Εχω τουλάχιστον δύο φίλους οι οποίοι έχουν αρχίσει μαθήματα τουρκικών τον τελευταίο χρόνο. Και, μεταξύ μας, ο τηλεοπτικός «Σουλεϊμάν» έχει παίξει τον (δραστικό) ρόλο του. Δεν έχω, όμως, κανέναν που να έχει πετάξει ως την πρωτεύουσα της Δανίας μετατρέποντας το τηλεοπτικό σε πραγματικό ταξιδιωτικό οδοιπορικό: Οι δανέζικες σειρές «Borgen» (στη NET) και «The Killing» (στο Mega) είναι το σκανδιναβικό αντίβαρο στην επέλαση των τουρκικών τηλεοπτικών παραγωγών και μας βουλιάζουν στον καναπέ μας όπως καταφέρνει να κάνει κάθε καλογυρισμένο πολιτικό θρίλερ και αστυνομικό μυστήριο αντίστοιχα. Η Κοπεγχάγη αποτελεί το αινιγματικό σκηνικό τους προκαλώντας μας να ταξιδέψουμε, επιτέλους, ως την πρωτεύουσα της… Δανίας του Βορρά.

Στην πόλη του παραμυθιού

Οταν κοιτάξετε έκθαμβοι την εξωτερική – μεσαιωνικού χαρακτήρα και πορφυρών χρωμάτων – όψη του, θα νομίσετε ότι οι Δανοί παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου από ιππότες. Το Δημαρχείο της πόλης δεν είναι, τουλάχιστον για τον επισκέπτη, το σημείο διεκπεραιωτικής συγκέντρωσης ζητημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι ένα επιβλητικό κτίριο (οι φανατικοί της σειράς «The Killing» το έχουν μάθει μέσα-έξω), ένα αστικό αξιοθέατο το οποίο διεκδικεί τον τουριστικό χρόνο σας. Περιπλανηθείτε – έστω για λίγο – στο εσωτερικό του για να χαζέψετε σπουδαία έργα τέχνης στις σκάλες του και να ξεκουραστείτε στους περιβόλους του.

Επειτα, θα φωτογραφηθείτε μπροστά στο άγαλμα του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, του παραμυθά με το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί η Δανία, και θα έχετε δύο επιλογές: η μία είναι να κατευθυνθείτε στο δημοφιλές πάρκο Τίβολι με τις πράσινες διαδρομές του, τις λίμνες του, τα ξακουστά εστιατόρια και το πολυσυζητημένο λούνα παρκ του (γενικά, οι τιμές δεν είναι ενθαρρυντικές – ακριβώς επειδή κανένας τουρίστας δεν περνάει μόνο απέξω). Η δεύτερη επιλογή είναι να περπατήσετε στον Stroget, έναν από τους ιστορικότερους ευρωπαϊκούς πεζόδρομους: με πλήθος εμπορικών καταστημάτων, υπαίθριων café, πλανόδιων καλλιτεχνών, ντόπιων και επισκεπτών να δίνουν το «παρών», είναι αναμφισβήτητα η καρδιά του κέντρου της πόλης. Στο τέλος του, θα συναντήσετε την πλατεία των Νέων Βασιλέων (Kongens Nytorv) για να αντιληφθείτε τι εστί μπελ επόκ, σε επίπεδο αρχιτεκτονικής – και όχι μόνο.

