Στα Χανιά, με τα επιβλητικά λευκά Ορη από τη μία και τα κρυστάλλινα νερά από την άλλη, θα ανακαλύψετε το μωσαϊκό ιστορίας και αρχιτεκτονικής, αλλά και τη φιλοξενία, την καλοσύνη και την υπερβολή των ντόπιων που έχει τη δική της γοητεία – έκφανση της οποίας είναι και οι κερασμένες ρακές που αθροίζονται από το πρωί ως το βράδυ έως ότου χάσετε το μέτρημα. Αλλωστε, πολύ δύσκολα μπορείτε να πείτε όχι. Και συνήθως δεν το λέτε, γιατί δίπλα στο «νερό» της Κρήτης θα βρείτε τοπικά εδέσματα που θα λατρέψετε – η «κουκουβάγια» (ήτοι κρητικός ντάκος) είναι μόνο η αρχή. Εάν επιλέξετε το βραδινό δρομολόγιο της ANEK Lines, αναχωρώντας από τον Πειραιά στις 9.00 μ.μ., η αφετηρία των διακοπών σας στα Χανιά πιθανότατα θα είναι μια πανέμορφη αυγή στον δρόμο από το λιμάνι της Σούδας προς την πόλη των Χανίων.

Η προκυμαία στο παλιό λιμάνι

Το παλιό λιμάνι των Χανίων είναι σαν μια ζωντανή καρτ ποστάλ: ο ενετικός κυματοθραύστης το προστατεύει και ο διάσημος βενετσιάνικος φάρος αποτελεί το σήμα κατατεθέν του. Το Τζαμί των Γενίτσαρων (το τέμενος Κιουτσούκ Χασάν ή εναλλακτικά Γιαλί Τζαμισί, δηλαδή το «τζαμί του γιαλού», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται) σώζεται έως σήμερα, αποτελεί λαμπρό δείγμα ισλαμικής τέχνης και μένει για να θυμίζει τις ανατολίτικες επιρροές της πόλης. Τα νεώρια ή βενετσιάνικα αρσενάλια, τα ναυπηγεία προς επισκευή και κατασκευή πλοίων, υπογραμμίζουν με τη δική τους γοητεία την Ενετική Κατοχή. Μάλιστα, το ανακαινισμένο Μεγάλο Αρσενάλι, ένα πανέμορφο διώροφο πέτρινο κτίριο, στεγάζει σήμερα το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Στη δυτική άκρη του λιμανιού στέκει το φρούριο Φιρκά ως σημείο εισόδου στην παλιά πόλη.

Ολα αυτά συνδυάζονται με περιποιημένα κτίρια, σε έντονες αποχρώσεις, φροντισμένα μπαλκόνια και παράθυρα ορθάνοιχτα στη θάλασσα. Η προκυμαία του λιμανιού κατακλύζεται από κόσμο όλες τις ώρες της ημέρας και μια βόλτα, είτε με λιοπύρι είτε υπό το φεγγαρόφωτο, πάντοτε είναι μαγευτική. Στο παλιό λιμάνι των Χανίων βρίσκονται και μερικά από τα πιο όμορφα ξενοδοχεία της πόλης, όπως το κουκλίστικο Mama Nena που στεγάζεται σε ένα κτίριο η ιστορία του οποίου πηγαίνει πίσω στα χρόνια του Μεσαίωνα και το οποίο συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη αισθητική. Το πρωινό, το οποίο ιδίως στις διακοπές έχει τη δική του ιδιαίτερη αξία, θα σας μείνει αξέχαστο: παραδοσιακό, με ολόφρεσκα προϊόντα, ετοιμάζεται ακριβώς τη στιγμή που το λαχταράτε.

