Παγοπέδιλα στο Μουσείο

Στην πλατεία Συντάγματος μπλε και λευκά φωτάκια είναι αραδιασμένα όπως όπως στα δέντρα, σαν απομεινάρια στολισμού της περασμένης δεκαετίας που κατέβηκαν από κεκτημένη ταχύτητα από το πατάρι. Ως τις 6 Ιανουαρίου, το Λονδίνο ζει τα Χριστούγεννα από την εκ διαμέτρου αντίθετη αισθητική οπτική γωνία – με το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Τραφάλγκαρ να είναι μόνο η αρχή. Τμήμα του Χάιντ Παρκ έχει μετατραπεί σε «Χειμερινή Χώρα των Θαυμάτων» (Winter Wonderland): Υπό την σκέπη μιας ρόδας λούνα παρκ, έχουν βρει καταφύγιο ο Αγιος Βασίλης και μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη αγορά, η οποία εφέτος τιμά ιδιαίτερα τις γερμανικές παραδόσεις (καθημερινά ως τις 10.00 μ.μ.).

Ο κήπος του περίφημου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας έχει μετατραπεί σε παγοδρόμιο 900 τ.μ., αρκούντως φιλόξενο και για βετεράνους και για αρχάριους. Σε κάθε περίπτωση, μια κούπα ζεστή σοκολάτα με θέα στο μουσείο είναι ό,τι πρέπει, αν επιλέξετε απλώς να παρακολουθείτε, στοιχηματίζοντας στις τούμπες των πιο τολμηρών. Και αν επιθυμείτε κατανυκτική ατμόσφαιρα, τότε το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν σας πρέπει να περιλαμβάνει μια βόλτα από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, προκειμένου να δώσετε το «παρών» στο «Midnight Mass», υπό τους ήχους της χορωδίας του ναού. Είναι και μια ευκαιρία να δείτε πού έγινε η επικήδεια τελετή του Γουίνστον Τσόρτσιλ και πού παντρεύτηκε ο πρίγκιπας Κάρολος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Αναδρομικός Valentino

Ενα παλάτι φιλοξενεί τον βασιλιά της υψηλής ραπτικής. Στο Somerset House, η έκθεση «Valentino: Master of Couture» γοητεύει όχι μόνο όσους ζουν για ό,τι επιτάσσει η μόδα, αλλά και όσους θέλουν να καταλάβουν τι εστί «dolce vita», ιδωμένη μέσα από τη ζωή και το έργο του θρυλικού μόδιστρου Βαλεντίνο Γκαραβάνι. Αφιερωμένη στο έργο του σχεδιαστή από τη δεκαετία του 1950 ως σήμερα, η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 130 δημιουργίες που φορέθηκαν στις πασαρέλες και φωτογραφήθηκαν πάνω σε κόκκινα χαλιά. Επίσης, προσωπικές φωτογραφίες και διάφορα φιλμ από τη δουλειά του στο ατελιέ συμπληρώνουν το πορτρέτο του αεικίνητου Ιταλού. Βέβαια, μάλλον ένα είναι το πιο σημαντικό: Στην έκθεση θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να περπατήσετε σε πασαρέλα – ή μια πρώτης τάξεως συνθήκη για μια παραγωγική πρόβα σε περίπτωση που είστε (ή θέλετε να διαπρέψετε ως) μοντέλο. Το κεντρικό έργο με τίτλο «The Catwalk» σάς καλεί να περπατήσετε με αέρα σε έναν διάδρομο μήκους 60 μ., μπροστά στα κριτικά μάτια ενός «κοινού» ενδεδυμένου με φορέματα, παντελόνια, κάπες και καφτάνια Valentino.

Τέρνερ και Προραφαηλίτες

Στην Tate Britain θα πάτε για να δείτε την έκθεση «Pre-Raphaelites: Victorian Avant-Garde», η οποία υπόσχεται, ως τις 13 Ιανουαρίου, ένα ταξίδι στη βρετανική εικαστική «επανάσταση» μέσα από συνολικά 150 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και εφαρμοσμένων τεχνών. Παράλληλα, στο ίδιο μέρος, ως τις 6.1.2013, μπορείτε να θαυμάσετε το έργο της βραβευμένης βρετανής video artist Ελίζαμπεθ Πράις, καθώς και δημιουργίες των συνυποψηφίων της, στην έκθεση με τίτλο «Turner Prize 2012» – η 48χρονη Πράις παρέλαβε πρόσφατα το «Οσκαρ των εικαστικών» από τα χέρια του Τζουντ Λο και πήρε ως έπαθλο 25.000 στερλίνες, επειδή παρουσίασε άρτια «την περίπλοκη σχέση μας με τα αντικείμενα και την κουλτούρα της κατανάλωσης» στη βιντεο-εγκατάσταση «The Woolworths Choir of 1979».

Η Tate Modern, με την έκθεση «A Bigger Splash: Painting after Performance», φιλοδοξεί να σας δείξει τα όρια και, κυρίως, τα σημεία συνάντησης των παραστατικών τεχνών με τη ζωγραφική. Και στο Βρετανικό Μουσείο έχετε κάθε λόγο να προσπεράσετε τους διαπολιτισμικούς διαξιφισμούς για την πατρίδα των Γλυπτών, για χάρη του «χρυσού αιώνα» της Ισπανίας: Η έκθεση υπό τον τίτλο «Renaissance to Goya: Prints and Drawings from Spain», με έργα, μεταξύ άλλων, των Ντιέγο Βελάσκεθ και Φρανθίσκο ντε Γκόγια, διεκδικεί δικαίως τον χρόνο σας.

Οικογενειακά θεάματα

Ο Σλάβα Πολούνιν (και ευρύτερα γνωστός ως «ο καλύτερος κλόουν του κόσμου») έχει επιστρέψει στο Λονδίνο με το δημοφιλές σόου του «Slava’s SnowShow» που ταξιδεύει τους μεγάλους και μαγεύει τους μικρούς
– σπάει ταμεία στη Νέα Υόρκη και όπου αλλού παρουσιάζεται ανά τον κόσμο. Μίμοι, κλόουν και πιγκουίνοι απαρτίζουν έναν «μαγικό, θαυμαστό κόσμο, υπενθυμίζοντας ότι κανείς δεν είναι πολύ μεγάλος για να απολαμβάνει τους κλόουν» – ιδίως τους συγκεκριμένους. Σε περίπτωση που επιμένετε πιο… αγγλοσαξονικά, το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει την παράσταση «The Animals and Children Took to the Streets» (μια παραγωγή του 1927 που συνδυάζει ζωντανή μουσική με αφήγηση, περφόρμανς και animation) και το κλασικό παραμύθι «Χάνσελ και Γκρέτελ».