Μύκονος

Ενα διαφορετικό ξεφάντωμα
«Εκείνο το αφρώδες καραβάκι, ο Κύκνος, περνάει μέρα παρά μέρα από εδώ. Μόλις ακούω το σφύριγμά του τρέχω έξω. Μ’ αρέσει να βλέπω όλο αυτό το νταραβέρι με τις βάρκες που πηγαινοφέρνουν τον κόσμο του. Καθώς τις κλωτσάνε τα κύματα με τα λυγισμένα γόνατά τους, ο κόσμος αυτός που είναι μέσα φοβάται. Και μ’ αρέσει να βλέπω τον κόσμο να φοβάται.

Τον τσακώνω ν’ αγαπάει τη ζωή. (…) Ξέφυγα όμως από το πλοίο. Με παράσυρε το τραγούδι. Τα τραγούδια είναι ορμητικά ρεύματα. Κάντε ό,τι έκανε κι ο Οδυσσέας. Δεθείτε»

Κική Δημουλά, «Εκτός σχεδίου»

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι ένα ποίημα και ένα διαρκές ξεφάντωμα. Η Μύκονος είναι η πατρίδα του ξεφαντώματος, του κάθε ξεφαντώματος, στις πολυάνθρωπες παραλίες, στα λευκά σοκάκια, στα ασβεστωμένα ξωκλήσια. Γιατί έχει και παραδοσιακά πανηγύρια. Σημείωσε στο ανήσυχο ταξιδιωτικό μπλοκάκι σου: 17 Ιουλίου, της Αγίας Μαρίνας, στηνΑνω Μεράκαι στα Βορνά, 20 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλία, στο Σκαλάδο, 25 Ιουλίου, της Αγίας Αννας στην ομώνυμηπαραλία, 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής, 27 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμονα, στο Μαράθι και στα Βορνά, 15 και 23 Aυγούστου, της Παναγίας, στην Ανω Μερά, 14 Σεπτεμβρίου, του Σταυρού, στο Μαράθι.


Η διεύθυνση:
Mykonos Theoxenia, Χώρα, (τηλ. 22890 22230, www.mykonostheoxenia.com).

Η γεύση: Κεφτεδάκια και κοπανιστή στο Μαερειό, στη Χώρα.

Σούνιο

Η ρομαντική αφετηρία του ταξιδιού
Οταν ανοίγεσαι στο Αιγαίο και ταξιδεύεις ίσια στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού, το Σούνιο σε ξεπροβοδίζει με ένα ρομαντικό νεύμα. Η άκρη της Αττικής ήταν πάντα ιερή και οι κίονες του Ναού του Ποσειδώνα κάτι σαν εικόνισμα που προσκυνούσαν τα σκάφη που πηγαινοέρχονταν από μπροστά τους για να φύγουν μακριά ή να αναζητήσουν μια αγκαλιά στην πολυάνθρωπη ριβιέρα της πρωτεύουσας. Αλλά από εδώ είναι η πλέον επίκαιρη θέση για να παρακολουθήσει κανείς τον ήλιο μέσα στις πορφύρες του να λούζεται στη θάλασσα και το φεγγάρι στολισμένο με όλα τα μαλάματα να ανατέλλει. Ισως να το έκανε αυτό και ο θρύλος των ρομαντικών σκέψεων λόρδος Βύρων, ο εραστής του Grand Tour των ευρωπαίων ευγενών, που συνεπαρμένος άφησε την υπογραφή του σε μία από τις κολώνες του Σουνίου. Ισως μάλιστα να άρχισαν να σχεδιάζονται εδώ στον νου του οι στίχοι του «Κουρσάρου»:
«Στον Μωριά τα κορφοβούνια,
πορφυρά ντυμένος κάλλη
Αργοκατεβαίνει ο ήλιος μέσ’ της δύσης την αγκάλη.
Οχι, οι λάμψεις του δεν είναι θαμπερές όπως στις χώρες
Του Βορρά, μα φεγγοβόλες, διάφανες και χρυσοφόρες.
Οταν ήσυχα στον πόντο τις αχτίνες του καρφώνει,
Τις σπιθοβόλες κορφούλες των κυματισμών χρυσώνει.
Αποχαιρετά την Υδρα και τον βράχο της Αιγίνης
Με στερνό χαμόγελό του ο Θεός της ωριωσύνης.
Πάντοτε ποθεί να βλέπει την αγαπητή του χώρα,
Αν κι αυτή λαμπρές θυσίες δεν του καίει πλέον τώρα»
«Αν είμαι ποιητής,
ο αέρας της Ελλάδας με έκανε» είχε πει…

Η διεύθυνση:
Grand Resort Lagonissi, στο 40ό χλμ. Αθηνών – Σουνίου (τηλ. 22910 76000, www.lagonissiresort.gr).

