Βαρκάδα και αγανάκτηση

Το τουριστικό χρέος σας στην ισπανική πρωτεύουσα οπωσδήποτε περιλαμβάνει να δώσετε το «παρών» σε (τουλάχιστον) ένα πάρκο και δύο πλατείες. Από τα μεγαλύτερα και μάλλον το ωραιότερο της ισπανικής πρωτεύουσας, το πάρκο Ρετίρο είναι ό,τι πρέπει για να κάνετε το τζόγκινγκ σας – αν έχετε αφομοιώσει πλήρως τους ρυθμούς της πόλης. Διαφορετικά, θα ευχαριστηθείτε τη βαρκάδα στην τεχνητή λίμνη (και ας τραβήξετε κουπί) και θα χαζέψετε στον κήπο με τα τριαντάφυλλα. Η πλατεία Μαγιόρ, η επιτομή της καστιλιάνικης αισθητικής, φέρει μια θεατρικότητα και αναμφισβήτητα κουβαλά βαριά ιστορία, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ταυρομαχίες, εκτελέσεις και δίκες από την Ιερά Εξέταση. Βέβαια, σήμερα εσείς θα την επισκεφθείτε προκειμένου να πάρετε μαθήματα… αγανάκτησης από τους «Indignados». Στη συνέχεια, μπορείτε να χαλαρώσετε κάτω από τη φραουλιά της κοντινής Πουέρτα δελ Σολ (Πύλη του Ηλιου), της επίσης πολυσύχναστης πλατείας η οποία, εκτός από το σύμβολο της Μαδρίτης στα τουριστικά είδη, φιλοξενεί καλλιτέχνες δρόμου (συνήθως μεταμφιεσμένους σε Τσάρλι Τσάπλιν, Μπαρμπαστρούμφ, Μίνι Μάους κτλ.), οι οποίοι ευχαρίστως θα φωτογραφηθούν μαζί σας προκειμένου να κερδίσουν τον οβολό σας.

All Τhat Jazz

Το Φεστιβάλ Τζαζ της Μαδρίτης είναι το πολυαναμενόμενο ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού των μουσικόφιλων του είδους. Στο πλαίσιο της εφετινής, 29ης διοργάνωσης, που θα διαρκέσει ως τις 5 Δεκεμβρίου, στη σκηνή θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, ο Τσικ Κορέα με την μπάντα του, ο λατίνος πιανίστας Μισέλ Καμίλο, διάσημος επειδή «περνάει με ταχύτητα φωτός από την τζαζ στην κλασική μουσική», και η αγαπημένη «κληρονόμος του Μπομπ Ντίλαν» Πάτι Σμιθ. Μάλιστα, η ακτιβίστρια του πενταγράμμου θα εμφανιστεί (στις 15/11), μαζί με την μπάντα της, στη σκηνή του δημοφιλούς κλαμπ La Riviera, παρουσιάζοντας το νέο άλμπουμ της υπό τον τίτλο «Banga»: Δεν θα είναι άσχημα να βρεθείτε, δυο βήματα από τον ποταμό Μανθανάρες, εκεί που δίνουν ραντεβού όσοι ξέρουν να νυχτοπερπατούν στη Μαδρίτη, τραγουδώντας το «This Ιs Τhe Girl», την ωδή της Σμιθ εις μνήμην της Εϊμι Γουάινχαουζ (www. madridjazzfestival.es).

