Σε μεγάλο βαθμό, η διακυβέρνηση Καραμανλή παραμένει αίνιγμα. Δέκα χρόνια από τότε που ορκίστηκε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Κώστας Καραμανλής, παρά την παρατεταμένη σιωπή του, βρίσκεται καθημερινά στο γραφείο του στην πλατεία Μαβίλη, όπου συναντά στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα. Το τυπικό του σνακ είναι οι τυρόπιτες από το γειτονικό ζαχαροπλαστείο Μικέ, ενώ κάθε απόγευμα, έχοντας επιστρέψει στη Ραφήνα, προετοιμάζει ο ίδιος τα δίδυμα παιδιά του για τα μαθήματά τους στο σχολείο. Συχνά, εντοπίζεται να κάνει βόλτες σε αγρούς της περιοχής.
Στο μεταξύ, η ψύχραιμη αποτίμηση των πεπραγμένων της περιόδου από το 2004 ως το 2009 αποτελεί ασφαλώς ζητούμενο. Επρόκειτο εξάλλου για μια πενταετία κάθε άλλο παρά «ήσυχη». Η Αθήνα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η κυβέρνηση προέβη στην εντυπωσιακή (ματαιωμένη πλέον) συμφωνία με τη Ρωσία και τη Βουλγαρία για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ο τότε πρωθυπουργός συναντήθηκε με δύο αμερικανούς προέδρους, ενώ μέσα από πλήθος κυβερνητικών ανασχηματισμών μάς συστήθηκε μια γενιά νεοκαραμανλικών πολιτικών, πολλοί εκ των οποίων διατηρούν ως σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Στον αντίποδα, πλήθος σκανδάλων, τα οποία πολλοί συνέκριναν με τα αντίστοιχα της προδικτατορικής περιόδου, είδαν το φως της δημοσιότητας: από την υπόθεση των «κουμπάρων» και τα δομημένα ομόλογα ως τις συναλλαγές με τη Μονή Βατοπαιδίου και το πολυσύνθετο, ελάχιστα φωτισμένο, σκάνδαλο των υποκλοπών. Ακόμη, πυρκαγιές κατέκαψαν τα ελληνικά δάση το καλοκαίρι του 2007 και του 2009, ενώ το χάος απλώθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008, μετά τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό στα Εξάρχεια.
Το έπος της Ραφήνας
Οι νεοκαραμανλικές αναφορές εξαπλώθηκαν, βεβαίως, στην κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Οι λίγες ώρες που περνούσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε ήδη τη φήμη του «ωραίου τύπου», στο Μέγαρο Μαξίμου, σε αντίθεση με εκείνες τις οποίες περνούσε στην οικία του στη Ραφήνα, γέννησαν διάφορους μύθους. Το ίδιο συνέβη και με τη φιλία του με καλλιτέχνες, όπως ο Σταμάτης Σπανουδάκης και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. Μοιραία, η χειρουργός σύζυγός του, Νατάσα, συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ κάθε βόλτα τους, μαζί με τα δίδυμα τέκνα τους, αποτελούσε «media event».
Ωστόσο, το κεντρικό εκ των ερωτημάτων τα οποία αφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο προέκυψε εκ των υστέρων: πώς φτάσαμε στη χρεοκοπία; Οι λάβρες ανακοινώσεις, τόσο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου όσο και άλλων στελεχών του ΠαΣοΚ, κατά της τοποθέτησης του τελευταίου υπουργού Οικονομικών της περιόδου Καραμανλή, Γιάννη Παπαθανασίου, στο ΔΣ των Ελληνικών Πετρελαίων, μαρτυρούν τεταμένο κλίμα. Η πρωθυπουργία του Κώστα Καραμανλή συνέπεσε ή, κατά τους πολιτικούς αντιπάλους της, δημιούργησε μια περίοδο κάλπικης ευημερίας.
Ανασύροντας φωτογραφικά στιγμιότυπα της περιόδου 2004-2009 από το αρχείο και επιχειρώντας να επαναφέρει στη μνήμη σημαντικά σημεία της πρωθυπουργίας αυτής, το BHmagazino συνεισφέρει στον διάλογο σε μια φορτισμένη επέτειο μιας αμφιλεγόμενης πρωθυπουργικής θητείας. Ωστόσο, το αίνιγμα δεν θα λυθεί ούτε τώρα –όχι προτού ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός αποφασίσει να μιλήσει δημοσίως.

