Φθινόπωρο του 2012, γραφεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Δύο στελέχη του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΕΟΤ, ύστερα από μια έντονη λογομαχία, παίρνουν μέρος σε συμπλοκή και τραυματίζονται σοβαρά. Δύο ασθενοφόρα τούς παραλαμβάνουν και τους οδηγούν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Ο τότε γενικός γραμματέας, Νίκος Καραχάλιος, όπως υποστηρίζουν οι φίλοι του, ερευνά ενδελεχώς το περιστατικό και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λύση βρίσκεται στο αλκοόλ και στο κυλικείο.

«Οι συγκεκριμένοι έπιναν από το μεσημέρι εκεί. Το ενδιαφέρον είναι, όμως, ότι ένα σημαντικό ποσοστό των εσόδων του κυλικείου, αλλά και το ενοίκιό του καταλήγουν στο ταμείο του συλλόγου. Είναι φυσικό ότι το κυλικείο δεν μπορεί να έχει τζίρο μόνο πουλώντας καφέδες και τυρόπιτες και έτσι είχε επιτραπεί και το αλκοόλ. Μόλις τα έμαθα αυτά απαγόρευσα το αλκοόλ» φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του ο Νίκος Καραχάλιος. Η ιστορία αυτή φαίνεται σήμερα μια μικρή λεπτομέρεια βγαλμένη από τα βάθη του ΕΟΤ, ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά τις τελευταίες ημέρες τη δυσφημεί (και) στο εσωτερικό. Μια λεπτομέρεια που εξαιτίας του «σκανδάλου της επιταγής» εξακολουθεί να συζητιέται.

Ο γενικός και ο «Mister Nothing»

Η Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου ήταν μια δύσκολη ημέρα για τον πρώην γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Νίκο Καραχάλιο. Παρ’ ότι βρισκόταν στη Βρετανία εκτελώντας ακόμη καθήκοντα γενικού γραμματέα, πληροφορείται την αντικατάστασή του από τον Πάνο Λειβαδά.

«Τι τραγική ειρωνεία αυτή η διαδοχή! Να πάρει τη θέση του ο Πάνος Λειβαδάς, ο άνθρωπος που ο Καραχάλιος, όπως λέγεται, συνηθίζει να αποκαλεί “Mister Nothing”» σχολίασε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Πράγματι, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν τις εχθρικές σχέσεις των δύο ανδρών που ξεκινούν από την εποχή διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Ο Καραχάλιος πιστεύει ότι ο Λειβαδάς διοχέτευσε στον Τύπο μια υποτιθέμενη, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, δήλωσή του στην εφημερίδα «Herald Tribune» το 2009, με αιχμές εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, που οδήγησαν στην «έξωσή» του από τη Ρηγίλλης.

Το όνομα του Νίκου Καραχάλιου είναι γνωστό στη Νέα Δημοκρατία εδώ και χρόνια. Εμφανίστηκε δυναμικά στο προσκήνιο με την τοποθέτησή του στον ΕΟΤ. Την «ωραία εικόνα» κατέστρεψε η απόπειρα υπεξαίρεσης από τον ειδικό σύμβουλό του, Κώστα Βασιλάκο. Συγκεκριμένα, ο ειδικός σύμβουλος φέρεται με τέσσερα ακόμη άτομα να εξέδωσε επιταγή ύψους 147.600 ευρώ, από μπλοκ επιταγών του οργανισμού, για εξόφληση ως παραστατικού, πλαστού τιμολογίου παροχής υπηρεσιών. Ο Νίκος Καραχάλιος υποστηρίζει ότι η Αστυνομία διέκρινε αμέσως την πλαστογραφία της υπογραφής του και ότι η υπόθεση για εκείνον έκλεισε αμέσως μόλις άνοιξε. Πέρασε και στην αντεπίθεση λέγοντας ότι η απόπειρα υπεξαίρεσης «είναι πολύ σοβαρή, αλλά αποτελεί ερασιτεχνική απάτη, μπροστά στα επαγγελματικά κυκλώματα που θέλουν την αδιαφάνεια στον ΕΟΤ». Φυσικά, η δήλωση που πυρπόλησε το πολιτικό σκηνικό ήταν όταν μίλησε για την ύπαρξη «μιας λογιστικής (;) “τρύπας” 12 εκατομμυρίων ευρώ» στον ΕΟΤ, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που του παραδόθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τα 12 εκατομμύρια ευρώ

Η ύπαρξη της περιβόητης «τρύπας» των 12 εκατομμυρίων ευρώ πυροδότησε εκ νέου τη συζήτηση γύρω από τα οικονομικά του οργανισμού. Οπως λέγεται από το φιλικό περιβάλλον του Νίκου Καραχάλιου, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στο «αμαρτωλό» λογιστήριο του οργανισμού.

