Η Αθήνα θα έχει φιλοξενούμενους. Στην 14ηδιοργάνωσή της, η documenta δεν θα διεξαχθεί μόνο στο Κάσελ της Γερμανίας, όπως συμβαίνει κάθε πέντε χρόνια από το 1955, απ’ όταν δηλαδή ξεκίνησε αυτή την τόσο επιτυχημένη διοργάνωση, ο εικαστικός Αρνολντ Μπόντε, αλλά και στην Αθήνα. Τα παράλληλα μονοπάτια της επόμενης documenta η οποία θα διεξαχθεί το 2017 στις δυο πόλεις ανακοίνωσε εχθές σε συνέντευξη Τύπου στη Σχολή Καλών ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ανταμ Σίμτζικ. Παρουσιάζοντας παράλληλα τη διεθνή επιμελητική ομάδα του (απαρτίζεται από Ολλανδούς, Γερμανούς, Γάλλους, Πολωνούς, Αμερικάνους και Έλληνες) σε αυτό το πρότζεκτ με τίτλο εργασίας, «documenta 14, Κάσελ: Μαθαίνοντας από την Αθήνα», o πολωνός επιμελητής και κριτικός τέχνης αιτιολόγησε την επιλογή ως αποτέλεσμα της ανάγκης να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της documenta. Διότι η διοργάνωση που «ξεκίνησε ως μια ανταπόκριση στην ανάγκη για κοινωνική και υλική ανοικοδόμηση σε μια Ευρώπη που συνερχόταν από το τραύμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου» στην πορεία έχασε το έρεισμά της συμπλέοντας με τον παθητικό χαρακτήρα των προσδοκιών του κοινού και της αγοράς τέχνης. Οταν λοιπόν αναζητήθηκε το νέο γεωπολιτικό σημείο που θα παρέχει ζωηρό κίνητρο για έντονη πολιτιστική δραστηριοποίηση η πυξίδα έδειξε Αθήνα.

Οπως διευκρίνισε ο Σίμτζικ: «H Αθήνα βρίσκεται σε εκείνο το μέρος της Ευρώπης στο οποίο ξεδιπλώνονται όλες οι βίαιες αντιφάσεις, οι εύθραυστες ελπίδες και οι φόβοι όχι μόνο της Ελλάδας αλλά οποιασδήποτε άλλης επισφαλούς σύγχρονης δημοκρατίας. Είναι μια πόλη που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης η οποία οδηγεί στη διάλυση των κοινωνικών δομών, στον λαϊκισμό και στο δυσεπίλυτο θέμα της μετανάστευσης. Μετανάστες από τα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή ή την Αφρική βρίσκονται αντιμέτωποι με το γεγονός ότι η Ελλάδα γίνεται ο τελευταίος, προσωρινός σταθμός του ταξιδιού τους –στην πιο δυνατή αντανάκλαση του προβλήματος μιας ολόκληρης της ηπείρου. Η Αθήνα ενσαρκώνει το αβέβαιο μέλλον της δημοκρατίας σε έναν δυτικό κόσμο που χάνει τα σημεία αναφοράς του. Είναι ο πιο δυναμικός τόπος για να να στοχαστούμε και να μάθουμε για το μέλλον».

Η Αθήνα λοιπόν θα φιλοξενήσει την documenta παράλληλα με τη γενέτειρα πόλη της, το Κάσελ, σε μια διοργάνωση η οποία αναμένεται να στρέψει τα βλέμματα όλου του πλανήτη στην ελληνική πρωτεύουσα και ενδεχομένως να προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων από τους κατοίκους της πόλης στην οποία «ανήκει» η Ντοκουμέντα. Δεν είναι ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες των χώρων διεξαγωγής, του αριθμού, ή της ταυτότητας των καλλιτεχνών παρά μόνο ότι καθένας τους θα φιλοτεχνήσει από δυο έργα -ένα για κάθε πόλη-, όπως επίσης ότι τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του ’17 για την Αθήνα και για τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς για το Κάσελ. Μια άλλη βεβαιότητα είναι ότι τα επόμενα τρία χρόνια η ομάδα του Τσίσμικ θα δουλεύει πυρετωδώς και από την Αθήνα. Ετσι, θα γνωρίσουν ακόμη καλύτερα την πόλη που τους ενδιαφέρει διερευνήσουν και ανακαλύψουν μέσα από την documenta, δηλαδή «τη σύγχρονη Αθήνα, εκείνη που δεν επισκέπτονται οι τουρίστες όταν σταματούν στην πόλη καθ’οδόν προς τα ελληνικά νησιά» όπως λέει ο Σίμτζικ.

Τα πρώτα μέλη της ομάδας η οποία θα διευρυνθεί, είναι τα εξής:

Pierre Bal-Blancεπιμελητής,Μαρίνα Φωκίδηδιευθύτρια του καλλιτεχνικού γραφείου στην Αθήνα,Hendrik Folkertsεπιμελητής,Henriette Gallusδιευθύντρια επικοινωνίας,Annie-Claire Geisengerσυντονίστρια γραφείου επικοινωνίας στην Αθήνα.Quinn Latimerεπιμελήτρια εκδόσεων,Andrea Linnenkohlβοηθός του καλλιτεχνικού διευθυντή,Hila Pelegεπιμελήτρια,Christoph Platzδιευθυντής εκθέσεων,Dieter Roelstraeteεπιμελητής,Φοίβος Σακαλήςυπεύθυνος γραφείου τύπου/ ελληνικά ΜΜΕ,Katrin Sauerlanderδιευθύντρια εκδόσεων,Monika Szewczykεπιμελήτρια,Κατερίνα Τσέλουβοηθός του καλλιτεχνικού διευθυντή.