Η γεύση: Πατάτες κυδωνάτες τηγανητές, με τη φλούδα τους και χονδρό αλάτι, στην ταβέρνα Νέα Ψαρού, στη Σαρωνίδα.

Νάξος


Η «Πορτάρα» του καλοκαιριού
Και καθώς αφήνεις πίσω σου τις Καβοκολώνες και ανοίγεσαι στο Αιγαίο, ο λόρδος Βύρων σε ακολουθεί καθώς περικυκλώνεσαι από ιστορίες και όνειρα θερινής ημέρας, και «θαρρείς τα καλοκαίρια σου ο Απόλλωνας χρυσώνει». Ετσι μπαίνεις από την Πορτάρα στα Παλάτια του ήλιου και τις αμμουδιάς, απέναντι από τις Μικρές Κυκλάδες: Αγιος Προκόπιος, Αγία Αννα, Μάραγκας, Πλάκα, Ορκός, Μικρή Βίγλα, Καστράκι, Αλυκό. Και τότε την πένα παίρνει σαν σκυτάλη, προσανατολισμένος στο κλίμα της αιώνιας άνοιξης και του γαλανού ουρανού του λόρδου Βύρωνα, ο Οδυσσέας Ελύτης:
«Δροσερό μεσημέρι αφησμένο
σαν βάρκα που έπλευσε όλο πάθος
Στοιβαγμένη τραγούδια και σινιάλα
που τρέμουν σαν βουνοκορφές
Μακριά μακριά είναι
οι μαρμάρινες επαύλεις
των γυμνών γυναικών
Η καθεμιά τους ήτανε άλλοτε σταγόνα
Η καθεμιά τους είναι τώρα φως»
Στον εσωτερικό, όμως, κόσμο της Νάξου είναι ανδρικά τα γιγαντιαία κορμιά που κείνται γυμνά. Οι κούροι στον Απόλλωνα, στο Φλεριό και στην Ποταμιά των Μελάνων δεν είναι «ντυμένοι» μόνο με την Ιστορία και το μυστήριό τους, αλλά και με τη γοητεία της πέτρας που πυρώνει χιλιάδες χρόνια ο ήλιος. Η αναζήτησή τους είναι ένα μαγευτικό σεργιάνι στο σώμα και στην ψυχή της Νάξου.

Η διεύθυνση:
Naxian Collection (www.naxiancollection.com/gr).

Η γεύση:
«Σούσι Νάξου», τόνος ψημένος με αλάτι και λεμόνι στην ψαροταβέρνα του Νίκου Χίου, στην Αγία Αννα.

Χανιά


Κρητικό πανηγύρι σε στεριές και θάλασσες
Το κρητικό πανηγύρι αρχίζει με το που σηκώνουν άγκυρα τα καράβια της ANEK Lines και το «Ελυρος» και το «Ολύμπικ Τσάμπιον» βάζουν την πλώρη τους πάνω στο λιμάνι της Σούδας. Ακούς τον καπετάνιο-ποιητή Δ. Ι. Αντωνίου που κατάγεται από τους δρόμους των Μινωιτών να κάνει «Σπονδή στη θάλασσα»:
«Το ξύλο ετούτο γέννησε την πρώτη σπίθα
και στην τέχνη της φωτιάς και στο μυαλό μας:
να μάθουμε τις μακρινές στεριές.
(…)
Σήμερα σιδερένια καράβια με πύρινη ψυχή
οργώνουν τον θυμό της θάλασσας και λικνίζονται στο γέλιο της,
από μας άλλοι υπεύθυνα κι άλλοι ανεύθυνα ταξιδεύουν
δίνοντας το αίμα τους σ’ αυτόν τον νερένιο δρόμο
κι άλλοι τις φροντίδες ξανά για τις μακρινές στεριές…»