Η όπερα του λιμανιού

Στα ανατολικά της πλατείας των Νέων Βασιλέων, θα ανακαλύψετε τη γραφική συνοικία του Nyhavn (Νέο Λιμάνι) – ένα πολύβουο μελίσσι το οποίο στη δανέζικη βαρυχειμωνιά ενίοτε πέφτει σε νάρκη: θα ανταμώσετε την περιβόητη Μικρή Γοργόνα (σήμα κατατεθέν της Κοπεγχάγης που, όμως, είναι… απλώς ένα άγαλμα), θα εξερευνήσετε την περιοχή με τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα κτίρια, ενδεχομένως θα επιβιβαστείτε σε ένα από τα σκάφη περιήγησης εκεί όπου κάποτε τα εμπορικά ιστιοφόρα άδειαζαν την πραμάτεια του πλανήτη και θα απολαύσετε το γεύμα, τον καφέ ή το ποτό σας σε σύγχρονους χώρους όπου άλλοτε συνωστίζονταν οι ναυτικοί υποκύπτοντας στα «βασικά ένστικτα». Θα ταξιδέψετε στον χρόνο, θα αφεθείτε στον χώρο και θα περάσετε τη νύχτα με αλκοόλ – εκτός αν πάρετε το λεωφορείο για τη Βασιλική Οπερα της Δανίας. Πόνημα του διάσημου δανού αρχιτέκτονα Χένινγκ Λάρσεν (που χρηματοδοτήθηκε από το Ιδρυμα Μόλερ και παραχωρήθηκε στο κράτος) και χτισμένο δίπλα στο νερό, είναι ένα κτίριο 14 ορόφων, πέντε εκ των οποίων κάτω από το επίπεδο της γης, που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε. Η εμπειρία του εσωτερικού χώρου ξεκινά από το εμπνευσμένο φουαγέ και, φυσικά, επεκτείνεται όταν ανοίξει η αυλαία (kglteater.dk). Αξίζει να παρακολουθήσετε μια παράσταση και στη συνέχεια να πιείτε ένα ποτό στο μπαρ για να μη χάσετε το νυχτερινό πανόραμα από ψηλά.

Το πραγματικό «Borgen»

Ανάμεσα στα πολλά ιστορικά κτίρια που έχει να επιδείξει η Κοπεγχάγη, ξεχωρίζει το γνωστό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα Αμέλιενμποργκ: τέσσερα ανάκτορα που αποτελούν τις σημερινές βασιλικές κατοικίες και παράλληλα φιλοξενούν μια συλλογή βασιλικών αντικειμένων του 19ου αιώνα. Επίσης, στο ιστορικό Σλοτσχόλμεν (Νησί του Πύργου) θα πάτε για να θαυμάσετε το περίφημο παλάτι Κρίστιανσμποργκ (Christiansborg Slot), τα παλαιά ανάκτορα όπου σήμερα στεγάζεται το Κοινοβούλιο της Δανίας (και διαδραματίζεται το τηλεοπτικό «Borgen»). Μετά θα κατευθυνθείτε στην περίφημη μπαρόκ Εκκλησία του Σωτήρα (Vor Frelsers Kirke) – πρέπει να πάτε ξεκούραστοι, διότι αν δεν ανεβείτε τα περίπου 400 σκαλιά της για να φτάσετε στην κορυφή και να αποζημιωθείτε από τη θέα, η επίσκεψή σας θα έχει μείνει τουλάχιστον ημιτελής.

Και η «ελεύθερη» Κριστιάνια

Με την κάθοδό σας, θα αρχίσει και η πιο ιδιότυπη σύγχρονη αστική εμπειρία: πλησίον της Εκκλησίας εκτείνεται η «ελεύθερη πόλη» Κριστιάνια, η ανεξάρτητη, αυτοδιοίκητη κοινότητα («κομμούνα» όπως την ονομάζουν οι άνθρωποί της) της πρωτεύουσας της Δανίας, η οποία από τη μία έχει να υπερηφανεύεται για τη δεκτικότητά της και την υποστήριξη ενός «κοινωνικού πειράματος» (η ιστορία του οποίου πηγαίνει πίσω στο 1971 και συμπεριλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, χίπηδες και διαλογισμό) και από την άλλη ενίοτε στοχεύει στη μεταβολή του νομικού πλαισίου που αφορά την περιοχή. Εσείς θα πάτε για το hot dog στον δρόμο, για ένα τσάι, για το ημίφως των κεριών το βράδυ, για την εναλλακτική διασκέδαση στα νυχτερινά κλαμπ – και, τελικά, για μια βόλτα που μπορεί να σας δώσει μαθήματα κοινωνικής ιστορίας.

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013