Στις συνοικίες της παλιάς πόλης

Εάν δεν εξερευνήσετε τις γειτονιές της παλιάς πόλης, θα είναι σαν να μην έχετε επισκεφθεί τα Χανιά. Η παλιά πόλη απλώνεται γύρω από το ενετικό λιμάνι και απαρτίζεται από συνοικίες οι οποίες, όλες μαζί, συγκροτούν ένα ενιαίο συγκρότημα που συμπυκνώνει την ιστορία της πόλης – περπατώντας στα στενά σοκάκια της θα θαυμάσετε κτίρια ενετικής, οθωμανικής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

Τα στενά του Τοπανά μάλλον κερδίζουν τις εντυπώσεις (με κέντρο την οδό Θεοτοκοπούλου, η οποία διατρέχει τον Τοπανά από τον Βορρά ως τον Νότο και καταλήγει στο φρούριο Φιρκά). Στη συμβολή των οδών Δούκα και Ζαμπελίου θα δείτε ένα από τα τρία τουρκικά λουτρά της πόλης, και από τη δεύτερη θα περάσετε στην εβραϊκή συνοικία, τα σοκάκια της οποίας είναι από τα πιο πολυσύχναστα σημεία. Θα περάσετε, επίσης, από την πλατεία Σιντριβανίου (Σαντριβανιού για τους Χανιώτες), που δεν είναι άλλη από την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, σημείο συνάντησης για ντόπιους και τουρίστες στο κέντρο της παλιάς πόλης. Θα θαυμάσετε τη θέα από τον λόφο Καστέλι, που άλλοτε αποτελούσε φυσικό οχυρό, και μην παραλείψετε να ανακαλύψετε, περπατώντας, την αρχοντική Χαλέπα και τα λαϊκής ομορφιάς Ταμπακαριά. Αφιερώστε χρόνο στη μοναδική Δημοτική Αγορά των Χανίων, διατηρητέο μνημείο έκτασης 4.000 τ.μ., και διαλέξτε ανάμεσα σε κάθε λογής τοπικά προϊόντα.

Χανιώτικες βουτιές και περιπέτειες

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στα Χανιά δεν θα θεωρήσετε ότι έχετε λίγες επιλογές για το μπάνιο σας. Οι δημοφιλείς παραλίες Μπάλος, Ελαφονήσι και Φαλάσαρνα είναι αλήθεια ότι δικαίως κρατούν τα σκήπτρα του κρητικού πλην… εξωτικού σκηνικού και φημίζονται για τα κρυστάλλινα νερά τους. Βορειοδυτικά, στον Μπάλο, μάλλον ενδείκνυται να φτάσετε με καραβάκι που θα πάρετε από τον Κίσσαμο. Στα δυτικά του Νομού Χανίων, η διάσημη παραλία Φαλάσαρνα προσφέρεται και για όσους προτιμούν τις «οργανωμένες» παραλίες ή, σε κάθε περίπτωση, συνηθίζουν να παρεμβάλλουν στο μπάνιο τους ούζο και γεύμα στις παρακείμενες ταβέρνες.

Στον αντίποδα, το (δικαίως) πολυσυζητημένο Ελαφονήσι σάς περιμένει στον Νότο, σε απόσταση περίπου 75 χιλιομέτρων από την πόλη. Επίσης, στην παραλία της Αγίας Ρούμελης θα δροσιστείτε μετά την εμπειρία της πεζοπορίας στο Φαράγγι της Σαμαριάς (το διασημότερο, αλλά όχι το μοναδικό φαράγγι του νομού – από εσάς εξαρτάται πόσα θα ανακαλύψετε). Μάλιστα, από την Αγία Ρούμελη θα πάρετε και το πλοιάριο για τα Σφακιά όπου, εκτός της Χώρας των Σφακίων, η ορεινή και άγρια πλευρά του νομού προ(σ)καλεί τον ταξιδιώτη. Τελικά, αν η καρδιά σας τραβάει την εξερεύνηση, κάντε εκδρομές ανατολικά των Χανίων (και δυτικά του Ρεθύμνου) και ανακαλύψτε παρθένα μέρη, όπως το χωριό Βάμος και το παραλιακό Κάτω Ροδάκινο. Οπως και να έχει, οι κερδισμένοι θα είστε εσείς!

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 21 Ιουλίου 2013