Κάποιοι λένε ότι είναι «αμερικανοποιημένο», υπό την έννοια ότι δεν προσφέρει τη «γνησιότητα» της Καραϊβικής. Αυτή είναι η κριτική όσων ταξιδεύουν ως το Πουέρτο Ρίκο για πρώτη φορά και αποφασίζουν να σταθούν στο γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία του είναι τόσο «εξωτικό» όσο οποιαδήποτε Πολιτεία των ΗΠΑ. Βέβαια, η συγκεκριμένη είναι αυτοκυβέρνητη (Ελεύθερη Συνδεδεμένη Πολιτεία του Πουέρτο Ρίκο αποκαλείται επίσημα η υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ) – και εδώ αρχίζει το ενδιαφέρον, το οποίο για τον ταξιδιώτη έγκειται στα καλοδιατηρημένα απομεινάρια της ισπανικής κατοχής, στα λατινοαμερικανικά έθιμα των κατοίκων του και στο μεγαλείο της φύσης, το οποίο θα ανακαλύψετε όταν καταφέρετε να σταματήσετε να πίνετε piña colada.

Ρούμι, ζάχαρη, τουρίστες

Από το περίφημο Πλούσιο Λιμάνι του Σαν Χουάν (της πρωτεύουσας του Πουέρτο Ρίκο, η οποία βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή του) παραδοσιακά εξάγονται, μεταξύ άλλων, ζάχαρη και ρούμι και εισάγονται… τουρίστες. Πολλοί τουρίστες. Ανάμεσά τους και εσείς, αν έχετε την τύχη να βρεθείτε στην Καραϊβική
– και συγκεκριμένα μια ανάσα από τις Παρθένους Νήσους. Ξεχυθείτε στους λιθόστρωτους δρόμους του και κατευθυνθείτε με βήμα ταχύ στην παλαιά πόλη, όπου θα σας κερδίσει η διατηρητέα ισπανική αποικιακή αρχιτεκτονική με τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα κτίρια σε παστέλ αποχρώσεις, που παντρεύεται με την αρ ντεκό αισθητική του 20ού αιώνα. Κάπου εκεί θα μπείτε στο κλίμα για να ξεκινήσει η αληθινή περιπέτεια.

Θα εξερευνήσετε το πολύβουο Σαν Χουάν σε ρυθμούς σάλσα και το μόνο σίγουρο είναι ότι πουθενά δεν θα βρείτε ησυχία (το νησί κατακλύζεται από ορδές σύγχρονων εξερευνητών), αλλά θα βρείτε πληθώρα σουβενίρ για κάθε γούστο και κάθε φίλο: η μεγαλύτερη πόλη του Πουέρτο Ρίκο είναι η Μέκκα του είδους και το υπογραμμίζει – εκεί λειτουργεί, μάλιστα, κατάστημα που ονομάζεται «Tourist Trap» («Παγίδα για τους τουρίστες»). Πάντως, από όλες τις πιθανές αγορές, η πιο σοφή ίσως είναι ένας χειροποίητος παναμάς, ο οποίος θα σας φανεί αρκούντως χρήσιμος στο σεργιάνι υπό τον πορτορικανικό ήλιο (συν ότι θα περπατάτε και πιο περήφανοι στα στενά της Πλάκας το καλοκαίρι).

Ατλαντικό ηλιοβασίλεμα

Μη θέσετε ως στόχο να δείτε όλα τα σιντριβάνια και τις πλατείες του Σαν Χουάν, γιατί είναι βέβαιο ότι δεν θα τα καταφέρετε. Βάλτε, όμως, σε προτεραιότητα την Plaza Colón (από όπου μπορείτε και να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό στο ατμοσφαιρικό café Caficultura) και την κεντρική Plaza de Armas, σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και επισκέπτες. Στην οδό Cristo θα κάνετε μια στάση στον Καθεδρικό Ναό του San Juan, από τα κομβικά σημεία της πόλης, του οποίου η κατασκευή είχε ξεκινήσει το 1521! Επισκεφθείτε το Μουσείο Τέχνης του Πουέρτο Ρίκο στο Σαν Χουάν, με έργα από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική – αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε και κάποια συναυλία ή φεστιβάλ από αυτά που συχνά διοργανώνει το Μουσείο. Την ώρα του ηλιοβασιλέματος φροντίστε να βρίσκεστε στο φρούριο Castillo San Felipe del Morro, για να δείτε από ψηλά πώς τα νερά του Ατλαντικού απορροφούν τις ροζ και πορτοκαλί αποχρώσεις του ουρανού. Το βραδάκι επιβάλλεται ένα παραδοσιακό, πλην γαστρονομικά εκλεπτυσμένο, δείπνο στο δημοφιλές εστιατόριο Sofo, στο τέλος της οδού Fortaleza.

Σερφ και ηλιοθεραπεία

Είτε στις ακτές του Ατλαντικού στον Βορρά είτε στις ακτές της Καραϊβικής στον Νότο (φιλικότερες στους προερχόμενους εκ Μεσογείου), στο Πουέρτο Ρίκο οι επιλογές είναι αμέτρητες. Πάντως, ανατολικά της παλαιάς πόλης του Σαν Χουάν βρίσκεται η περιοχή Condado – έχει κάτι από Miami Beach και ενδείκνυται για όσους θέλουν να συνδυάσουν τη βόλτα στην παραλία με λίγη πασαρέλα, να σφίξουν το χέρι στην «καλή κοινωνία» του Πουέρτο Ρίκο ή να βλέπουν ακόμη περισσότερα αστεράκια από όσα ήδη έχει ο πορτορικανικός ουρανός τη νύχτα έπειτα από διαδοχικά κοκτέιλ με ρούμι στο μπαρ κάποιου καλού ξενοδοχείου. Για όσους ενδιαφέρονται για καθαρά, σμαραγδένια νερά και εντυπωσιακή, λευκή άμμο, η παραλία Playa Flamenco στο νησάκι Culebra είναι η ιδανική (συγκεκριμένα, θεωρείται η δεύτερη ωραιότερη παραλία στον κόσμο). Επίσης, στην παραλία του Isla Verde πρέπει να βρεθείτε για να δείτε πώς ξεχωρίζουν οι ντόπιοι από τους τουρίστες: οι μεν επιδίδονται με μανία στο σερφ και οι δε στην ηλιοθεραπεία.

Τροπική πεζοπορία

Τρεις εξορμήσεις αξίζει οπωσδήποτε να γίνουν. Το Ponce είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πουέρτο Ρίκο και βρίσκεται στον Νότο του νησιού ως αντίπαλο δέος του Σαν Χουάν: εντυπωσιακά καλοδιατηρημένη και γεμάτη πλατείες, εκκλησίες και ισπανικές αποικιακές οικείες. Στα βορειοανατολικά του νησιού, το πάρκο σπηλαίων στον ποταμό Camuy, από τους μεγαλύτερους υπόγειους ποταμούς στον κόσμο, είναι η χαρά του ταξιδιώτη με προφίλ φυσιολάτρη εξερευνητή. Και αυτό που δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να χάσετε είναι η πεζοπορία στο τροπικό δάσος El Yunque, μεταξύ άλλων για την πυκνή βλάστηση, τα 240 είδη δέντρων, τους καταρράκτες, τα σπάνια πτηνά και τον – υπό εξαφάνιση – πορτορικανικό παπαγάλο.

*Δημοσιεύθηκε στο ΒΗmagazino το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013