Πνεύμα Χριστουγέννων

Το Βερολίνο είναι στολισμένο για τα καλά. Για την ακρίβεια, είναι ένα απέραντο χριστουγεννιάτικο πάρτι. Ως και το τέλος της εορταστικής περιόδου, αγορές και κάθε είδους παιχνίδια απλώνονται σε ολόκληρη την πόλη. Ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες οι ουρανοξύστες της Ποτσντάμερ Πλατς ανταγωνίζονται την πανοραμική θέα από τον Πύργο της Κρατικής Τηλεόρασης στην Αλεξάντερπλατς, τώρα το παιχνίδι κρίνεται και πάλι στις δύο πιο εμβληματικές πλατείες της γερμανικής πρωτεύουσας, αλλά υπό άλλους όρους: Οι πιτσιρικάδες θα σας τραβήξουν στον Winter World στην Ποτσντάμερ, όπου έχει στηθεί πίστα τόμπογκαν (ύψους 12 μ. και μήκους 70 μ.), τη στιγμή που εσείς μάλλον θα προτιμάτε το εμπορικό sightseeing (ή και την επένδυση σε χριστουγεννιάτικα μπιζουδάκια) στις υπαίθριες αγορές, πλησίον της Αλεξάντερπλατς.

Λίγο πιο μακριά, κοντά στο λεγόμενο «κόκκινο Δημαρχείο», γύρω από το Σιντριβάνι του Ποσειδώνα, βρίσκεται η – παλαιότερη –
αγορά Berliner Weihnachtszeit για όσους αγαπούν την τέχνη και τη μουσική, αλλά θα έδιναν το «παρών» και σε ένα εποχικό παγοδρόμιο. Στα δυτικά της πόλης, επίσης, ούτως ή άλλως αξίζει να επισκεφθείτε το Ανάκτορο Σαρλότενμπουργκ, αρχιτεκτονικό πόνημα του 17ου αιώνα και ένα από τα λίγα εναπομείναντα μπαρόκ κτίρια. Αυτές τις ημέρες οι ξεναγήσεις συνδυάζονται με ειδικά εορταστικά προγράμματα, ενώ παράλληλα θα πάρετε και μια γεύση από χριστουγεννιάτικα μπισκότα και άλλες αντίστοιχες λιχουδιές – φυλάξτε τα στην τσέπη, αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών, στο Μουσείο Προϊστορίας ή στο Αιγυπτιακό, μερικά εκ των οποίων φιλοξενούνται στους υπέροχους κήπους του Σαρλότενμπουργκ.

Ω, Ρωμαίο, Ρωμαίο

Στο Βερολίνο επικρατεί λυρικός πλουραλισμός – εύλογο, μια που η πόλη διαθέτει τρεις όπερες! Αν είστε φίλος του μπαλέτου και της κλασικής μουσικής, η γερμανική πρωτεύουσα σας υποδέχεται με το πιο πολυχορογραφημένο έργο του σαιξπηρικού ρεπερτορίου: το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» παρουσιάζεται από το μπαλέτο Staats στη Γερμανική Οπερα του Βερολίνου (στις 8, 12, 19 και 26/12), και μάλιστα με τη διάσημη χορογραφία του Τζον Κράνκο. Οταν ο αιώνιος έρωτας χορεύει και όσο Καπουλέτοι και Μοντέκοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους, επιβάλλεται να είστε εκεί. Και ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι, με την ευκαιρία, θα δείτε και το εξαιρετικό – λιτά σχεδιασμένο – κτίριο, της «φουτουριστικής», όπως συνήθως αποκαλείται, όπερας του Βερολίνου.

Ξελογιάσματα στο Μίτε

Φιλοξενεί μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Βερολίνου. Και παράλληλα, είναι η «πίσω από το Τείχος» συνοικία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Μοιραία, το Μίτε σήμερα αποτελεί πολύβουο τουριστικό μελίσσι. Εναλλακτικά, όπως έγραψε πρόσφατα η φιλελεύθερη συντηρητική εφημερίδα «Die Welt», η γερμανική πρωτεύουσα διαθέτει περίπου 121.000 κλίνες, 43.000 εκ των οποίων βρίσκονται στο Μίτε! Την τουριστική απόβαση θα την αντέξετε, όμως, όταν βολτάρετε στις πιο δραστήριες και σύγχρονες βερολινέζικες γειτονιές, με ποικιλία από γκαλερί, μπουτίκ, café και μπαρ (απλώνονται κατά μήκος του κεντρικού δρόμου Οράνιενμπουργκ Στράσε). Θα αφήσετε το Μίτε μόνο για το Κρόιτσμπεργκ, την άλλοτε «γειτονιά των Τούρκων», τη σημερινή μποέμ συνοικία –
εκεί όπου ασυμβίβαστοι νεαροί καλλιτέχνες και διανοούμενοι στηρίζουν τα παραδοσιακά μπακάλικα και τις πολίτικες ταβέρνες, κόντρα στη σύγχρονη (δυτική) ανάπτυξη της πόλης.

Εικαστικό πανόραμα

Στο Βερολίνο μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε περισσότερα από 170 μουσεία. Ειδικά εκείνα που αποτελούν σημείο αναφοράς για τους φιλότεχνους τουρίστες, αυτή την περίοδο έχουν επιπρόσθετους λόγους να μας έλκουν: Ενδεικτικά, στην Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη θα πάτε, μεταξύ άλλων, για να χαρείτε τον ιμπρεσιονισμό, με έργα των Μανέ, Μονέ, Ρενουάρ και Ροντέν, αλλά η έκθεση «The Romantic Middle Ages: Architecture and Nature in Painting after Schinkel» σάς καλεί να απολαύσετε ό,τι ακριβώς προδίδει ο τίτλος της, τον ρομαντικό Μεσαίωνα από εκεί που τον άφησε ο εικαστικός και «πρώτος αρχιτέκτονας των νέων καιρών» Καρλ Φρίντριχ Σίνκελ (ως τις 6 Ιανουαρίου).

Στο σχετικά πρόσφατα αναστηλωμένο μουσείο Neues, η έκθεση υπό τον τίτλο «Russians & Germans: 1.000 Years of Art, History and Culture» τιμά την εφετινή «γερμανορωσική χρονιά». Στο Μουσείο Φωτογραφίας, το οποίο λατρεύουν οι απανταχού φίλοι της «όγδοης τέχνης», η έκθεση «Idylls + Catastrophes» είναι μια… ρετροσπεκτίβα της διεθνούς ζωής, δηλαδή μια συλλογή φωτογραφιών που απεικονίζουν από φυσικά τοπία του 19ου αιώνα μέχρι εικόνες από τις ΗΠΑ του 20ού αιώνα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα τη δείτε μόνο επειδή θα βρίσκεστε το μουσείο τιμώντας τον «ναό» του Χέλμουτ Νιούτον, όπου συνδυάζονται κυματώδη τοπία του Μόντε Κάρλο και γυναικεία – πάντοτε σέξι – σώματα.

Βόλτα στο πάρκο

Οταν ικανοποιήσετε τις φιλότεχνες διαθέσεις σας και επέλθει ο κορεσμός από τη χριστουγεννιάτικη χαρά, περπατήστε στο κατάφυτο Τίεργκαρντεν, το μεγαλύτερο από τα πάρκα του Βερολίνου, με τις λίμνες και τα ποτάμια του, και μην παραλείψετε μια στάση στο νοτιοδυτικό άκρο του, όπου φιλοξενείται ο διεθνούς φήμης Ζωολογικός Κήπος του Βερολίνου με τους 17.500 φωτογενείς κατοίκους του.