Το 2010 ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης δημιούργησε μαζί με τη σύζυγό του, τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, την Orchestra Mobile, την πρώτη Ορχήστρα αποτελούμενη από μουσικούς από όλον τον κόσμο, με σκοπό την προβολή και την προαγωγή της ελληνικής λόγιας μουσικής. Η σκέψη πίσω από τη σύλληψη και τη δημιουργία της πρωτότυπης ορχήστρας ήταν απλή και λειτουργική: «Η ιδέα ήταν να συστήσουμε μουσικούς πυρήνες με ένα δίκτυο εξαίρετων μουσικών σε όλη την Ευρώπη, συνδέοντας το Βερολίνο με την Αθήνα, το Αμστερνταμ με το Τελ Αβίβ, τη Ρώμη με τη Θεσσαλονίκη. Κάναμε μεγάλες ακροάσεις σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δημιουργώντας τα μουσικά μας παραρτήματα με μουσικούς έτοιμους να παίξουν χωρίς να χρειαστεί να μεταφέρουμε την ορχήστρα από άλλη χώρα, εκτός από αυτήν όπου γίνεται το κονσέρτο. Η ορχήστρα μπορεί να είναι ένα μικρό ανσάμπλ μέχρι μεγάλη συμφωνική ορχήστρα» εξηγεί ο Θεόδωρος Ορφανίδης.

Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή του,
το μουσικό πρότζεκτ έχει στο ενεργητικό του μουσικές παραστάσεις ανά την Ευρώπη και τη Ρωσία, μια σειρά αφιερωμάτων σε μεγάλους έλληνες συνθέτες (Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Νίκος Σκαλκώτας κ.ά.), καθώς και δύο δίσκους ακτίνας με μελοποιημένο Καφάβη σε μουσική Αθανάσιου Σίμογλου, ενώ σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται και ο τρίτος δίσκος, με τραγούδια της Κύπρου, από τον Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Ορφανίδη, «η μουσική της πατρίδας μας κέρδισε καθολικά τα ακροατήρια σε Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ρουμανία και όπου αλλού είχαμε την ευκαιρία και τη χαρά να παρουσιάσουμε και να κοινωνήσουμε τη σπουδαία αυτή τέχνη». Και συμπληρώνει: «Σε καιρούς που ο πολιτισμός και η μουσική θεωρούνται κάτι παραπάνω από πολυτέλεια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο απολογισμός των δραστηριοτήτων της ορχήστρας μας είναι εξαιρετικά θετικός, για ένα σύνολο το οποίο δεν λαμβάνει κρατική ή ιδιωτική επιχορήγηση, και συνεχίζει να παράγει πολιτισμό σε όλον τον κόσμο».

Αυτή τη φορά
η «πολυμορφική» ορχήστρα παρουσιάζει τον πλούτο της ελληνικής μουσικής εντός συνόρων και για καλό σκοπό. Την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, η Σόνια Θεοδωρίδου θα ερμηνεύσει τραγούδια Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου και άλλων εμβληματικών ελλήνων συνθετών με τη συνοδεία της Orchestra Mobile, υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη, ενώ τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τη συνέχιση του ανασκαφικού έργου στον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.
Νύχτα με Πανσέληνο στην Αρχαία Μεσσήνη: Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης, στις 9/9, στις 20.30.