2004 Η ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Τέσσερις ημέρες πριν από την εκλογή του, ο Κώστας Καραμανλής αγκαλιάζει τη σύζυγό του Νατάσα μετά την ομιλία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Πεδίον του Αρεως. Επρόκειτο για μια επιτυχημένη συγκέντρωση. Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη εισέπραττε ήδη από την προηγούμενη χρονιά δημοσκοπική κόπωση έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου μετρούσε μόλις έναν μήνα στην προεδρία του ΠαΣοΚ. Ο Κώστας Καραμανλής, κατόρθωσε να πείσει τους ψηφοφόρους διατηρώντας ήπια ρητορική, στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής του «μεσαίου χώρου» και του μότο «σεμνά και ταπεινά». Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 45,36% έναντι 40,55% του ΠαΣοΚ.
2004 ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου ποδοσφαίρου, στον τελικό του οποίου στη Λισαβόνα ο τότε πρωθυπουργός πανηγύρισε με τη σύζυγό του από τις κερκίδες, καθώς και η επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα (στη φωτογραφία, με τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τον σύζυγό της Θεόδωρο, παρακολουθεί αγώνα της Εθνικής ομάδας πόλο) έδωσαν στο καλοκαίρι του 2004 μυθικές διαστάσεις. Δέκα χρόνια μετά, η αντίθεση της ευφορίας εκείνου του καλοκαιριού με τη ζοφερή συνθήκη της εποχής είναι τρομακτική.
2004 ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ ΣΤΟΝ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ
«Δεν θα ανεχθούμε να κυβερνούν αυτόν τον τόπο πέντε νταβατζήδες και έξι συντεχνίες» ήταν η έκφραση την οποία, σύμφωνα με «επίσημες» διαρροές, χρησιμοποίησε στις αρχές του Οκτωβρίου του 2004 ο τότε πρωθυπουργός σε γεύμα με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας του τρίτου θερινού τμήματος της Βουλής στην ταβέρνα Μπαϊρακτάρης. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν κατονόμασε ποτέ ποιους εννοούσε με τον όρο «νταβατζήδες», ωστόσο η έκφραση ενίσχυσε το «αντισυστημικό» προφίλ του.
2005 Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο τον Μάιο του 2005 στην Ουάσιγκτον. Πέρα από παραινέσεις του αμερικανού προέδρου προς την ελληνική πλευρά υπέρ του σχεδίου Νίμιτς, διατυπώθηκαν τα συνήθη ευχολόγια για το Κυπριακό, για τα Βαλκάνια και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ωστόσο, η σχέση της κυβέρνησης Καραμανλή με τις ΗΠΑ υπήρξε κατά καιρούς νεφελώδης. Τούτα μαρτυρούν τα τηλεγραφήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον ιστότοπο WikiLeaks: την ενόχληση των Αμερικανών για το ελληνικό βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, για τον σχεδιασμό του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά και για τη διασπορά φημών από τότε κυβερνητικούς παράγοντες ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το σκάνδαλο των υποκλοπών που αποκαλύφθηκε το 2006.
2006 ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο Κώστας Καραμανλής ενημερώθηκε για το παράνομο λογισμικό το οποίο παρεισέφρησε στα κέντρα της Vodafone και επέτρεπε υποκλοπές τηλεφώνων κορυφαίων παραγόντων, ανάμεσά τους ο ίδιος ο Καραμανλής, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου, στις 10 Μαρτίου 2005. Λίγες ημέρες νωρίτερα, το παράνομο λογισμικό είχε αφαιρεθεί από τα τηλεφωνικά κέντρα. Η δημοσιοποίηση του σκανδάλου έγινε 11 μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2006, έπειτα από σχετικό δημοσίευμα των «Νέων». Τότε οι αρμόδιοι υπουργοί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, εξήγησαν πολλές από τις τεχνικές λεπτομέρειες, ωστόσο ως σήμερα οι δράστες δεν έχουν εντοπιστεί. Το σκάνδαλο τείνει να συνδέεται με τον θάνατο του τεχνικού της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη.
2007 ΚΑΛΟΣ ΑΓΩΓΟΣ