Και μετά παραδίνεσαι στην επιχείρηση γοητεία του ενετικού λιμανιού των Χανίων με τον φάρο, το φρούριο Φιρκά, το παλιό τζαμί Κιουτσούκ Χασάν (1645), τα μόνιππα για βόλτες πίσω στον χρόνο, τα νεώρια, τα ποτηράκια της ρακής. Και μπαίνεις ευτυχισμένος στους δρόμους του Νότου, μέχρι κάτω την Παλαιόχωρα, και πιάνεις την κόστα του Λιβυκού βουτιά τη βουτιά, από την απέραντη Παχιά Αμμο, ως τον Ψηλό Βόλακα, την Καραβόπετρα, το Πλακάκι, το Γραμμένο, τον «άγριο» Κριό, στη γραμμή συνεύρεσης της αύρας της Αφρικής με την ανάσα των Λευκών Ορέων.

Πριν, μετά την Κάντανο, έχεις τις επιλογές να κάνεις μπάνιο σε ροδόνερο, σε μια επισήμως ανακηρυγμένη από τις καλύτερες παραλίες της Γης, το Ελαφονήσι, όπου η τριανταφυλλένια αμμουδιά παίζει με το ανεπαίσθητο κύμα, ή να μπεις στην αγκαλιά της αγέρωχης Μαδάρας και να βγεις από το Ροδοβάνι πάλι στην κόστα του Λιβυκού, στη Σούγια, ή να «χαθείς» στην ατμόσφαιρα ελευθερίας του Ομαλού.
Τα δρομολόγια: ANEK Lines (τηλ. 210 4197 400, 28210 27500, www.anek.gr).

Η διεύθυνση: Louis Creta Princess, στα Χανιά(τηλ. 28210 62702-3, www.louiscretaprincess.com).

Η γεύση: Γαρδούμια ή σωθικά (κοιλιά αρνιού τυλιγμένη με έντερα, κοκκινιστή με πατάτες και κολοκύθια) στην ταβέρνα Μεσόστρατο, στην πλατεία, στην Κάντανο.

Κουφονήσι
Ειδώλιο αφημένο στο πέλαγος
Το καΐκι του καπετάν Πράσινου έβαλε πλώρη πάνω στον όρμο της Κέρου, του «παραδείσου» των κυκλαδικών ειδωλίων. Αυτά τα αενάως μοντέρνα τέχνεργα, τα σύμβολα του κυκλαδικού πολιτισμού, είναι από τα πιο ωραία πράγματα που έφτιαξε χέρι ανθρώπου. Τόσο απλά. Με την αθωότητα του αρχέγονου, μια μύτη, δυο στήθη και δυο-τρεις απλές γραμμές, οι προϊστορικοί δημιουργοί σμίλεψαν βασικές μορφές που έφτασαν ως τις μέρες μας χωρίς τα χρώματά τους, αλλά με ολόκληρη την τέλεια αισθητική τους που ενέπνευσε σύγχρονους καλλιτέχνες όπως ο Πάμπλο Πικάσο ή ο Χένρι Μουρ.
«Στο χώμα γέρνει το κορμί του ανθρώπου
για ν’ απομείνει η διψασμένη αγάπη·
μαρμαρωμένο στ’ άγγιγμα του χρόνου
το άγαλμα πέφτει γυμνό στον αδρό
κόρφο που το γλυκαίνει αγάλι αγάλι.
(…)
Το πέλαγο που σ’ έφερε σε πήρε
πέρα στις λεμονιές τις ανθισμένες
τώρα που γλυκοξύπνησαν οι μοίρες
χίλιες μορφές με τρεις απλές ρυτίδες
στον επιτάφιο συνοδεία βαλμένες»
Γιώργος Σεφέρης, «Η στέρνα»

Στη γραμμή των κυκλαδικών ειδωλίων είναι και το Πάνω Κουφονήσι, με τα αρχέγονα συστατικά του, τη θάλασσα, την ακτή, την αμμουδιά, τον λευκό οικισμό, τα καΐκια, όπως αυτό του καπετάν Πράσινου που παραπλέει τώρα τα καλλίγραμμα Γλαρονήσια και τραβά για τον περίπλου του σώματος του νησιού. Είναι άλλωστε τόσο μικροκαμωμένο, που το φέρνεις εύκολα βόλτα. Μια γρήγορη εναλλαγή της αμμουδιάς, των γλυπτών των βράχων και των σπηλαίων: Χοντρός Κάβος, Χαροκόπου, Φανός, Πλατιά Πούντα, Πισίνα, Μάτι του διαβόλου, Πορί, Γάλα, σπηλιές του Ξυλοπάτη.