Η πληροφορία που διακινείται ανάμεσα στους εργαζομένους του ΕΟΤ και υποστηρίζεται μάλιστα και από το περιβάλλον του πρώην υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, είναι ότι η περίφημη «τρύπα» οφείλεται σε λογιστικές ασυμφωνίες χωρίς να υπάρχει ταμειακό έλλειμμα. «Από το ίδιο το πόρισμα των ορκωτών λογιστών φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ταμειακή εκκρεμότητα» δηλώνει στο BHmagazino ο Κώστας Ράντος, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΕΟΤ. «Την ημέρα που έκλεισαν τους λογαριασμούς ισοσκελίστηκε το ταμείο, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε ταμειακό έλλειμμα. Επίσης, από ό,τι έχω πληροφορηθεί από τους συναδέλφους στο λογιστήριο, οι οποίοι δέχονται και τον έλεγχο, ίσως η “τρύπα” οφείλεται σε λάθος υπολογισμούς των ορκωτών λογιστών».

Ενδιαφέρον στοιχείο, πάντως, είναι ότι, σύμφωνα και με το περιβάλλον του, ο Νίκος Καραχάλιος υποστηρίζει «ότι πράγματι αυτή η “τρύπα”, κατά 90%, είναι λογιστική». Ωστόσο, μέχρι να εκδοθεί το πόρισμα από την ελεγκτική ομάδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία πραγματοποιεί και τον έλεγχο, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για τίποτα. Οι πληροφορίες, μάλιστα, από το φιλικό περιβάλλον του Νίκου Καραχάλιου επιμένουν ότι στον ΕΟΤ υπάρχει εξωλογιστικός λογαριασμός για πληρωμή μισθοδοσίας, καθώς μέσα σε αυτόν ρίχνουν τα εφάπαξ που η τρόικα τα έχει κόψει και δεν μπορούν να δοθούν κανονικά, με λογιστικό τρόπο. Αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΟΤ δεν επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκδοχή.

Το σποτ του φθόνου

Οσοι θυμούνται τον Νίκο Καραχάλιο και την Ολγα Κεφαλογιάννη να διασκεδάζουν μαζί δεν μπορούν να καταλάβουν πώς από έναν «πολιτικό γάμο από έρωτα» έφτασαν σε ένα σφοδρό πολιτικό διαζύγιο. «Οταν συγκρούεται ο Νίκος, συγκρούεται με ακραίο τρόπο» αναφέρει πρώην υπουργός της ΝΔ στο ΒΗmagazino. «Με την Ολγα ήταν κολλητοί εδώ και χρόνια. Ηταν από τους πιο στενούς συνεργάτες της κατά την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία. Εκείνη, μάλιστα, του πρότεινε να αναλάβει τον ΕΟΤ».

Ακούγεται έντονα ότι τα πρώτα σύννεφα στη σχέση τους οφείλονται στην «αργοπορία» του Νίκου Καραχάλιου να στελεχώσει τα γραφεία εξωτερικού του ΕΟΤ. Ο ίδιος ο πρώην γενικός γραμματέας αναφέρει στο ΒΗmagazino: «Αυτά τα γραφεία είναι το πρόσωπό μας στο εξωτερικό. Κάνω μια καινούργια προσπάθεια να φτιάξω μια νέα φιλοσοφία για το πώς πρέπει να διοικηθούν, καθώς μέχρι τότε ήταν όργια διαφθοράς. Επομένως, έχουμε “καθυστερήσει” γιατί έχουμε μια άλλη φιλοσοφία. Εχουμε διευθυντές που δεν ξέρουν να στείλουν ένα e-mail. Eγώ πώς να ανανεώσω τις θητείες αυτών των ανθρώπων;».