Πορτρέτα και haute couture

Μετά το Ντάλας, το Σαν Φρανσίσκο και το Ρότερνταμ, η έκθεση υπό τον τίτλο «The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk» έφτασε και στη Μαδρίτη. Η πρώτη διεθνής ρετροσπεκτίβα αφιερωμένη στον μετρ της υψηλής ραπτικής ή, εναλλακτικά, στο «τρομερό παιδί της μόδας», φιλοξενείται στο Ιδρυμα Mapfre και περιλαμβάνει μια συλλογή από δημιουργίες του Ζαν Πολ Γκοτιέ, σχέδια, φωτογραφίες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από σόου μόδας και συνεντεύξεις του. Αφού μάθετε πώς περνά κανείς από το πεζοδρόμιο στην πασαρέλα, και μια που θα βρίσκεστε στο Mapfre, μην παραλείψετε να περάσετε μια βόλτα από την έκθεση «Portraits. Masterpieces». Φροντίστε να έχετε τον χρόνο τον οποίο χρειάζεται να αφιερώσετε σε μια αναδρομή της εικαστικής αναπαράστασης του πορτρέτου από το 1892 ως το 2001, όπως παρουσιάζεται μέσα από μια συλλογή του Κέντρου Πομπιντού και η οποία περιλαμβάνει, μάλιστα, δουλειές των Πάμπλο Πικάσο, Φράνσις Μπέικον, Ανρί Ματίς και Αμεντέο Μοντιλιάνι.

Μουσειακό τρίπτυχο

Οτι θα περάσετε από το κατάφυτο Paseo del Prado, στην καρδιά του κέντρου της Μαδρίτης, και ότι θα περιπλανηθείτε εκεί, ανάμεσα σε Ισπανούς και τουρίστες, είναι σίγουρο.
Συνακόλουθα, είναι επίσης βέβαιο ότι θα τιμήσετε το «χρυσό τρίγωνο της τέχνης», ήτοι τα τρία από τα παγκοσμίως σημαντικότερα μουσεία που βρίσκονται στη Μαδρίτη. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου απίθανο να αφιερώσετε και μία ολόκληρη ημέρα στο καθένα: Η συλλογή με έργα, μεταξύ άλλων, Γκόγια, Βελάσκεθ και Ελ Γκρέκο στο Μουσείο του Πράδο, η εικαστική διαδρομή από τη φλαμανδική ζωγραφική ως την ποπ αρτ στο Μουσείο Τίσεν-Μπορνεμίτσα και η Γκερνίκα του Πικάσο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρέινα Σοφία το αξίζουν, και μάλιστα με το παραπάνω.

Σημειωτέον, αυτή την περίοδο οι τρέχουσες εκθέσεις δεν κρύβονται από τη σκιά των γιγάντων και διεκδικούν επί ίσοις όροις τον (τουριστικό) χρόνο σας. Ενδεικτικά: Στο Πράδο, η έκθεση υπό τον τίτλο «The Young Van Dyck» παρουσιάζει έργα του Αντον βαν Ντάικ από την περίοδο που ο τεχνίτης της μπαρόκ ζωγραφικής εργαζόταν για τον Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, προτού αφήσει την Αμβέρσα για το Λονδίνο. Στο Τίσεν-Μπορνεμίτσα, θα ταξιδέψετε στη Γαλλική Πολυνησία των αρχών του 20ού αιώνα με πυξίδα τις δημιουργίες του Πολ Γκογκέν, σε μια έκθεση με τίτλο «Gauguin and the Voyage to the Exotic». Και στο Ρέινα Σοφία, στην έκθεση «Specters of Artaud. Language and the Arts in the 1950s», θα ανακαλύψετε εκ νέου τον μοντερνισμό, πάντοτε στα ίχνη του Αντονέν Αρτό.

Φιλική Τσουέκα

Βόρεια του ιστορικού κέντρου της Μαδρίτης, η εναλλακτική, η καλλιτεχνική, η απελευθερωμένη γειτονιά της ισπανικής πρωτεύουσας και πιθανότατα και η πιο ζωντανή συνοικία της, είναι σίγουρα η δημοφιλέστερη ανάμεσα στους νέους. Με αφετηρία την πλατεία της Τσουέκα, θα περπατήσετε στους πέριξ δρόμους με τις μπουτίκ, τα café και τα εστιατόρια και θα ανακαλύψετε τη γοητεία της πιο gay-friendly περιοχής τής ούτως ή άλλως gay-friendly Μαδρίτης. Με λίγα λόγια, αν έχετε διάθεση για φλερτ, στην Τσουέκα θα βρείτε σίγουρα έναν ελκυστικό στόχο, ανεξάρτητα από τις σεξουαλικές προτιμήσεις σας. Και όταν κουραστείτε, θα φάτε τα καλύτερα tapas.