Η αφετηρία, ο οικισμός, με το ανήσυχο κεντρικό σοκάκι που διασχίζει τη γύρω ηρεμία, σβήνει μαλακά στον Αμμο.


Η διεύθυνση:
Ξενοδοχείο Μυρτώ, μέσα στον οικισμό (τηλ. 6947 400 930 www.myrto-hotel.com).

Η γεύση: Γεμιστό κατσίκι ελευθέρας βοσκής στον φούρνο, στο Φως φανάρι.



Μονεμβασιά



Το κρασί του Αιγαίου
Το Αιγαίο πάντα μεθούσε με μονεμβασιά, τον παλιό φημισμένο οίνο Malvasia, και μετά μερικά από τα κύματά του, τα πιο μερακλωμένα, έρχονταν και έκαναν καντάδα μπροστά στα τείχη της καλλονής καστροπολιτείας, στο μικρό πορτέλο που σε αφήνει να μπεις στον κόσμο της. Ακούς το τραγούδι τους καθώς ανεβαίνεις από στριφογυριστό μονοπάτι για την Ανω Πόλη, το «υπερνεφέλες φρούριο» των Βυζαντινών, για να απολαύσεις την ανατολή, δώρο και αυτή των κυμάτων. Κάτω, τα φανάρια της πολιτείας, στα τρίστρατα και τις δρομικές, στο σοκάκι της μέσης, στην πλατεία μπροστά από τον Ελκόμενο Χριστό και στην άλλη στο πλάτωμα της Χρυσαφίτισσας, στην κεντρική πύλη, σβήνουν το ένα μετά το άλλο για να λάμψουν οι χάρες αυτού του κάστρου της ομορφιάς, του άνθους της πέτρας και των αιώνων.
«Ο βράχος. Τίποτ’ άλλο. Η αγριοσυκιά κι η σιδερόπετρα.
Πάνοπλη θάλασσα. Καθόλου χώρος για γονυκλισία.
Εξω από την πύλη του Ελκόμενου πορφυρό πορφυρό μέσα στο μαύρο.
Οι γριές με τα καζάνια τους λευκαίνοντας το πιο μακρύ φαντό
της ιστορίας περασμένο σε κρίκους
απ’ τις σαράντα τέσσερις βυζαντινές καμάρες.
Ο ήλιος αμείλικτος φίλος με το δόρυ του κατάντικρυ στα τείχη
κι ο θάνατος απόκληρος μέσα σ’ αυτή την τεράστια φωταψία»

Γιάννης Ρίτσος, «Μονοβασιά»

Η διεύθυνση: Kinsterna Hotel & Spa, Αγιος Στέφανος Μονεμβασιάς (τηλ. 27320 66300, www.kinsternahotel.gr).

Η γεύση: Σαΐτια (χόρτα, σπανάκι, δυόσμος, μυρώνια, τυλιγμένα σε φύλλο πασπαλισμένο με τυρί) στη Ματούλα, στο κεντρικό σοκάκι του κάστρου.

