Mικρό, παραμυθένιο, μεσαιωνικό. Το Γιορκ είναι μια τειχισμένη πόλη, χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Φος και Ουζ (όταν ο καιρός είναι καλός, η παραποτάμια περαντζάδα θα μπει μοιραία στο πρόγραμμα). Το ενδιαφέρον είναι ότι τα ρωμαϊκά τείχη του Γιορκ στέκουν σχεδόν ανέπαφα, μαζί με τις πύλες τους. Πάνω τους θα κάνετε έναν ωραιότατο περίπατο, χαζεύοντας τα νερά των ποταμών, τα βρετανικά σπίτια με τους περιποιημένους κήπους και τις απλωμένες μπουγάδες.

Περπατώντας επί των τειχών, ο στοχασμός ευνοείται και οι εξομολογήσεις γίνονται πιο εύκολες – αν όχι απαραίτητες. Μετά, σειρά παίρνουν οι ατέρμονες βόλτες στο κέντρο της πόλης, όπου όλα είναι σε πολύ κοντινή απόσταση και ανθρώπινη κλίμακα – ιδίως αν απολαμβάνετε να περπατάτε, δεν έχετε λόγο να μπείτε σε λεωφορείο. Πάντως, αν γοητεύεστε από την ιστορικότητα και την αισθητική των κάστρων, κατευθυνθείτε στον Πύργο Κλίφορντ που αποτελεί σύμβολο της βασιλικής ισχύος στη μεσαιωνική Αγγλία. Από εκεί θα απολαύσετε μια πανοραμική θέα σε διάφορα σημεία της πόλης (αν έχετε κιάλια, δεν είναι άσχημη ιδέα να τα πάρετε μαζί σας) – ύστερα μπορείτε να ξεκουραστείτε στο γρασίδι, ιδίως αν το ευνοεί ο καιρός. Επίσης, το Castle Museum υπόσχεται ένα ταξίδι στην καθημερινή ζωή της βικτωριανής Βρετανίας.

Βιτρό στο Minster

Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καθεδρικός ναός γοτθικής αρχιτεκτονικής στη Βόρεια Ευρώπη. Ορατός από οποιοδήποτε σημείο του Γιορκ, ο Ναός York Minster είναι από τα βασικά – αν όχι το βασικότερο – αξιοθέατα της πόλης και σίγουρα θα τον τιμήσετε. Με την επίσκεψή σας θα εντυπωσιαστείτε μεταξύ άλλων, από τρία στοιχεία: τα γλυπτά κομψοτεχνήματα του 15ου αιώνα στην αίθουσα της χορωδίας, τα εκθαμβωτικά υαλογραφήματα στο δυτικό παράθυρο του ναού και τη θέα στην πόλη από την οροφή του (η μικροσκοπική, στριφογυριστή σκάλα μάλλον δεν είναι το ιδανικό περιβάλλον για κλειστοφοβικούς ή άτομα που πάσχουν από υψοφοβία, ωστόσο αξίζει την υπομονή σας, δεδομένου ότι θα αποζημιωθείτε όταν φτάσετε στο τέλος της).

Επίσης, έξω από τον ναό υπάρχει άγαλμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου – όταν ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος Α΄ Χλωρός πέθανε το 306 μ.Χ., οι λεγεώνες στο τότε Εβόρακο (ή Εμποράκουμ, το σημερινό Γιορκ ή Υόρκη) ανακήρυξαν Αύγουστο τον Κωνσταντίνο με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις. Σήμερα, πιτσιρίκια πηδούν στην αγκαλιά του καθήμενου αγάλματος με ενθουσιώδη άλματα και χαμογελούν στον φακό της φωτογραφικής μηχανής σας.

Τσάι με φαντασματα

Το πάρκο Museum Gardens, δηλαδή οι βοτανικοί κήποι πλησίον του ποταμού Ουζ, στο κέντρο του Γιορκ, είναι πολύ όμορφο, ιδανικό για ρέμβη και στιγμές χαλάρωσης, χωρίς να είναι τόσο επιβλητικό ή δαιδαλώδες όσο τα λονδρέζικα ή άλλα ευρωπαϊκά πάρκα που πιθανόν έχετε κατά νου. Επίσης, στο Dean’s Garden, τον κήπο του York Minster, θα βρείτε μια μικρή όαση στο κέντρο της πόλης ως ιδανικό σκηνικό για αναμνηστικές φωτογραφίες. Πίσω του κρύβονται μικρά μουσεία και τσαγερί που φέρουν τη γοητεία ανακαινισμένων αρχοντικών και τα οποία αξίζει να ανακαλύψετε. Πάντως, η πιο δημοφιλής τσαγερί της πόλης είναι το Bettys Café Tea Rooms στην πλατεία St. Helen (από το 1919), όπου μπορείτε και να γευματίσετε – κατά πάσα πιθανότητα θα βρείτε τραπέζι με τη δεύτερη ή τρίτη προσπάθεια, ιδίως αν πάτε σε ώρες αιχμής.

Για το βράδυ αναζητήστε μία από τις ατμοσφαιρικές παμπ της πόλης. Αν χρειάζεστε οπωσδήποτε συστάσεις, τότε η Golden Fleece συνδυάζει ήσυχο περιβάλλον και παραδοσιακές γεύσεις. Αλλά ο λόγος για τον οποίο θα πάτε είναι εκείνος που και οι ιδιοκτήτες «πουλάνε», δηλαδή ο θρύλος ότι πρόκειται για «την πιο στοιχειωμένη παμπ στο Γιορκ» και κατ’ επέκταση στην Αγγλία. Εξάλλου, στο Γιορκ τα «στοιχειά» είναι παντού. Αν σας αρέσουν τα «θεματικά» θεάματα που τιμούν το παρελθόν ή αν είστε πιστός τουρίστας, υποκύψτε στο είδος με μια επίσκεψη στο Jorvik Viking Centre ή στο York Dungeon.

Εκδρομές με τρένο

Οταν φτάσετε με τρένο στο Γιορκ, είτε από το Μάντσεστερ είτε από το Λονδίνο, θα διαπιστώσετε ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης είναι από μόνος του μια μικρή, πολύ γοητευτική, πολιτεία. Τις επόμενες ημέρες, και αφού χορτάσετε την πόλη, δεν έχετε τίποτε καλύτερο να κάνετε από το να αξιοποιήσετε τις σιδηροδρομικές συνδέσεις του Γιορκ, είτε με κοντινές περιοχές, όπως το κουκλίστικο Ντάρεμ, είτε ως το μεγαλύτερο και πολύβουο Λιντς (απέχει από το Γιορκ μόλις 20 λεπτά). Αν έχετε τον χρόνο για πιο μακρινές αποδράσεις, ώστε να παρατείνετε τις διακοπές σας, τότε σε δύο ώρες θα είστε με το τρένο στο (δικαίως) πολυδιαφημισμένο Εδιμβούργο. Φροντίστε να κάνετε τη διαδρομή την ημέρα – τα επαναλαμβανόμενα τοπία, δηλαδή η μονότονη βρετανική επαρχία, έχουν τη δική τους γοητεία.