Ο Κώστας Ράντος αντικρούει: «Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Νίκος Καραχάλιος, δεν είχε υπογράψει έγγραφα με τα οποία θα αντλούσε ο ΕΟΤ χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για ολοκλήρωση τεχνικών έργων. Οι προθεσμίες δεν τηρήθηκαν, με αποτέλεσμα να χαθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με χρήματα που θα μπορούσαμε να πάρουμε από την Ευρώπη. Επίσης, δεν υπέγραφε για να σταλεί η χρηματοδότηση στα γραφεία του εξωτερικού, με αποτέλεσμα τα πάγια έξοδα των γραφείων να μένουν ακάλυπτα και να δυσφημείται η χώρα. Παρά το γεγονός ότι πίεζαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Αν ήθελε να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα, αυτό είναι καθαρά δικό του θέμα, αλλά το να μην πληρώνονται τα ενοίκια και οι άλλες υποχρεώσεις του οργανισμού δεν νομίζω ότι ήταν θέμα καινοτομίας».

Λέγεται ότι ένας ακόμη λόγος ρήξης Καραχάλιου – Κεφαλογιάννη ήταν το περίφημο σποτ του ΕΟΤ το οποίο κόστισε περίπου 75.000 ευρώ και προκάλεσε αρκετά αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις. Στο βίντεο που γυρίστηκε στο Λονδίνο με μεγάλες φιλοδοξίες, αλλά αποδείχθηκε ένα τεράστιο φιάσκο, μεταξύ άλλων εμφανίζεται και η υπουργός να τραβά φωτογραφίες με το iPhone της. Η κατακραυγή ήταν καθολική και η ρήξη αναπόφευκτη. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το σύστημα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον οποίο λέγεται ότι η Κεφαλογιάννη βρίσκεται σε ανταγωνισμό επειδή αμφότεροι εκλέγονται στην Α΄ Αθηνών, όσο και το σύστημα του Νικήτα Κακλαμάνη, το οποίο υποψιάζεται ότι η Κεφαλογιάννη ετοιμάζεται να κατέβει δήμαρχος Αθηναίων, έδωσαν στο θέμα του σποτ πολύ μεγάλη διάσταση. Η υπουργός χρέωσε στον Καραχάλιο την αποτυχία του επικοινωνιακού αυτού εγχειρήματος, ενώ ο ίδιος δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι το σποτ δημιουργήθηκε κατόπιν εντολής που ήρθε από το γραφείο της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κερασάκι στην τούρτα ήρθε μετά την κάλυψη των εξόδων της πρώην γυμνάστριας και νυν μετόχου συνδρομητικού καναλιού της ομογένειας στην Αμερική, Γιάννας Νταρίλη, ώστε να έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να παραστεί σε έκθεση. Φίλοι του Νίκου Καραχάλιου αναφέρουν ότι η πρόσκληση στην Νταρίλη έγινε ύστερα από επιθυμία της υπουργού, επισημαίνοντας ότι «συγκεκριμένα κέντρα διέδιδαν υποτιθέμενες σχέσεις του πρώην γενικού γραμματέα του ΕΟΤ με εντυπωσιακές γυναίκες όπως η Γιάννα Νταρίλη ή η Εύη Βατίδου. Αποτέλεσμα ήταν να διαλυθεί η προσωπική του ζωή».

Το πιο ακανθώδες σημείο, βέβαια, αυτής της σχέσης δεν είναι ούτε το αποτυχημένο σποτ ούτε η ξανθιά γυμνάστρια. Είναι ο ειδικός σύμβουλος, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι προφυλακισμένος για την απόπειρα υπεξαίρεσης.

Τι είπε στην κατάθεση

Τις τελευταίες ημέρες άρχισε να ξεδιπλώνεται η δράση του Κώστα Βασιλάκου, ειδικού συμβούλου του Νίκου Καραχάλιου, ο οποίος προτού έρθει στον ΕΟΤ, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα», είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση από εκκλησιαστική φιλανθρωπική οργάνωση ύστερα και από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ενώ μερικά χρόνια πιο πριν είχε εκδιωχθεί από την Οργανωτική Επιτροπή του «Αθήνα 2004», καθώς φέρεται να προχωρούσε σε παράτυπες συνεννοήσεις για τις προμήθειες των στολών των Αγώνων ύψους περίπου 2,2 εκατ. ευρώ. Φυσικά, η «ερώτηση των 147.600 ευρώ» είναι πώς ένας άνθρωπος με τέτοιο παρελθόν κατάφερε να προσληφθεί στη συγκεκριμένη θέση.

