Αυτό που θέλουν οι γυναίκες

Είναι Χριστούγεννα του 2010 και έχω παρασύρει έναν ανυποψίαστο φίλο να ανέβει μαζί μου στον πέμπτο όροφο πολυκαταστήματος για να αγοράσω ένα καλσόν. Στη θέα των ατέλειωτων διαδρόμων που ήταν γεμάτοι με κάθε είδους καλσόν και κολάν που θα μπορούσε να εφεύρει ο ανθρώπινος νους, τον θυμάμαι να γουρλώνει τα μάτια και να με ρωτάει, σχεδόν συλλαβιστά, με το βλέμμα καρφωμένο πάντα στους διαδρόμους: «Δηλαδή από εδώ μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι μου, είναι όλα καλσόν; Γιατί είναι τόσο πολλά;». Δεν ήξερα τι να του απαντήσω. Τον έβαλα όμως να μου υποσχεθεί ότι από εκείνη τη στιγμή θα ήταν πιο επιεικής κάθε φορά που θα ερχόταν αντιμέτωπος με μια ήπια μορφή γυναικείας υστερίας: «Οταν πρέπει να διαλέξεις ένα μέσα από τόσες εκατοντάδες καλσόν, είναι δυνατόν να μην πειραχτούν τα νεύρα σου, έστω και λίγο;» τον αποστόμωσα, δικαιολογώντας μια και καλή το γυναικείο φύλο.

Τα ιδανικά δώρα για τις γυναίκες λοιπόν είναι στην πραγματικότητα ιδανικά σε κάθε εποχή, με τη διαφορά ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών μπορούν να τα χαρίσουν στον εαυτό τους ή να εμπνεύσουν άλλους να τους τα χαρίσουν, χωρίς τα μυριάδες ενοχικά σύνδρομα που έχει προσθέσει η κρίση στη ζωή μας κάθε φορά που έστω χαζεύουμε μια βιτρίνα.
Αυτή την περίοδο τα γυναικεία κινητά πολιορκούνται όχι από μηνύματα παθιασμένων εραστών, αλλά από προσφορές επώνυμων καλλυντικών. Τώρα είναι η στιγμή να αγοράσεις αλλά και να φορέσεις εκείνο το κατακόκκινο κραγιόν που αποτελεί την τελευταία λέξη της μόδας ή να το ρίξεις έξω αγοράζοντας το αγαπημένο σου άρωμα στη συσκευασία των 100 και όχι των μετρημένων 50 ml.
Τα ρούχα, τα παπούτσια και οι τσάντες, οι τρεις αιώνιες σειρήνες, μπορούν πλέον να αγοραστούν και από μαγαζιά που ξεπηδούν σε κάθε σημείο και ειδικεύονται στα vintage. Αντί να αγοράσεις ένα φόρεμα ή ένα ζευγάρι γόβες που θα τα δεις φορεμένα από άλλες δέκα γυναίκες, ίσως και στο ίδιο πάρτι, τα μαγαζιά με καλοδιατηρημένα ρούχα και αξεσουάρ άλλων εποχών μπορούν να εγγυηθούν σε κάποια ότι δεν θα είναι σαν καμίας άλλης. Κάποτε σνομπάραμε το παλιό, τώρα το φοράμε με καμάρι.
Ενα ταξίδι στο εξωτερικό δεν είναι ποτέ κακή ιδέα. Αλλά και εντός Ελλάδος, σε μορφή ρομαντικού road trip με ενδιάμεσες στάσεις σε σημεία που σου κινούν το ενδιαφέρον, είναι ικανά για να σε βοηθήσουν να συνειδητοποιήσεις ότι με το που δεις ανοιχτό ορίζοντα, χωρίς πολυκατοικίες να σου πνίγουν το οπτικό πεδίο, όλα μοιάζουν διαφορετικά.
Καθώς έχουμε εσχάτως ανακαλύψει τις χαρές των βιολογικών προϊόντων, ένα καλάθι με καλούδια του τύπου μέλι, αρωματικό τσάι, δυναμωτικοί ξηροί καρποί και μπάρες δημητριακών είναι ένα δώρο που στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε όχι μόνο σε χαροποιεί αλλά και σε χορταίνει.
Τέλος, επειδή οι γιορτές των Χριστουγέννων σού δίνουν πάντα το έναυσμα να ξεκινήσεις όλα όσα επί χρόνια αναβάλλεις, το να σου κάνει κάποιος που γνωρίζει από πρώτο χέρι την αναβλητικότητά σου δώρο μια εγγραφή σε σχολή χορού ή πιλάτες είναι κάτι για το οποίο σίγουρα θα τον ευγνωμονείς.
Ισως το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο τραγούδι να είναι το «Santa Baby», με τη φωνή-σφραγίδα της Ερθα Κιτ. Σε αυτό η παιχνιδιάρα ερμηνεύτρια φλερτάρει με τον Αγιο Βασίλη, ξετυλίγοντάς του την ατέλειωτη λίστα δώρων που επιθυμεί. Εκείνη θέλει πολλά και πανάκριβα: γιοτ, στολίδια δέντρου από το Tiffany’s, διαμαντένιο δαχτυλίδι. Σίγουρα μπορούμε και με λιγότερα, αρκεί να στοχεύουν διάνα στα επί έντεκα μήνες καταπιεσμένα θέλω μας.

