Δείπνο σε ποταμόπλοιο

Η Βουδαπέστη αποκαλείται, δικαίως, το «Διαμάντι του Δούναβη», καταλαβαίνετε συνεπώς ποιο είναι το πρώτο τουριστικό καθήκον σας. Προτού προσγειωθείτε στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, ίσως θεωρείτε κλισέ να αφεθείτε στον ρομαντικό πλου του ουγγρικού πανοράματος. Ο περίπατος πιθανότατα δεν θα σας αρκεί, όμως, όταν αντικρίσετε τις έξι γέφυρες που ενώνουν τις δύο όχθες του ποταμού και, ως εκ τούτου, το δίπολο Βούδα –
Πέστη: Οι επιλογές για την κρουαζιέρα σας στον Δούναβη είναι πάρα πολλές καθημερινά. Ωστόσο, συγκεκριμένα αυτή την περίοδο, αξίζει να ανταλλάξετε μια βραδιά σε ένα καλό εστιατόριο με την εμπειρία ενός δείπνου εν πλω. Συγκεκριμένα, αναζητήστε πληροφορίες για τα ρεβεγιόν που οργανώνονται στα περισσότερα πλοιάρια: Ιδίως στις 24 Δεκεμβρίου, που ενδεχομένως θα δυσκολευτείτε να βρείτε το εστιατόριο της αρεσκείας σας ανοιχτό, μπορείτε να περάσετε μια βραδιά που θα περιλαμβάνει ξενάγηση, δείπνο και μουσική προς περίπου 40 ευρώ. Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το αντίτιμο ανεβαίνει περίπου στο τριπλάσιο, αλλά συμπεριλαμβάνεται και απεριόριστο ποτό, περφόρμανς παραδοσιακών χορών, σαμπάνια για το καλωσόρισμα του 2013 και πάρτι ως την αυγή.

Οπερα στην Πέστη

Το περίφημο «Σπίτι του τρόμου» είναι από τα πιο πολυσυζητημένα αξιοθέατα στην περιοχή Oktogon. Εξερχόμενοι από εκεί, θα περπατήσετε την κεντρική λεωφόρο Andrássy, όπου χτυπά η καρδιά της Πέστης. Εκεί θα βρείτε από εστιατόρια και δεκάδες καφετέριες εποχής, όπου η διανόηση σερβίρεται μαζί με τον καφέ σας, μέχρι σύγχρονα μπαρ και υπόγειους ναούς της ροκ σκηνής. Στην Andrássy θα ανακαλύψετε, όμως, και τη διόλου ευκαταφρόνητη πολιτιστική ζωή της Βουδαπέστης. Μεταξύ άλλων, η Κρατική Οπερα, με το κτίριο-κόσμημα, συνδυάζει τις εξαιρετικές παραστάσεις με πολύ προσιτές τιμές. Ως τις 27 Δεκεμβρίου, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στη «Λα Μποέμ» του Πουτσίνι και τον «Ριγκολέτο» ή την «Τραβιάτα» του Βέρντι. Παράλληλα, το μπαλέτο της Οπερας ανεβάζει τον «Καρυοθραύστη» του Τσαϊκόφσκι, που θα ξετρελάνει και τους μικρότερους της παρέας.

Πάντως, αν σας ενδιαφέρει η κλασική μουσική, κονσέρτα θα βρείτε σε πολλούς καθεδρικούς την περίοδο των εορτών, όπως στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, την οποία αξίζει ούτως ή άλλως να επισκεφθείτε, και στην εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ που βρίσκεται στην πεζοδρομημένη Váci Utca – τον δρόμο όπου θα δώσετε το «παρών» και για να ανακαλύψετε τον εμπορικό σφυγμό της πόλης: είτε στο πολυκατάστημα Fontana, είτε στο Zsolnay για αυθεντικά κεραμικά, είτε στο βαρύτιμο καφεζαχαροπλαστείο Gerbaud, είτε στην αγορά για φρούτα, λαχανικά, τυριά, πάπρικα και, φυσικά, πικάντικο σαλάμι.

«Το φιλί» και ο Σεζάν

Το Μουσείο Καλών Τεχνών κρύβει τρεις πολύ ευχάριστες εκπλήξεις για το επόμενο διάστημα: Η έκθεση υπό τον τίτλο «Rodin and the Museum of Fine Arts» περιλαμβάνει έξι γλυπτά του Ροντέν (ανάμεσά τους ένα από τα ωραιότερα και δημοφιλέστερα έργα του, «Το φιλί»), σχέδια και φωτογραφίες. Ως τις 17 Φεβρουαρίου, η έκθεση «Cézanne and the Past» μάς καλεί σε ένα ταξίδι στο έργο του Πολ Σεζάν ανάμεσα σε ζωγραφικούς καμβάδες, σχέδια και υδατογραφίες, προκειμένου να ανακαλύψουμε αυτό που και ο ίδιος επιθυμούσε: «Τον συμπαγή και διαρκή ιμπρεσιονισμό, όπως είναι η τέχνη στα μουσεία». Και, τέλος, η έκθεση «The Way We Are» μάς συστήνει τον δάσκαλο της γαλλικής καρικατούρας, Ονορέ Ντομιέ.

Αρ νουβό ζωολογικός κηπος

Μια Κυριακή (ή και οποιαδήποτε ημέρα, τουρίστες είστε), αξίζει να την περάσετε στο παραμυθένιο Városliget («Πάρκο της πόλης»), σήμα κατατεθέν του οποίου είναι η μεγάλη τεχνητή λίμνη του: τον χειμώνα παγώνει και μετατρέπεται σε ένα όμορφο, αυτοσχέδιο ευρωπαϊκό παγοδρόμιο. Αν, λοιπόν, δεν θεωρείτε το κρύο κακουχία, θα χαζολογήσετε ευχαρίστως. Στο βάθος του πάρκου βρίσκεται το κάστρο Vajdahunya, στην αυλή του οποίου δίνονται διάφορες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Στα συν για την περίοδο των εορτών η χριστουγεννιάτικη αγορά – όπου, μεταξύ άλλων, θα βρείτε άφθονο κρασί και διάφορα ζεστά ροφήματα – και τα εργαστήρια και κουκλοθέατρα για τα παιδιά. Μετά, θα πάρετε τον δρόμο για τον ζωολογικό κήπο που βρίσκεται δυο βήματα παραπέρα, από το 1866, και θα εντυπωσιαστείτε από την «αρ νουβό» αρχιτεκτονική του!

Χριστούγεννα στους 38°C

Η άλλοτε υποβαθμισμένη περιοχή πέριξ του λόφου Gellért αναπτύχθηκε ιδιαίτερα. Και, μεταξύ άλλων, έγινε το σημείο συνάντησης για όσους θέλουν να αφεθούν στις χαλαρωτικές και (ψυχο)θεραπευτικές ιδιότητες των λουτρών της Βουδαπέστης. Το θρυλικό ξενοδοχείο Gellért (σύμβολο της μπελ επόκ), με την ενός αιώνα Ιστορία του και τα ξακουστά λουτρά του, είναι μάλλον από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της πόλης, λόγω και της εξαιρετικής θέας που προσφέρει – μαζί με τη σάουνα, το μασάζ και τη χαλάρωση σε νερό 38°C, βρέξει-χιονίσει.