Ο πρώην γενικός γραμματέας την περασμένη Δευτέρα κατέθεσε ως μάρτυρας της υπόθεσης στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΒΗmagazino, ο Νίκος Καραχάλιος είπε πως «για τη θέση των δύο ειδικών συμβούλων είχα προτείνει περίπου δέκα στελέχη, μεταξύ των οποίων και τον Κώστα Βασιλάκο. Η υπουργός ενέκρινε τον Βασιλάκο αφού πρώτα τον είχε γνωρίσει και η ίδια και οι στενοί συνεργάτες της», ενώ υποστήριξε ακόμη ότι ο Κώστας Βασιλάκος «ενημέρωνε καθημερινά στενούς συνεργάτες της υπουργού, καθώς και την ίδια προσωπικά για σειρά θεμάτων που δεν αφορούσαν μόνο τα οικονομικά, αλλά και το μάρκετινγκ, τη στελέχωση των γραφείων εσωτερικού, τις τουριστικές εκθέσεις κτλ.». Παράλληλα, το στενό περιβάλλον του Νίκου Καραχάλιου υποστηρίζει ότι «ο Κώστας Βασιλάκος είχε σχέση τον τελευταίο μήνα με την ιδιαιτέρα της υπουργού, με αποτέλεσμα να υπονομεύει τον πρώην γενικό γραμματέα και να νομίζει ότι θα τον διαδεχτεί στον ΕΟΤ». Η Ολγα Κεφαλογιάννη φαίνεται να θέλει να κρατήσει τις αποστάσεις της από αυτή την ιστορία, αποφεύγοντας τις δηλώσεις, καθώς η υπόθεση έχει πάρει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Ταλέντο στα σκάνδαλα

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τα τελευταία χρόνια, όχι χάρη στις εντυπωσιακές αφίσες του, αλλά στα σκάνδαλα που εμφανίζονται με περίεργη συχνότητα. Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη του ΕΟΤ και οι εκάστοτε υπουργοί Τουρισμού προτάσσουν ως αποκλειστικά δικό τους έργο την εντυπωσιακή αύξηση των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, κάτι που για πολλούς βέβαια είναι εντελώς αστήρικτο και παραπλανητικό.

Οπως διαρρέει το φιλικό περιβάλλον του Νίκου Καραχάλιου, η υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι έπρεπε να καταργηθεί ο ΕΟΤ και ότι εκείνος ήταν που της πρότεινε τη λύση της αναδιοργάνωσης. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Νίκος Καραχάλιος υποστηρίζει ότι ο ΕΟΤ είναι μια υπηρεσία δημοσίων υπαλλήλων υψηλής νοημοσύνης που μπλέκουν σε σκάνδαλα τους εκάστοτε διοικητές, αλλά και ότι οι υπάλληλοι κρατούν παγωμένες χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις γιατί διαπλέκονται με τους ξενοδόχους που παρανομούν.

Ολοι εναντίον όλων

Τα σκάνδαλα του ΕΟΤ δεν έχουν τέλος: πανάκριβες γραβάτες και μεταξωτά μαντίλια Salvatore Ferragamo, τα οποία κόστισαν χιλιάδες ευρώ, μπαλάκια αντιστρές, ένα υβριδικό τζιπ Lexus, χρώματος… σαμπανιζέ, το οποίο μετατράπηκε σε υπουργικό αυτοκίνητο για «ειδικές αποστολές» σε χιονοδρομικά κέντρα, αμέτρητα ευρώ που ξοδεύτηκαν σε εκατομμύρια καραμέλες με γεύση ούζο, ακόμη και δύο αγελάδες που ο ΕΟΤ τις προμηθεύτηκε από την περίφημη Cow Ρarade της Αθήνας είναι μερικά μόνο από τα περιστατικά που συνοδεύουν την περίοδο του Αρη Σπηλιωτόπουλου, αλλά και τη μετέπειτα. Φίλοι του Αρη, πάντως, λένε ότι ο τουρισμός απαιτεί ενέργειες προώθησης και όλα έγιναν με διαφανή τρόπο. Αλλοι, πάλι, δεν έχουν την ίδια άποψη.

«Δεν είναι δυνατόν να χρωστάμε ακόμη και στους ταξιτζήδες του Λονδίνου» είχε δηλώσει το 2010 η τότε υφυπουργός Τουρισμού του ΠαΣοΚ, Αντζελα Γκερέκου, ενώ τα εκατομμύρια χρέη του ΕΟΤ στα ξένα έντυπα εκείνη την εποχή ήταν, σύμφωνα με πολλούς, η αιτία της σκληρής αντιμετώπισης που επιφύλαξαν στην Ελλάδα αρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι. Αυτό, βέβαια, που ίσως έχει ξεχαστεί είναι τα τρία ειδικά πορίσματα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, έπειτα από έρευνες οι οποίες διατάχθηκαν από τον Παύλο Γερουλάνο και στάλθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ τον Ιούνιο του 2011 διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και δικογραφία που αφορά τους «γαλάζιους» διατελέσαντες υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης, Αρη Σπηλιωτόπουλο και Κώστα Μαρκόπουλο.

