Η έμπνευση

«Προέρχεται από την Αντιγόνη, την τραγωδία του Σοφοκλή. Αλλά δεν ξεκίνησε από εκεί. Μέσα από την διαδικασία γραφής αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε τις αναφορές, όχι τις φιλολογικές αλλά των πραγματικών γεγονότων που μας περιστοιχίζουν».

Η υπόθεση

«Η πλοκή της ταινίας διαδραματίζεται στο κοντινό μέλλον. Με πρωταγωνιστές μια συντηρητική αστή γυναίκα, την «A», και έναν «τρομοκράτη», τον Φυγά. Εκείνος της ζητά καταφύγιο. Εκείνη αρνείται. Φοβάται. Δεν θέλει να ταράξει τη ζωή της. Τα πράγματα πάνε στραβά και για τους δυο. Ο Φυγάς παγιδεύεται και εκτελείται και η «A» συλλαμβάνεται και μεταφέρεται σε ένα δάσος που οι αρχές ξεφορτώνονται όσους δεν συμμορφώνονται. Την αναγκάζουν να στέκεται κάτω από το κρεμασμένο κορμί του Φυγά μέχρι να αποφασίσουν ότι τιμωρήθηκε αρκετά».

Ομοιότητες-Διαφορές. Το χθες-το σήμερα.

«Η δική μας Αντιγόνη δεν θυσιάζεται. Oπως οι περισσότεροι άνθρωποι στις ημέρες μας. Μας κυριεύει ο φόβος, βολευόμαστε στην ησυχία της συμβατικότητας. Σταδιακά και η Alpha θα αλλάξει…Θα δούμε την Αντιγόνη να γεννιέται και όχι μόνο να πράττει, όπως στο μύθο Δε μαθαίνουμε ποτέ τι είπε η Αντιγόνη στον Πολυνείκη όταν συναντήθηκαν στον Άδη. Η «Α» θα βρεθεί με το φάντασμα του Φυγά στο σπίτι όπου πρωτοσυναντήθηκαν και θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν».

Κεντρικό σημείο

«Δεν επιμένουμε στην ανάπτυξη και την ανάλυση πολιτικών συστημάτων και σκοτεινών συμφερόντων. Οι ίδιοι οι άνθρωποι είναι το επίκεντρο, η αποκωδικοποίηση των αισθημάτων τους».

Crowd funding

«Οι επιχορηγήσεις είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Σε αναγκάζει να ξοδέψεις πολλή ενέργεια. Προτιμούμε την πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία σε όλο το project χωρίς κανένας επενδυτής να ‘”σκηνοθετεί” ή να ‘”συγγράφει”. Η φιλοσοφία του crowd funding θέτει εξ’ αρχής μια προσωπική σχέση, μια άμεση επαφή με τον θεατή. Μια σχέση την οποία καλούμαστε εμείς να χτίσουμε, να πείσουμε μέσα από τα έργα και τις ημέρες μας και να τη διατηρήσουμε. Ο ίδιος ο θεατής έχει βιώσει την δημιουργία του τελικού αποτελέσματος. Οι “παραγωγοί” μας εκτός από κάποια δώρα που θα λαμβάνουν θα έχουν και τη δυνατότητα να βλέπουν τη διαδικασία των γυρισμάτων ή και του μοντάζ».

Ελιτίστικο;

«Είναι ωραίο να έχεις ένα μεγάλο κοινό αλλά δεν είναι εύκολο. Δεν είναι ότι εμείς απορρίπτουμε το κοινό. Η ίδια θεματολογία της ταινίας καθορίζει τους θεατές. Η θεματολογία και η μορφή ενός έργου πάντα σε κάποιους απευθύνεται αποκλείοντας κάποιους άλλους. Ετσι είναι».

Προβολή

«Ούτε η διανομή θα ακολουθήσει την συμβατική οδό. Στο μόνο που θα μείνουμε πιστοί είναι η συμμετοχή μας στα Φεστιβάλ κινηματογράφου. Η ταινία δεν θα προβληθεί σε αίθουσες σινεμά, αλλά σε αρχαία θέατρα. Το οφείλει στην…πηγή έμπνευσής της. Αφετηρία μας θα είναι τα θέατρα της Μεσογείου – μιλάμε ήδη με τους υπεύθυνους σε Ελλάδα και Ισπανία. Η προβολή θα ξεκινά με μουσική από ζωντανή ορχήστρα – παρουσία που παραπέμπει στο χορό του αρχαίου δράματος – και οι ήχοι της θα ενώνονται σταδιακά με τη μουσική της ταινίας. Ενα κοντσέρτο 8 εγχόρδων θα δημιουργεί την ηχητική ατμόσφαιρα της ιστορίας και η ταινία θα αναδύεται μέσα από αυτό το κοντσέρτο. Αργότερα, σχεδιάζουμε να προβληθεί και σε θα αίθουσες και χώρους τέχνης. Σκοπός μας είναι κάθε προβολή της να αποτελεί αφορμή για καλλιτεχνικές συνευρέσεις, ένας κοινός τόπος κάθε είδους τέχνης αλλά και διάλογος με το κοινό».

Στάθης Αθανασίου,

σκηνοθέτης-σεναριογράφος



Crowd funding: 1 Φεβρυαρίου έως 17 Μαρτίου, www.indiegogo.com/alpha-movie

Εναρξη γυρισμάτων: 13 Μαΐου 2013

Ολοκλήρωση: Ιούνιος 2013