Το Mαρακές συνδυάζει τη μεσαιωνική ισλαμική αρχιτεκτονική με την έντονη νυχτερινή ζωή και τη ζωντανή λαϊκή κουλτούρα με τις σύγχρονες μπουτίκ μόδας. Θα ανακαλύψετε τη γοητεία του στις τοπικές αγορές του όπου βρίσκει κανείς ό,τι μπορεί να φανταστεί, σε παραδοσιακές συνταγές και πιάτα τα οποία προκαλούν και τις πέντε αισθήσεις, στο τσάι με άρωμα μέντας που κάθε σταγόνα του είναι βάλσαμο, ιδίως όταν πίνεται σε κάποια ταράτσα κάτω από τον μαροκινό ουρανό.

Η αγορά των αγορών

Στην παλιά πόλη, τη Μεδίνα, και συγκεκριμένα στην κεντρική πλατεία Djemaa el Fna, χτυπάει η καρδιά του Μαρακές για ντόπιους και επισκέπτες, μέρα και νύχτα. Σίγουρα θα βρείτε κάτι να κάνετε ή έναν λόγο για να περιπλανηθείτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και αν βρεθείτε στην πλατεία. Μάλιστα, από το σούρουπο και μετά, στη φημισμένη πλατεία φιλοξενείται μία από τις διασημότερες αγορές της Βόρειας Αφρικής, όπου θα αφιερώσετε τουλάχιστον μία νύχτα: όταν πέσει ο ήλιος και φωτιστούν οι μιναρέδες, οι έμποροι θα έχουν στήσει τους πάγκους και τις τέντες τους. Οι ντόπιοι θα αρχίσουν να συρρέουν για ένα κεμπάπ – μαζί τους και οι πολυάριθμοι τοπικοί σόουμαν: γητευτές φιδιών, ακροβάτες, μουσικοί, ρήτορες και σύγχρονοι (λαϊκοί) παραμυθάδες θα δώσουν την παράστασή τους για τα μάτια σας (και ενίοτε για τον οβολό σας) μόνο. Οταν οι επαγγελματίες του είδους δεν σας προσεγγίζουν προσπαθώντας να σας πείσουν για το πόσο θα σας πήγαινε ένα τατουάζ με χένα, σειρά παίρνουν οι φωνές των υπαίθριων πωλητών που σας καλούν στους πάγκους τους για να δοκιμάσετε τα καλούδια τους – μεταξύ πολλών άλλων, σίγουρα θα βρείτε ταχίνι, κουσκούς, σουβλάκια και διάφορες σούπες. Δοκιμάστε το τοπικό κέικ με καρυκεύματα και συνδυάστε το με τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού που προσφέρεται άφθονος στην αγορά.

Τσάι με μέντα στο riad

Από την πλατεία Djemaa el Fna ξεκινούν και τα λαβυρινθώδη σοκάκια της Μεδίνας, τα οποία θα λατρέψετε. Τα περισσότερα επίσης φιλοξενούν τοπικά παζάρια (suuqs) όπου θα βρείτε από παπούτσια, πανωφόρια και χαλιά, μέχρι μυρωδικά και περίτεχνα φλιτζάνια τσαγιού. Αν δεν εξωτερικεύετε εύκολα τον ενθουσιασμό σας απέναντι στις προσφορές των εμπόρων, έχετε περισσότερες πιθανότητες να κάνετε καλά αυτό που επιτάσσει το μέρος: παζάρι. Και αν έχετε εξασκηθεί λίγο σε άλλες συναφείς αγορές, έχετε περισσότερες πιθανότητες να μην πληρώσετε τα αγαθά κατά τι περισσότερο από ό,τι θα τα πλήρωνε κάποιος ντόπιος στη θέση σας.

Αλλά στους δρόμους της Μεδίνας θα περιπλανηθείτε και για να ανακαλύψετε τα υπέροχα μαροκινά σπίτια (riad), με τις ατμοσφαιρικές εσωτερικές αυλές, τα παράθυρα που βλέπουν απευθείας στο αίθριο και το μαγευτικά διακοσμημένο εσωτερικό τους – ιδίως αν ταξιδεύετε με τον καλό ή την καλή σας, μάλλον δεν υπάρχει ωραιότερο μέρος από ένα riad στη Μεδίνα για να μείνετε. Ενδεικτικά, το πολυτελές Riad Kniza (www.riadkniza.com) είναι μια πολύ καλή επιλογή: και αν το πορτοφόλι σας δεν συμβαδίζει με τον τιμοκατάλογο, τότε αξίζει απλώς να το επισκεφθείτε για να πιείτε τσάι με μέντα στην εσωτερική αυλή με την κρήνη, να ξεναγηθείτε στους εσωτερικούς χώρους (η αίθουσα με την πισίνα μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από καμβά ζωγραφικής) και να απολαύσετε αυθεντικό μαροκινό γεύμα ή δείπνο στο εστιατόριό του, το οποίο θα εκτιμήσουν ακόμη περισσότερο όσοι είναι ρομαντικοί και δεν το κρύβουν.

Τέμενος και χαρέμι

Στο Μαρακές τα αξιοθέατα δεν λείπουν και τα σημεία αναφοράς της πόλης δεν είναι λίγα. Σε τέσσερα από αυτά επιβάλλεται να δώσετε οπωσδήποτε το «παρών»: Το επιβλητικό τέμενος Koutoubia εντυπωσιάζει με τον – ύψους 77 μέτρων – μιναρέ του, τον επιμελημένο κήπο του και τον νυχτερινό φωτισμό του. Επίσης, οι εντυπωσιακοί Κήποι Majorelle αποτελούν μια όαση χαλάρωσης στο Μαρακές. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για έναν ολοκληρωμένο περίπατο και ίσως να ξεκινήσετε την ημέρα σας από εκεί προκειμένου να πάρετε το πρωινό σας στο μικρό καφενείο που βρίσκεται εντός των κήπων. Η κορανική σχολή Ben Youssef Madrasa είναι ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, διακοσμημένη με περίτεχνα μωσαϊκά και με ανάγλυφες προσευχές του Κορανίου. Στο – δημοφιλές ανάμεσα στους τουρίστες – ανάκτορο Bahia και κατά την ξενάγησή σας στο παλάτι του Μεγάλου Βεζίρη, οι άνδρες της παρέας θα σκέφτονται πώς θα ήταν η ζωή τους ως ευγενείς στο Μαρόκο του 19ου αιώνα, με τέσσερις συζύγους και 24 παλλακίδες. Τέλος, νότια της πλατείας Djemaa el Fna βρίσκεται η οδός Bab Agnaou – θα την περπατήσετε έως ότου φτάσετε στην ομώνυμη περίφημη πύλη από όπου θα περάσετε στη συνοικία Kasbah για μια πιο ήρεμη ταξιδιωτική εμπειρία, μετά το πολύβουο κέντρο της Μεδίνας.

Χαμάμ για δύο

Προτού φύγετε από το Μαρακές, επισκεφθείτε ένα χαμάμ ή χαλαρώστε με μια θεραπεία spa. Οι επιλογές είναι πολλές, αλλά στο Les Bains de Marrakech (www.lesbainsdemarrakech.com) μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία με το ταίρι σας. Διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις, σε ένα ζεστό περιβάλλον που ευνοεί τη χαλάρωση και ξεσηκώνει τις αισθήσεις, ενώ οι θεραπείες είναι αντιστρόφως ανάλογες του κόστους – με την καλή έννοια.

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013