Αλόννησος


Πράσινο ακρογιάλι, γλαυκό όνειρο
Ο έρωτας του πράσινου με το γαλανό είναι από τα πιο αισθαντικά επεισόδια του καλοκαιριού. Και συμβαίνει με όλη του την ένταση εδώ, στην Αλόννησο, στη μεγάλη στεριά του θαλάσσιου πάρκου των Βορείων Σποράδων νήσων. Δόξα στους Τζώρτζη Γιαλό, Λεφτό Γιαλό, Μηλιά, Αγιο Δημήτριο, Κοκκινόκαστρο. Και Σενή Βάλα με τα πράσινα πεύκα και τα κόκκινα τρεχαντήρια. Και Γλυφά με τη γαλάζια λίμνη ανάμεσα στο μέτωπο των βότσαλων και την Περιστέρα, όπου ταξιδεύουν ασταμάτητα οι λευκοί άγγελοι της θάλασσας, με ακριβό φυλαχτό τους στίχους από την «Ιθάκη» του Κ. Π. Καβάφη.
Και η Αλόννησος ευωδιάζει με όλη τη δύναμη της γης και της θάλασσάς της ηδονικά, τα πεύκα, τα σκίνα, τα γλυκά, τα τουρσιά –τα τσιτσίραβλα και τα κρίταμα από τα Σκάνζουρα –και ο τόνος της κυρίας Κατίνας, τα φαγητά, η ζωή της ολάκερη. Και το Παλιό Χωριό, με το δυνατό άρωμα της νησιωτικής χώρας, την ώρα που δύει ο ήλιος στη θάλασσα και ανατέλλει το φεγγάρι και τα δροσερά ποτά αρχίζουν να αναμειγνύονται στο σέικερ σαν χυμοί της μυσταγωγίας και της ηδονής της καθημερινότητας του καλοκαιριού.

Η διεύθυνση:
Ilya Suites, στα Γλυφά της Στενής Βάλας (τηλ. 6938 327 401,
www.ilyasuites.gr).

Η γεύση: Ροφός λεμονάτος της κυρίας Ναυσικάς στο Φανάρι, στη Στενή Βάλα.


«Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωιά να είναι
που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους·
να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ’ έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά·»
Κ. Π. Καβάφης, «Ιθάκη»

Ρόδος

Σπουδαστές στις αμμουδιές του Νότου
Το καλοκαίρι φέρνει έναν γύρο το σώμα της Ρόδου και κάνει τις πιο εκκωφαντικές στάσεις στο Φαληράκι από τη μία πλευρά και στην Ιξιά από την άλλη. Μα ο αχός της θάλασσας από τους τηλεβόες της γαλήνης ακούγεται στους δρόμους του Νότου, μετά τη Λίνδο, στις παραλίες Κιοτάρι, Γεννάδι, Πλημμύρι, Αγιος Γεώργιος, Μαύρος Κάβος, Πρασονήσι, Πάνω Γιαλός και Φούρνοι Απολακκιάς με τα εκατομμύρια άνθη της άμμου. Εδώ στη Νότια Ρόδο η σταρ είναι η Λίνδος, ένα λευκό περιδέραιο στον γκρίζο λαιμό του λόφου, με το κάστρο στην κορυφή και τις επιβλητικές εξώθυρες των σπιτιών, γεμάτες γαλάζιο, να «βλέπουν» προς το πέλαγος μέσα από σοκάκια γραφικά.
Στη μια γωνιά του νησιού, στο Πρασονήσι, συμβαίνουν διαδοχικές εκρήξεις καλοκαιριού, πάνω στις ιστιοσανίδες με τα πολύχρωμα πανιά και στον ουρανό, κρεμασμένες από τα πολύχρωμα αλεξίπτωτα που ανεμοπορούν τους αναβάτες τους πάνω από τα κύματα της θάλασσας της Ρόδου. Ακριβώς στην άλλη γωνιά του νησιού, στην πόλη της Ρόδου, τη σταρ της Μεσογείου, στην Παλιά Αγορά, μέσα στα δυνατά τείχη, το ποτάμι των ανθρώπων κυλά από το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου προς την οδό Σωκράτους και τις διαδοχικές πλατείες με τα σιντριβάνια, ως την πύλη της θάλασσας, ζώντας μια πολύ σύγχρονη ζωή μέσα στην πιο μεγάλη, κατοικημένη, μεσαιωνική πόλη της Γης.

Η διεύθυνση:
Louis Colossos Beach, στην Καλλιθέα (τηλ. 22410 85502 και 85524, www.louishotels.com).

Η γεύση: Καλαμάρι σοτέ με κρόκο Κοζάνης και παντζάρι στον Μαυρίκο, στη Λίνδο.


