Tο πιο μικρό νησί των επτανήσων θα σας κλέψει την καρδιά. Κέδροι και ελιές, γαλαζοπράσινα νερά και λευκή άμμος συνθέτουν το εξωτικό καλοκαιρινό σκηνικό. Ξεκινήστε με μια βόλτα στους ελαιώνες: Μια καλή ιδέα είναι να χαθείτε σκόπιμα στα δάση ελιάς και κυπαρισσιών πηγαίνοντας προς τα Μαγαζιά, ένα μινιόν χωριουδάκι, όπου μπορείτε να πιείτε απογευματινό ελληνικό καφέ στο παραδοσιακό καφενείο.

«Απιστίες» στους Αντίπαξους

Δεν είναι υπερβολή πως είναι ίσως ό,τι πιο εξωτικό έχει να προσφέρει η νησιωτική Ελλάδα. Οι Αντίπαξοι κλέβουν την παράσταση. Και όσο δυσεύρετο είναι καμιά φορά το μαύρο κρασί τους, άλλο τόσο δυσεύρετη είναι μια ευρύχωρη γωνιά στην παραλία τον Αύγουστο. Θα κολυμπήσετε στη Βρίκα και στο Βουτούμι. Και θα έχετε κατά βάση δύο ασχολίες: να μουλιάζετε στα κυριολεκτικά τυρκουάζ νερά και να κυλιέστε στην κατάλευκη άμμο. Και τα δύο θα τα απολαύσετε περισσότερο προς το απογευματάκι, όταν τα καραβάκια θα έχουν αρχίσει να παίρνουν προς τους Παξούς τούς «πρωινούς θαμώνες». Οσο νωρίτερα στις διακοπές σας δείτε τους Αντίπαξους, τόσο περισσότερες φορές θα επιστρέψετε. Και αυτό είναι αναμενόμενο, αλλά κρίμα, γιατί θα χάσετε ό,τι έχει να σας δείξει το νησί.

Από σπηλιά σε σπηλιά

Για να φτάσετε στο Κηπιάδι θα χρειαστεί να κάνετε μια μικρή κατάβαση, αλλά μόλις βουτήξετε στα νερά του θα γιατρευτείτε από όλα τα δεινά του χειμώνα. Η Καλή Λαγκάδα, η οποία περιστοιχίζεται από βράχια, σας δείχνει τον δρόμο για άλλες, απόμερες γειτονικές παραλίες που μπορείτε να ανακαλύψετε. Στο Μαρμάρι θα πάτε για να κάνετε, μετά το μπάνιο, τον καλύτερο μεσημεριανό ύπνο – οι ελιές φτάνουν μέχρι το νερό. Στο Μογγονήσι οι σπηλιές έχουν τη δική τους μαγεία – βέβαια, εάν κάνετε με τα τουριστικά καραβάκια τον γύρο του νησιού, θα έχετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε σε πολλές. Στο Μονοδένδρι θα πάτε όταν κουραστείτε λίγο από τις εξερευνήσεις: οι ανέσεις μιας πιο «οικογενειακής» και «οργανωμένης» παραλίας έχουν τη χάρη τους πού και πού.

Η περαντζάδα των ιστιοπλοϊκών

Ο Γάιος είναι η πρωτεύουσα των Παξών. Είναι το φυσικό, κλειστό λιμάνι του νησιού και το αγκυροβόλιο για όλα τα πολυτελή σκάφη και ιστιοπλοϊκά μετά το ηλιοβασίλεμα, όταν η ζέστη δεν θα σας ζαλίζει. Θα βολτάρετε άσκοπα στα δρομάκια χαζεύοντας την επτανησιακή αισθητική και αρχιτεκτονική – που εδώ είναι σαν να έχει μπει στο μπουκάλι. Και έπειτα θα απολαύσετε το δείπνο ή το ποτό σας, σίγουρα κουβεντιάζοντας κάποια στιγμή ποιο από τα σκάφη θα θέλατε να κυβερνήσετε. Εάν πάτε στον Γάιο το πρωί, θα είναι είτε για να βάλετε πλώρη προς τους Αντίπαξους είτε για να περάσετε στον Αγιο Νικόλαο ή στην Παναγία, δύο μικρά νησιά που απέχουν έναν πήδο από το λιμάνι. Τον Δεκαπενταύγουστο έχετε έναν πρόσθετο λόγο να τα επισκεφθείτε, εάν σας αρέσει να γνωρίζετε τα τοπικά έθιμα, που αρχίζουν με εκκλησιασμό και συνεχίζονται με παραδοσιακό φαγητό. Και μιας και ο λόγος για παραδοσιακές γεύσεις, αξίξει πραγματικά μια στάση στο σταυροδρόμι στα Μπογδανάτικα, καταμεσής του ελαιώνα, λίγο έξω από τον Γάιο, για ντόπιους μεζέδες στον δροσερό κήπο του ανακαινισμένου εστιατορίου Μπίρος, που πρωτολειτούργησε ως καφενείο το 1950 και σήμερα η φήμη του έχει περάσει τα χωρικά ύδατα των Παξών.

Λάκκα, Λογγός, Μογγονήσι

Ο οικισμός της Λάκκας, με θέα στις ακτές της Κέρκυρας, εντυπωσιάζει με τη γραφικότητά του. Σε κάθε περίπτωση, ενδείκνυται για να πάρετε καλό πρωινό σε κάποιο café αφήνοντας τον χρόνο να κυλήσει. Θα επιστρέψετε την ώρα του ηλιοβασιλέματος για να πάτε ως τον πετρόκτιστο φάρο του οικισμού και να φωτογραφηθείτε με φόντο το πορφυρό του ουρανού, στους Πλάνους, την παραλία όπου, εάν έχει πιάσει αέρας, θα μείνετε για να μετράτε τα κύματα που σκάνε στους βράχους.

Ο κοντινός Λογγός θα σας περιμένει για στιγμές γαλήνης, φρέσκα ψάρια, εξερεύνηση στο παλαιό ελαιοτριβείο και σαπωνοποιείο – που δένουν τη νησιώτικη με τη βιομηχανική αισθητική – ή και για μία εξόρμηση στις γειτονικές παραλίες με βάρκα που θα νοικιάσετε από το λιμάνι. Στο νοτιότερο άκρο των Παξών, στο Μογγονήσι, ο απογευματινός καφές είναι πολύ απολαυστικός, όπως επιτάσσει η ιεροτελεστία των διακοπών.

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 14 Ιουλίου 2013