Ο Κώστας Μαρκόπουλος δηλώνει σήμερα στο ΒΗmagazino: «Η διακυβέρνηση Παύλου Γερουλάνου, η οποία ζήτησε και το πόρισμα, προσπάθησε να δείξει ότι ο ΕΟΤ είχε ένα τεράστιο έλλειμμα, αλλά απέκρυψε κάτι πολύ σημαντικό. Παραπέμπω λοιπόν στον Δεκέμβριο του 2008, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αύξησε κατά 50% τα κονδύλια διαφήμισης εσωτερικού και εξωτερικού του ΕΟΤ για την ενίσχυση του τουρισμού. Αυτή η αύξηση δεν δόθηκε ποτέ από την επόμενη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, είχαμε προγραμματίσει με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, να δώσει το ποσό τον Οκτώβριο του 2009, όμως τότε έπεσε η κυβέρνηση και ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν το έδωσε, αλλά ούτε φυσικά και ο Παύλος Γερουλάνος το διεκδίκησε. Το αποτέλεσμα; Να εμφανιστεί μια ψεύτικη τρύπα και αδυναμία του ΕΟΤ να πληρώσει, αλλά και να κλείσουν διαφημιστικές εταιρείες εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων του ΕΟΤ. Φυσικά και το πόρισμα, το οποίο είχε έρθει στη Βουλή και το είδαν όλα τα κόμματα, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, γιατί προφανώς δεν είχε στοιχεία που να ενοχοποιούν τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία και αφορά».

Στις ανεπίσημες, off the record συνομιλίες τους, πάντως, σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την τουριστική ανάπτυξη, και οι πολιτικοί και τα διοικητικά στελέχη, εκφράζουν την πλήρη καχυποψία και αφήνουν να αιωρούνται ζωηρά ερωτήματα για όλους τους άλλους. Πλην του εαυτού τους.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Ο εκλεκτός της ΝΔ

Ο 45χρονος επικοινωνιολόγος Νίκος Καραχάλιος, παιδί μικροαστικής οικογένειας από την Κυψέλη, φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών. Αργότερα, ταξίδεψε στο Λονδίνο για τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Πολιτική των ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών στο City University – όπου συνήθως καταφεύγουν σύσσωμοι οι φερέλπιδες έλληνες νέοι που θέλουν να σαρώσουν στον χώρο των media ή της επικοινωνίας.

Με προϋπηρεσία, μεταξύ άλλων, και ως σύμβουλος επικοινωνίας στον «Αθήνα 2004» την περίοδο 1999-2000, εμφανίστηκε στα γραφεία της ΝΔ στην οδό Ρηγίλλης. Εργάστηκε στο πλευρό του Αρη Σπηλιωτόπουλου και συμμετείχε ενεργά στις προεκλογικές εκστρατείες του 2000 και του 2004. Μετά τις εκλογές του 2004, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τον τοποθέτησε στη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος. Για τα επόμενα τρία χρόνια ήταν από τους ισχυρότερους άνδρες της Ρηγίλλης (παρά τις κατά καιρούς ρήξεις του με εσωκομματικούς αντιπάλους), ανήκοντας στην ομάδα του τότε γραμματέα, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Μάλιστα, ο ίδιος ετοιμαζόταν να μεταπηδήσει στη Βουλή όντας υποψήφιος στις εθνικές εκλογές του 2007 – πράγμα που δεν έγινε ποτέ εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος είχε, επίσης, επιλέξει ως εκλογική περιφέρεια το υπόλοιπο Αττικής. Ετσι, ενώ αναμενόταν ο Νίκος Καραχάλιος να ενταχθεί τελικά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, οι καταστροφικές φωτιές που προέκυψαν το καλοκαίρι του 2007 ως (κατά τη γνωστή πολυδώρεια εκτίμηση) «ασύμμετρη απειλή» τσουρούφλισαν (και) την κομματική ανέλιξη του Νίκου Καραχάλιου: Λόγω των έκτακτων συνθηκών, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος επέστρεψε στο Επικρατείας ως «εκλογικός πυροσβέστης» και ο Καραχάλιος έμεινε απ’ έξω.