«Κάτι αρχές Ιουνίου με παρέσυραν εδώ
Πρωτοετείς φοιτήτριες της άμμου.
Απόφοιτος εγώ. Με άριστα λυπήθηκα.
Υπάρχω χαμηλόφωνα. Μα ο αχός της θάλασσας
από τους τηλεβόες της γαλήνης
πολύ με θορυβεί»
Κική Δημουλά, «Κατάνυξη αφρών»

Κέρκυρα

Ρομαντικές βόλτες σε απίθανο σκηνικό
Οπως περνούν οι καινούργιες ιδέες και οι καιροί πάνω από το συγκλονιστικό σκηνικό της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, έτσι περνούν και οι εποχές, και οι καλοκαιρινές διαδρομές στο νησί φεύγουν προς κάθε κατεύθυνση. Οι πιο νεανικές ορμές τείνουν προς νότο, στην παραλία της Γλυφάδας, 18 χλμ. από την πόλη. Εδώ, σε αυτή την αμμουδιά νομίζουμε ότι ηχούν πιο δυνατά οι θερινές νότες στο νησί. Αλλιώς, οι πραγματικές νότες από τις θρυλικές φιλαρμονικές εξακολουθούν να ακούγονται από το πάλκο της Πάνω Πλατείας, μαζί με όλα τα άλλα ιερά και όσια των Κορφών, που είναι τακτοποιημένα στην αχανή Σπιανάδα. Ακούγεται και το προσκλητήριο του Νικηφόρου Βρεττάκου από «Το μεσουράνημα της φωτιάς»:

«Καλοκαίρι, μην πίστεψες
πως δεν συλλογιέμαι!
Η σκέψη μου είναι αγάπη
και η αγάπη μου σκέψη.
(…)
Τραγουδώ σαν πουλί
στ’ ακρινότερο δέντρο του κόσμου:
Αγαπώ, άρα υπάρχω»
Κι αν πιάσεις την άκρη ρομαντικών ιστοριών, θα κάνεις προς το Αγγελόκαστρο, το φρούριο πάνω από την Παλαιοκαστρίτσα, για να δεις το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου στο πραγματικό όριο της Δύσης ή προς το Κανάλι της Αγάπης, ένα άλλο αριστούργημα των κυμάτων και των ανέμων, στο Σιδάρι ή προς το αυτοκρατορικό Αχίλλειο στο ορεινό Γαστούρι. Η βασιλική έπαυλις που έκτισε η θρυλική αυτοκράτειρα της Αυστρίας με φανερό έρωτα για τον βασιλιά των Μυρμιδόνων Αχιλλέα, είναι διανθισμένη με τη μελαγχολική ατμόσφαιρα του ρομαντισμού. Μία ακόμη από τις χίλιες μορφές του κερκυραίικου καλοκαιριού.

Η διεύθυνση:
Louis Corcyra Beach, στα Γουβιά (τηλ. 26610 90196) και Louis Kerkyra Golf, στις Αλυκές Ποταμού (τηλ. 26610 24030),www.louishotels.com

Η γεύση: Παστιτσάδα, μοσχάρι με χοντρά μακαρόνια, σάλτσα ντομάτας και δυνατά μπαχαρικά στο εστιατόριο του Δούκα, στους Δουκάδες.

