στο νησί εξαιτίας του γάμου του με τη Δανάη Στράτου. Το σπίτι όπου διαμένει ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη σύζυγό του στη θέση Παγώνι είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα και καλαίσθητα του νησιού.
Η οικογένεια Στράτου μετρά πολλές δεκαετίες στην Αίγινα και οι ντόπιοι μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για τον πεθερό του Γιάνη Βαρουφάκη, Φαίδωνα Στράτο, της πάλαι ποτέ Πειραϊκής-Πατραϊκής.
«Ο κύριος Φαίδωνας αγαπά πολύ τη γη» αναφέρει ο Φώτης Καβάσιλας, οδηγός ταξί. «Εχω δουλέψει στα κτήματά του. Φυτέψαμε ελιές, κυπαρίσσια. Πολλές ώρες δουλειάς, βέβαια, αλλά ήταν πάντα καλοπληρωτής. Θυμάμαι ένα Πάσχα τι ωραία περάσαμε στο σπίτι του. Είναι απλός άνθρωπος, δεν έχει ύφος, το ίδιο και η σύζυγός του, η Ελένη. Μη σε δει να κόψεις δέντρο. Μπορεί να σε σκοτώσει».
Ετσι, ο Γιάνης Βαρουφάκης αγάπησε την Αίγινα. Οι Αιγινήτες τον βλέπουν να κυκλοφορεί συνήθως με ένα παλιό τζιπ του πεθερού του, να κάνει τζόγκινγκ ή να τρώει στο ουζερί «Ο Σκοτάδης».
Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αίγινα ολοκληρώνεται από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Τσουκαλά, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ο οποίος διατηρεί οικία στο νησί, τον δημοσιογράφο και πλέον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, αλλά και τον βουλευτή Σάμου και γνωστό ζωγράφο Δημήτρη Σεβαστάκη.
Ηταν φυσικό η δυναμική αυτή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αίγινα να έχει δημιουργήσει μια μυθολογία γύρω από το νησί. Aραγε εκεί καταστρώνεται η κυβερνητική πολιτική της κυβέρνησης όπως υπονοούσαν οι «Financial Times»;
«Αυτά λέγονται, αλλά νομίζω ότι πρόκειται για υπερβολές» σχολιάζει η δημοσιογράφος Σίλα Αλεξίου. «Σίγουρα συζητούν και για πολιτική, αλλά δεν έρχονται στην Αίγινα για αυτόν τον λόγο. Δηλαδή δεν μπορούν να τα συζητήσουν στην Αθήνα; Για εμένα αυτό που ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία και δείχνει κάτι είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι επέλεξαν την Αίγινα ως τόπο απόδρασης και όχι κάποιο άλλο νησί, με περισσότερο κοσμικό χαρακτήρα αν θέλετε. Δεν πήγαν, ας πούμε, να κάνουν εξοχικά στη Μύκονο. Αυτό που προσωπικά είδα ήταν ότι οι Αιγινήτες, μετά τις εκλογές, ήταν πολύ χαρούμενοι, ειδικά για τον Αλέκο Φλαμπουράρη, που τον γνωρίζουν πολύ καλά. Του τηλεφωνούσαν για να τον συγχαρούν, για να του μιλήσουν. Αυτό, βέβαια, που συζητιέται πάρα πολύ είναι ότι η παρουσία τόσων υπουργών είναι μια ευκαιρία για το νησί να φτιαχτούν κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς νερού, η κατασκευή του οποίου εγκρίθηκε μάλιστα πριν από λίγες ημέρες από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής».
Ο δήμαρχος της Αίγινας Δημήτριος Μούρτζης φαίνεται να συμμερίζεται και αυτός τη συγκεκριμένη άποψη. «Αυτή η συγκυρία, δηλαδή ότι σχεδόν η μισή κυβέρνηση έχει φτιάξει ένα σπίτι στην Αίγινα, είναι πολύ σημαντική για εμάς. Πολλοί υπουργοί ξέρουν τις ιδιαιτερότητες του νησιού και σίγουρα θα βοηθήσουν στον αγώνα τον δικό μου να βρω λύσεις στα προβλήματα» αναφέρει και συμπληρώνει: «Είναι άνθρωποι απλοί. Είδα τον Αλέκο Φλαμπουράρη στην Αίγινα και του έδωσα συγχαρητήρια. Τα προβλήματα τα γνωρίζει γιατί και αυτός έχει υποστεί, για παράδειγμα, το πρόβλημα με το νερό, το λεγόμενο «μαρτύριο της σταγόνας». Προσωπικά θεωρώ ότι θα βρω ευήκοα ώτα. Εχω συναντηθεί και με τον Αλέξη Τσίπρα. Συνταξιδεύαμε μαζί με το πλοίο της γραμμής, πριν γίνει πρωθυπουργός. Μου τον σύστησε ο Αλέκος Φλαμπουράρης».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