Το φιλόδοξο σχέδιο για αγωγό αργού πετρελαίου, ο οποίος θα συνδέει τα λιμάνια του βουλγαρικού Μπουργκάς με την Αλεξανδρούπολη, παρά τις υπογραφές τελικώς δεν υλοποιήθηκε – κυρίως εξαιτίας ενστάσεων των Βουλγάρων. Ωστόσο, υπήρξε ένα από τα μεγάλα εγχειρήματα του ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης επί διακυβέρνησης Καραμανλή. Και ασφαλώς, όσο προχώρησε, δηλαδή ως την υπογραφή της τελικής συμφωνίας κατασκευής στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2007, είχε την ευλογία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος παρέστη στην τελετή. Η καλή σχέση του Καραμανλή με τον Πούτιν πυροδότησε σενάρια αποπειρών δολοφονίας του από μυστικές υπηρεσίες τα οποία ερευνά η Δικαιοσύνη.
2007 Η ΣΤΑΧΤΗ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣO

Στη φωτογραφία, ο Κώστας Καραμανλής, μαζί με τους κορυφαίους υπουργούς του, Περιβάλλοντος Γιώργο Σουφλιά, Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο και Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πετούν τον Αύγουστο του 2007 προς την Πελοπόννησο με στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ. Οι πυρκαγιές που το καλοκαίρι του 2007 κατέκαψαν κυρίως τη Δυτική Πελοπόννησο έφεραν τη χώρα προ κρίσης, περιβαλλοντικής, ανθρωπιστικής και επομένως πολιτικής. Ο τραγικός απολογισμός περιλαμβάνει 268.834 εκτάρια καμένου δάσους, δεκάδες νεκρούς και δίχως προηγούμενο ζημιά στην αρχαία Ολυμπία.
2007 Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ

Τον Αύγουστο του 2007, ο Κώστας Καραμανλής προκηρύσσει πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκπόνηση του ετήσιου προϋπολογισμού. Στη φωτογραφία, ο πρώην πρωθυπουργός απευθύνεται στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσει την προεκλογική ομιλία του. Παρά τη φθορά, η Νέα Δημοκρατία επιτυγχάνει 41,84% της προτίμησης του εκλογικού σώματος, ενώ το ΠαΣοΚ 38,1%. Επρόκειτο για εκλογές μεγάλης πόλωσης, μετά τις οποίες από το στενό περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου δήλωναν ότι «δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο κόσμος ψηφίζει τον Καραμανλή, μάλλον προτιμούν το στυλ του».
2005 ΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ

Ο τότε πρωθυπουργός φωτογραφίζεται τον Ιανουάριο του 2005 στο παιχνίδι με τα συγκρουόμενα του λούνα παρκ της Ραφήνας μαζί με τη σύζυγό του από το 1997 Νατάσα Παζαΐτη και με τα δίδυμα παιδιά τους, τους τότε δίχρονους Αλέξανδρο και Αλίκη.
2005 ΣΤΟ ΤΖΙΠ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Η επιλογή του Κάρολου Παπούλια ως πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την Προεδρία τον Μάρτιο του 2005 προκάλεσε αίσθηση στο εσωτερικό του κόμματος. Επρόκειτο για μια επιλογή με έντονη παπανδρεϊκή απόχρωση, αλλά ακριβώς γι’ αυτό αποτελούσε επιλογή την οποία δεν θα μπορούσε να μη στηρίξει το ΠαΣοΚ. Τελικώς, πράγματι ο Κάρολος Παπούλιας ψηφίστηκε από 279 βουλευτές, με τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν «παρών». Στο συγκεκριμένο φωτογραφικό στιγμιότυπο, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατευθύνεται για γεύμα στη Ραφήνα με οδηγό τον τότε πρωθυπουργό.
2008 ΜΙΑ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ

Οταν το σκάνδαλο των υποκλοπών «κατάπιε» τον τότε υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, κατά τον ανασχηματισμό του Φεβρουαρίου του 2006, η εσωκομματική «άσπονδη φίλη» του Κώστα Καραμανλή, Ντόρα Μπακογιάννη, κλήθηκε να αφήσει τον Δήμο της Αθήνας και να αναλάβει το θερμό αυτό υπουργείο. Ωστόσο, η κυβερνητική συνεργασία τους απέδωσε ένα βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του Απριλίου του 2008.
2008 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ

«Eίναι ένα πράγμα οι παράνομες δραστηριότητες, η κατακριτέα, η κοινωνικά απαράδεκτη προσπάθεια φοροδιαφυγής. Kαι είναι τελείως διαφορετικό πράγμα οι δραστηριότητες κάθε πολίτη στο πλαίσιο της νομιμότητας. Kαι μάλιστα θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για νόμιμες δραστηριότητες που δηλώνονται εδώ και πολλά χρόνια στο πόθεν έσχες, χωρίς φυσικά να έχουν εγερθεί ερωτήματα» δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής στη συνέντευξη Τύπου της 73ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης για τις δραστηριότητες του τότε υπουργού Ναυτιλίας Γιώργου Βουλγαράκη, οι οποίες συνδέονταν με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου. Η συγκεκριμένη εμφάνιση θεωρείται απαρχή της πτώσης της δημοφιλίας του πρώην πρωθυπουργού.
2008 ΕΝΑΣ ΘΕΡΜΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Το μαζικό ξέσπασμα του Δεκεμβρίου του 2008, μετά τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια, κατά πολλούς μαρτυρούσε συσσωρευμένη κοινωνική ένταση πολύ προτού η χρεοκοπία χτυπήσει την ελληνική πόρτα. Επί περίπου έναν μήνα το χάος εξαπλώθηκε στο αθηναϊκό κέντρο και οι προσπάθειες του τότε πρωθυπουργού και του τότε υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης Προκόπη Παυλόπουλου δεν στάθηκαν αρκετές προκειμένου να το αναχαιτίσουν.
2009 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ

Ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2009 στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της περιόδου, το ζητούμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Επειτα από λίγες ημέρες ο τότε πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται υπό συνεχή εποπτεία». Πολλοί, μη γνωρίζοντας τι πρόκειται να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια στο μέτωπο της οικονομίας, αποπειράθηκαν να συνδέσουν τα δύο γεγονότα.
2009 Η ΕΞΟΔΟΣ

Η κούρσα προς τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2009 βρήκε τον Κώστα Καραμανλή, τον πολιτικό ο οποίος κυβέρνησε σε μια περίοδο ανόδου της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη, να κάνει λόγο για οδυνηρές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν, ενώ η φθορά της εικόνας του από τα απανωτά σκάνδαλα ήταν εμφανής. Απέναντί του, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριζε ότι «λεφτά υπάρχουν». Αφορμή των εκλογών ήταν εξάλλου και πάλι η εκπόνηση του προϋπολογισμού. Τελικώς, η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές, κατακτώντας ποσοστό 33,47%, με το ΠαΣοΚ να θριαμβεύει με 43,92%. Αν και έχει παρέμβει μέσω διαρροών στην πολιτική ζωή, η παραίτηση του Κώστα Καραμανλή από πρόεδρος του κόμματος εκείνο το βράδυ αποτελεί την τελευταία δημόσια τοποθέτησή του για οποιοδήποτε θέμα.​

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