Αυτά που θέλουν οι άνδρες

Οι γιορτές πλησιάζουν και επικρατεί μια εντύπωση για τους άνδρες πολύ λανθασμένη: θεωρείται πολύ εύκολο να βρεις κάποιο δώρο να τους πάρεις γιατί είναι πιο εύκολοι από τις γυναίκες. Λυπάμαι που σας το χαλάω, όμως νομίζω πως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η επιλογή δώρου για έναν άνδρα, δώρου που να του αρέσει δηλαδή, αποτελεί δύσκολο έργο, διότι το φύλο μας χωρίζεται συνήθως σε δύο κατηγορίες: Πρώτον, σε εκείνους που δεν έχουν σε τίποτα ξεκάθαρες προτιμήσεις, επομένως καταλήγεις χαμένος σε έναν ωκεανό από επιλογές και τελικά καλύτερα να του αγοράσεις ένα οποιοδήποτε αξεσουάρ που να σχετίζεται με την ομάδα που υποστηρίζει στο ποδόσφαιρο – είναι η μόνη ασφαλής λύση. Και δεύτερον, σε αυτούς που είναι αφοσιωμένοι σε κάτι τόσο εξειδικευμένο που δεν ξέρεις από πού να το παραγγείλεις και συνήθως είναι ακριβό, και ακόμη κι αν τελικά βγάλεις άκρη κανείς δεν σου εγγυάται ότι θα του αρέσει πραγματικά. Αξίζει ωστόσο να προσπαθείς. Γενικώς στη ζωή, όχι μόνο στο θέμα των δώρων.

Ομως μην είμαστε αυστηροί. Μπορούμε να σκεφτούμε και μερικές ακόμη επιλογές κατάλληλες για έναν άνδρα που ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Ενα σετ με προϊόντα περιποίησης προσώπου, για παράδειγμα, ή μια ξυριστική μηχανή, δύσκολα θα πάνε χαμένα και ίσως δώσουν και κάποιες πρακτικές λύσεις. Επίσης, δύσκολα μπορώ να φανταστώ κάποιον (ή τέλος πάντων μπορώ να φανταστώ ελάχιστους) που θα γκρινιάξει αν βρει κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο έναPlayStation4, την ειδική συλλεκτική έκδοση για τα 20 χρόνια του. Στη δεύτερη κατηγορία τώρα, σαφώς και δεν μπορώ να καλύψω όλες τις επιθυμίες, όμως για έναν μουσικόφιλο μια σπάνια κασετίνα με τα άλμπουμ της αγαπημένης του μπάντας ή το ψηφιακό ραδιόφωνο SuperSignal με τον άψογο ήχο και τη ρετρό αισθητική (της εταιρείαςrevo) μου φαίνονται περίφημες επιλογές. Αν σας περιτριγυρίζουν nerdsτης ποπ κουλτούρας, ρίξτε μια ματιά στην τοστιέρα που έχει το σχήμα του κεφαλιού τουDarthVaderκαι τυπώνει σε κάθε φέτα ψωμιού τις λέξειςStarWarsή το φλιπεράκιTheWalkingDead, εμπνευσμένο από τους ήρωες τις ομώνυμης, δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς.

Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ της μόδας τα ας τα πούμε «βιωματικά» δώρα, όχι αντικείμενα δηλαδή αλλά εμπειρίες, η διαμονή σε έναν φάρο, κάποια μαθήματα καταδύσεων, το κολύμπι στο πλάι λευκών καρχαριών. Το πρόβλημα με μια τέτοια επιλογή είναι πως πρέπει να γνωρίζεις κάποιον πάρα πολύ καλά για να το πετύχεις. Ασε που ακόμη και αν έχει εκφράσει μια τέτοια επιθυμία μπορεί στην πορεία να άλλαξε γνώμη και να μην μπορεί μετά να κάνει πίσω. Στη θέση σας θα το απέφευγα. Μια κάρτα με κάποια χρήματα μέσα θα ήταν ορθότερη κίνηση. Το ίδιο δεν κάνουμε και στους γάμους όταν δεν μας αρέσει το μαγαζί που προτίμησαν οι μελλόνυμφοι για τη λίστα τους;

ΥΓ. 1: Κάποιες γυναίκες θεωρούν επίσης έξυπνη ιδέα για δώρο στον σύντροφό τους το να αγοράσουν εκείνες καινούργια εσώρουχα. Το μόνο που έχω να πω πάνω σε αυτό είναι πως ακόμη και κάποιος που βάζει ο ίδιος φωτιά στην επιχείρησή του για να εισπράξει το ποσό της αποζημίωσης λιγότερο ιδιοτελής μού φαίνεται.

ΥΓ. 2: Συγγνώμη για τη στερεοτυπική προσέγγιση, αλλά αν είναι γκέι δύσκολα θα γκρινιάξει αν δει στην κάλτσα το νέο λεύκωμα των εκδόσεων Taschenπου είναι αφιερωμένο στην Μπάρμπρα Στράιζαντ.

ΥΓ. 3: Ξεχάστε τα όλα, και καλά να είμαστε να κάνουμε ο ένας στον άλλον δώρα.

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