Συμβαίνει συχνά μια καλή ιδέα να προκύπτει έπειτα από ένα προσωπικό πάθημα, μια μικρή καταστροφή. Ο Αλεξ Χόκινσον αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2011 να πάει με τη γυναίκα και τα παιδιά του στο εξοχικό τους για ολιγοήμερες χειμερινές διακοπές. Ανοίγοντας την πόρτα βρήκαν το εσωτερικό του σπιτιού καλυμμένο με πάγο. Είχαν σπάσει οι σωλήνες κάποιες εβδομάδες νωρίτερα και η φύση είχε αναλάβει τα υπόλοιπα. Χρειάστηκαν 80.000 ευρώ και αρκετή υπομονή για να επισκευαστούν οι ζημιές.
Ο Χόκινσον, μετά την αρχική απόγνωση, δεν σταμάτησε να σκέφτεται επί μήνες τη λύση: γιατί να μην υπάρχει τρόπος να ειδοποιεί το σπίτι τον ένοικό του όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά; Το είχε πληρώσει ακριβά. Σήμερα, στα 41 του, ζει στο σπίτι που οραματίστηκε. Ενα σπίτι όπου η θέρμανση τον χειμώνα αρχίζει να λειτουργεί μόλις σηκωθεί από το κρεβάτι, όπου μια φωνή τον ενημερώνει από τα ηχεία του ηχοσυστήματός του για την πρόβλεψη του καιρού και βρίσκει τον καφέ του έτοιμο στην καφετιέρα. Μετά την ενημέρωση για τον καιρό ακούει, χωρίς να πατήσει ούτε ένα κουμπί, τον αγαπημένο του ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ αν ο τετράχρονος γιος του βγει χωρίς την άδειά του από το σπίτι θα του σταλεί μήνυμα στο κινητό. Αν πάλι ανοίξει εκείνη την ώρα το ντουλάπι με τα οινοπνευματώδη, μια φωνή θα τον μαλώσει από τα ηχεία –«δεν είναι λίγο νωρίς για ποτό;». Ο Αλεξ Χόκινσον ζει σε ένα «έξυπνο» σπίτι.
To IQ του σπιτιού
Καταλαβαίνουμε πως μετά την πλύση εγκεφάλου που είχαμε υποστεί όλοι για κάποιους μήνες με την έξυπνη σήτα, οποιαδήποτε αναφορά σε «έξυπνο» εξοπλισμό ή, ακόμη χειρότερα, σε ολόκληρο «έξυπνο» σπίτι μπορεί να φανεί ως παρωχημένη υπερβολή. Ωστόσο υπάρχει μια τάση στις ΗΠΑ που υποστηρίζει ότι όλες οι οικίες θα πρέπει να μετατραπούν σε Smart Homes. Δεν έχει γίνει mainstream ακόμη, αλλά κερδίζει συνεχώς έδαφος. Το περιοδικό «Time» δημοσίευσε ένα μικρό αφιέρωμα με αφορμή την εταιρεία του Χόκινσον. Λέγεται SmartThings και έχει κατασκευάσει την πρώτη πλατφόρμα που επιτρέπει στις οικιακές συσκευές, από την πόρτα ως το αυτόματο σύστημα ποτίσματος, να «επικοινωνούν» μεταξύ τους και να εξυπηρετούν ευλαβικά τις ανάγκες των ιδιοκτητών τους. Για να λειτουργήσει η πλατφόρμα αρκεί ένα smartphone, μια επένδυση 150 ευρώ σε αισθητήρες και άλλες παρεμφερείς συσκευές, καθώς και λίγη σκέψη.
