Η άμμος γέμισε τα τραπέζια. Την ίδια στιγμή, ρούχα, εσπαντρίγιες, πρωτοποριακά γυαλιά ηλίου και ιδιαίτερα κοσμήματα βρήκαν ευκαιρία, σκαρφάλωσαν και πήραν τη θέση των φλιτζανιών. Το σκηνικό στο Common Secret δεν είναι πια το ίδιο. Το γνωστό café, που αποτελεί το ιδανικό meeting point για τους κατοίκους της Κηφισιάς και των βορείων προαστίων εδώ και 13 χρόνια, άλλαξε ύφος αυτό το καλοκαίρι, αφού τον Ιούνιο επέλεξε να σερβίρει –εκτός από ιδιαίτερα ροφήματα και εκλεκτές γεύσεις –στυλ και τέχνη με τον πιο ξεχωριστό τρόπο. Μάλιστα, μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, κατά το οποίο η εσωτερική αίθουσα φιλοξένησε την ιδιαίτερη Fashion Pop-up Gallery, οι δύο επόμενες εβδομάδες θα μετατρέψουν το café σε ιδανικό φόντο για έργα και γλυπτά ελλήνων καλλιτεχνών.
«Αν έχεις έναν μεγάλο χώρο στη διάθεσή σου, δεν είναι υποχρεωτικό να προσφέρεις μόνο καφέ». Με αυτή τη φράση η ιδιοκτήτρια του Common Secret, Μαριλένα Παπαπολύζου, συνοψίζει την ιδέα της. Και η ιστορία είναι απλή. Το καλοκαίρι ο εσωτερικός χώρος του καλόγουστου café δεν χρησιμοποιείται –όλοι οι πελάτες δικαίως επιλέγουν τα τραπέζια στην αυλή –και η οικοδέσποινα θέλησε να τον αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αποφάσισε να στηρίξει «τα νέα παιδιά τα οποία σχεδιάζουν και δημιουργούν στην Ελλάδα» και επιστράτευσε –μεταξύ άλλων –μια 24χρονη δημιουργό που φτιάχνει γυαλιά ηλίου, τρία αδέλφια που κατασκευάζουν υποδήματα και δύο νέες σχεδιάστριες μόδας. Ετσι, τα αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του καθενός προσγειώθηκαν στον χώρο και η παρουσίαση διευκόλυνε τη γνωριμία με τους πελάτες, χωρίς όμως να πραγματοποιούνται συναλλαγές.
Ανερχόμενοι σχεδιαστές
Η Κιμ, ο Αλεξ και ο Τζέισον Χατζηαναστασίου είναι τα τρία αδέλφια –πλέον «ακούν» και στην ονομασία The Workshop –που κατέλαβαν το κεντρικό τραπέζι του Common Secret. Ολα ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο, όταν η Κιμ είδε ορισμένα υφάσματα στο κέντρο της Αθήνας και αποφάσισε να πειραματιστεί. Την ίδια εποχή πήραν στα χέρια τους την οικογενειακή βιοτεχνία και έκτοτε φτιάχνουν χειροποίητες εσπαντρίγιες με εντυπωσιακά σχέδια –τώρα θα λανσάρουν και πέδιλα. Λίγο πιο δίπλα βρισκόταν η Χρυσάνθη Καστάνη με τα LayeRings, η αρχιτέκτονας η οποία συνεργάστηκε με την Καλυψώ Καπλάνη για να υλοποιήσει την ιδέα που ξεκίνησε από μακέτα τοπογραφίας με πλεξιγκλάς. Στη συνέχεια, βέβαια, η τσόχα, το ξύλο και το σχοινί συμπλήρωσαν το ασυνήθιστο για τον χώρο του κοσμήματος υλικό και διαμόρφωσαν τις διαφορετικές πτυχές των πιο ιδιαίτερων δαχτυλιδιών. Η Μαριλένα Γεωργακοπούλου, με τα girly all day ρούχα Lucky Pig, στόλισε με τις δημιουργίες της μία ακόμη γωνιά στο café, ενώ και η Elizabeth Leau, με τα γνωστά γυαλιά Deep Shallow Exposition, κέρδισε επάξια μια θέση στον χώρο, αφού πήρε και εκείνη το εργοστάσιο του παππού της, το οποίο λειτουργεί από το 1983, για να φτιάξει με βάση την οξική κυτταρίνη τα πιο εντυπωσιακά σχέδια. Τα υπόλοιπα έπιπλα στολίστηκαν με τις τσάντες NOEL by epsilon, τα καπέλα Ibo-Maraca, τις μπαλαρίνες Poppyseeds, τα κοσμήματα Maria Petzetakis και τις δημιουργίες Katerina Argirou και Mariella Rizou.
Καφές με τέχνη
Από την άλλη, η μεγαλύτερη κόρη της Μαριλένας Παπαπολύζου, Σοφία, στα 29 της χρόνια ευθύνεται για το δεύτερο μέρος της ιδέας και πιστεύει ότι τα έργα δεν θα πρέπει να είναι πάντα κλεισμένα σε γκαλερί. Εχει αναλάβει να μετατρέψει έναν χώρο του Common Secret Café σε σπίτι της τέχνης και όλα δείχνουν ότι θα τα καταφέρει. Είναι, άλλωστε, η κατάλληλη, αφού έχει ολοκληρώσει πρόσφατα τις σπουδές της που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα –από οικονομικά και πολιτικές επιστήμες μέχρι τέχνη και μίντια –και έχει φτάσει πλέον να δημιουργεί και η ίδια γλυπτά, τα οποία θα εκθέσει στον χώρο. «Οι καλλιτέχνες που επιλέξαμε είναι όλοι νέοι που ξεκινούν τώρα ή είναι στην άνοδό τους. Δεν θέλουμε να είναι παραδοσιακή η έκθεση, θέλουμε να τα τοποθετήσουμε με έναν ενδιαφέροντα τρόπο» εξηγούν μητέρα και κόρη. «Σίγουρα θα το καθιερώσουμε και θα το κάνουμε και πιο οργανωμένα κάθε Ιούνιο. Εφέτος ήταν μια ιδέα των 20 ημερών. Θέλουμε, όμως, να γίνει θεσμός για το καλοκαίρι» προσθέτει η Μαριλένα Παπαπολύζου, η οποία, αν και έχει δύο παιδιά στο εξωτερικό που κυνηγούν τα όνειρά τους, σέβεται την προσπάθεια αυτών που μένουν στην Ελλάδα και πετυχαίνουν τους στόχους τους. Και σέβεται ακόμη περισσότερο όσους το κάνουν κρατώντας τον πήχη της ποιότητας και του στυλ στα πιο υψηλά επίπεδα.
* Common Secret Café: λεωφ. Κηφισίας 324, Κηφισιά, www.commonsecretcafe.gr/. Δευτέρα-Σάββατο 9.00 π.μ.-1.00 π.μ. και Κυριακή 9.00 π.μ.-9.00 μ.μ. (η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά, τις ώρες λειτουργίας του café).

** Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