Σκιάθος


Ονειρο στο φεγγαρόφωτο
Η απόλαυση στη Σκιάθο είναι να τη βλέπεις πέρα από τη γραμμή που χάραξε στο χαρτί ο αισθαντικός Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στη «Νοσταλγό»:
«Δύο αμαυροί όγκοι, επαργυρούμενοι και στιλπούμενοι αμυδρώς
από το μελαγχολικόν φως της σελήνης,
διεγράφοντο ο εις προς ανατολάς,
ο άλλος προς δυσμάς, χωρίς να διακρίνονται,
εις τας διαλείψεις του φωτός και
της σκιάς, αι λεπτομέρειαι του εδάφους.
Ησαν αι δύο γείτονες νήσοι.
Μυστηριώδες θέλγητρον απέπνεεν όλη η σεληνοφεγγής νυξ»
Συχνά αυτό το μυστηριώδες θέλγητρο πλανάται τις φεγγαρόλουστες νύχτες πάνω από τα νησάκια Τσουγκριάς και Μαραγκός στον ορίζοντα της Χώρας της Σκιάθου. Ονειρο θερινής νύχτας, αλλά και ημέρας οι θαλασσινοί περίπατοι στο πολύνησο της Σκιάθου και στις θαλασσινές αγκαλιές της. Σε πάνε τα σκάφη που ξεκινούν με έναν γλυκό πανικό από το γραφικό παλιό λιμάνι. Eνα πάει προς το «μυθικό» από την πένα του σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου Κάστρο, αφού πρώτα κάνει στάση στα επίσης μυθικά Λαλάρια, την παραλία με τα πιο καλλίγραμμα βότσαλα. Eνα άλλο ανοίγεται και βάζει πλώρη για τον Τσουγκριά.
Ο Τσουγκριάς είναι όνειρο στο κύμα. Ενα άλσος που σβήνει σε δυο απίθανες αμμουδιές στα πόδια της θάλασσας κάτω από τον ανελέητο ήλιο. Στη μεγάλη αμμουδιά, τον Αγιο Φλώρο, που έχει και από εκείνες τις πολύ χαρακτηριστικές καντίνες στις παραλίες της Σκιάθου, αράζουν τα καΐκια της γραμμής. Στην άλλη, μια γλώσσα άμμου, απάτητη από τη στεριά, που εισχωρεί στη θάλασσα, λικνίζονται μόνο ιδιωτικά σκάφη. Μπορείς να «χαθείς» μόνο μέσα στην ήμερη βλάστηση, τις ελιές δηλαδή, μέχρι το ιδιότροπο στην αρχιτεκτονική του γραμμή ξωκλήσι του Αγίου Φλώρου, ένα επίκαιρο σημείο για να ρεμβάσεις τον πλου των σκαφών που πηγαινοέρχονται χωρίς σταματημό.

Η διεύθυνση:
Skiathos Palace, στις Κουκουναριές (τηλ. 24270 49700, www.skiathos-palace.gr).

Η γεύση: Μοσχάρι και χοιρινό με πιπεριές, φρέσκο κρεμμύδι, φέτα και σάλτσα λεμονιού, στο Olive Land Resturant, στον λόφο Κατσαρού, πάνω από τη Χώρα.

Σέριφος



Χώρα ομορφιάς
Οι χώρες των νησιών γύρω από την ιερή Δήλο είναι τα πιο ακριβά κοσμήματα του Αρχιπελάγους των ταξιδιών, ζωγραφισμένες με ασβέστη, φως και σκιά. Και αυτή η λευκοφορεμένη κυρά της Σερίφου είναι από τις ομορφότερες. Από την κορυφή της Χώρας, το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, βλέπεις γύρω σου και γεμίζουν τα μάτια σου καλοκαίρι που ανοίγει ένα σωρό δροσερές αγκαλιές. Μπορείς, λοιπόν, να βαπτιστείς στη γοητεία της θάλασσας με όποιο τελετουργικό εσύ επιλέξεις, στην πολυσύχναστη Ψιλή Αμμο, στον κοντινό Αϊ-Γιάννη, στον ωραίο Αγιο Σώστη, στο απόμερο και υπέροχο Γάνεμα, στην απλωμένη Βαγιά, στη Συκαμιά, στη Λια, στον Πλατύ Γιαλό. Και βέβαια στο Λιβάδι αράζουν όλοι και όλα, όχι μόνο στο ανεπανάληπτο «Yacht Club» αλλά και στις παραλιακές καρέκλες κάτω από τις ομπρέλες και στα σκάφη στον προβλήτα.

Η διεύθυνση: Coco-Mat Eco Residences Serifos, στη Βαγιά (serifos.coco-mat-hotels.com).

Η γεύση: Μακαρονάδα του γάμου στη Μαραθόριζα, στην Πάνω Χώρα, και κόκορας κρασάτος στον Καραβόμυλο.

«Ετσι σ’ ένα πιθάρι βαθύ το σταφύλι ξεραίνεται και στο καμπαναριό μιας συκιάς κιτρινίζει το μήλο
Ετσι με μια γραβάτα φανταχτερή
Στην τέντα της κληματαριάς
το καλοκαίρι ανασαίνει
Ετσι κοιμάται ολόγυμνη μέσα στις άσπρες κερασιές μια τρυφερή μου αγάπη»
Νίκος Γκάτσος, «Αμοργός»

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