Ο Χόκινσον πρώτα ζει και μετά δημιουργεί και έχει ως στόχο μέσα σε μια δεκαετία να κατοικούν οι πιο πολλές οικογένειες στις ΗΠΑ σε «έξυπνα» σπίτια σαν το δικό του. Η SmartThings ιδρύθηκε το 2012. Ο καταιγισμός ιδεών των πρώτων μηνών είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή μιας πλατφόρμας που συνδέεται μέσω Wi-Fi με αισθητήρες διαφόρων τύπων και στέλνει μήνυμα στο κινητό του ιδιοκτήτη του αν κάποιος από αυτούς εντοπίσει καπνό ή αν κάποιος άλλος μετρήσει την υγρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ο ρόλος της Apple
Μέσα σε 18 μήνες η νεότευκτη εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει κεφάλαιο κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ (ένας από τους πρώτους επενδυτές ήταν μάλιστα ο γνωστός ηθοποιός και μανιακός με την τεχνολογία Αστον Κούτσερ). Δεν άργησε να ξεπεράσει τις 10.000 πωλήσεις. Προς το παρόν, τα έσοδα δεν είναι θεαματικά, όμως υπολογίζεται ότι ως το 2018 45 εκατομμύρια τέτοιου τύπου συστήματα θα έχουν εγκατασταθεί σε ισάριθμα σπίτια στις ΗΠΑ. Σε πέντε χρόνια, αν οι στατιστικές έχουν δίκιο, γύρω από τα «έξυπνα» σπίτια θα έχει δημιουργηθεί μια αγορά 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Φυσικά και δεν είναι η SmartThings o μοναδικός «μνηστήρας». Εσχάτως, μπήκε και η Apple στο παιχνίδι, όπερ σημαίνει πως δεν θα μείνουμε ανενημέρωτοι σχετικά με τις δυνατότητες αυτών των τεχνολογιών για πολύ καιρό ακόμη.
Ολα αυτά υπάρχουν φυσικά ως σκέψη στην ανθρώπινη φαντασία πολλές δεκαετίες τώρα, μόνο το αυτοματοποιημένο σπίτι της οικογένειας Τζέτσον, στην ομώνυμη σειρά κινουμένων σχεδίων των 60s, να σκεφτεί κανείς, καταλαβαίνει πως οι άνθρωποι προφανώς ονειρεύονταν ανέκαθεν να ζουν σε κατοικίες που τα κάνουν όλα μόνες τους. Ως τώρα η τεχνολογία δεν παρείχε πολλές δυνατότητες για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα, ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις του cloud computing, της χρήσης υπολογιστικής ισχύος που χωροταξικά βρίσκεται σε ένα «σύννεφο» απόμακρων δικτύων, βοήθησαν ώστε να μπορούν να ελέγχονται οι συσκευές του σπιτιού ακόμη και από απόσταση, μέσω μιας δικής τους εφαρμογής στα κινητά εξελιγμένης τεχνολογίας. Ακόμη και ένα παλιό «ανόητο» λαμπατέρ μπορεί να αποκτήσει νοημοσύνη με την τοποθέτηση ενός αισθητήρα.


«Σύννεφα» πάνω από το σπίτι
Το βασικό πρόβλημα με την αργή υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας από τους καταναλωτές είναι η έλλειψη της αίσθησης ασφάλειας, καθώς και το ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικότητας. Υποθέσεις σαν την πρόσφατη διαρροή των γυμνών φωτογραφιών σελέμπριτις δεν βοηθούν πολύ στο να καθησυχάσουν όσοι διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις για τον ύποπτο ρόλο της τεχνολογίας. Κανείς, επίσης, δεν φαίνεται να θεωρεί απίθανο να καταλήξει να χειρίζεται ένας άγνωστος τις συσκευές του. Οι εταιρείες, πάντως, έχουν προσλάβει χάκερ για να εντοπίζουν στα συστήματα κάθε τρωτό σημείο και να τους το επισημαίνουν ώστε εκείνες να το διορθώνουν. Η SmartThings έχει επιστρατεύσει ακόμη χιλιάδες καταναλωτές για να συνεισφέρουν με τις ιδέες τους στη βελτίωση των «έξυπνων» σπιτιών. Κάποιος έχει προγραμματίσει τα ηχεία του να βγάζουν ήχο γαβγίσματος αν τολμήσει η γάτα του να ανέβει πάνω στο τραπέζι της κουζίνας. Ενας άλλος ζήτησε να ακουστεί από το κινητό του το «My Heart Will Go On» της Σελίν Ντιόν (το τραγούδι από τον «Τιτανικό» δηλαδή) σε περίπτωση που πλημμυρίσει το μπάνιο του. Ενα, ολίγον υπερβολικό, ζευγάρι στη Μινεσότα τοποθέτησε αισθητήρες στις σάκες των παιδιών του για να γνωρίζει κάθε στιγμή πού βρίσκονται. Οπως κάθε τεχνολογία, έτσι και αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με λάθος τρόπο.

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