1 Piazza Navona

Το αριστούργημα του μπαρόκ σάς περιμένει για το καλωσόρισμα στο ιστορικό κέντρο. Και όχι μόνο. Δεν υπάρχουν καλύτερες τεμπέλικες στιγμές στη Ρώμη από αυτές που θα ζήσετε στην Piazza Navona: Ενα ηλιόλουστο (ιδανικά κυριακάτικο) μεσημέρι, με έναν διπλό espresso stretto στο χέρι, τον οποίο έχετε προμηθευτεί από κάποιο από τα παρακείμενα café και τον απολαμβάνετε γουλιά γουλιά, καθήμενοι στην κολοσσιαία Fontana dei Quattro Fiumi (Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών) ή σε κάποιο από τα παγκάκια της πλατείας – το στέκι των πλανόδιων ζωγράφων που έχουν μετατρέψει την Piazza Navona σε (τουριστική) υπαίθρια γκαλερί. Νωχελικοί, πλην σίγουροι για την πραμάτεια τους, όταν δεν σχεδιάζουν προσωπογραφίες, ευχαρίστως θα σας πιάσουν την κουβέντα. Αν ζήσετε τη στιγμή, ο χρόνος θα σταματήσει για λίγο, προτού βάλετε πλώρη για το Πάνθεον.

2 Η πλατεία των Λουλουδιών

Δύο βήματα από την Piazza Navona, στην Piazza di Campo dei Fiori, δεσπόζει το άγαλμα του αιρετικού και επίμονου ιταλού φιλόσοφου Τζορντάνο Μπρούνο – τόσο επίμονου, που η Ιερά Εξέταση της Ρώμης δεν μπορούσε παρά να τον καταδικάσει σε θάνατο διά πυράς το 1600. Υπό την σκέπην του, σήμερα χαζολογούν μικροί και μεγάλοι. Από Δευτέρα ως Σάββατο, στην πλατεία φιλοξενείται η Αγορά του Κάμπο ντέι Φιόρι: λουλούδια, φρούτα, λαχανικά αναδίδουν πλούσια αρώματα και μετατρέπουν την πλατεία σε πολύχρωμο ζωντανό πίνακα. Αλλη το πρωί και άλλη το βράδυ, κατακλύζεται από φοιτητές, νέους και τουρίστες που δημιουργούν ένα ενδιαφέρον μείγμα, με κύρια ενασχόληση το φλερτ και την καλοπέραση.

3 Της Σάντα Μαρία στο Τραστέβερε

Διασχίζοντας την Ponte Sisto, θα περάσετε από το ιστορικό κέντρο της Ρώμης στο Τραστέβερε, στην άλλη πλευρά του Τίβερη. Αφού προσπεράσετε τη μικροσκοπική πλην πολύβουη Piazza Trilussa, θα κατηφορίσετε τη Via del Moro και θα καταλήξετε στην Piazza Santa Maria di Trastevere – ακόμη και αν στην πορεία έχετε χαθεί στα λιθόστρωτα, μεσαιωνικά σοκάκια με τις χαρακτηριστικές «ιπτάμενες» μπουγάδες απλωμένες κατά πλάτος, από το ένα παράθυρο ως το απέναντι. Στην πλατεία της Σάντα Μαρία κυριαρχεί η ομώνυμη, μεσαιωνικού χαρακτήρα, βασιλική με βυζαντινές επιρροές στην πρόσοψη και εκθαμβωτικές νωπογραφίες και ψηφιδωτά στο εσωτερικό της. Αξίζει να φτάσετε ως εκεί, κυρίως για να ανακαλύψετε την άλλοτε εργατική φτωχογειτονιά της ιταλικής πρωτεύουσας που σήμερα αποτελεί την πιο γραφική και μποέμ συνοικία της – ο Γούντι Αλεν την τίμησε, μάλιστα, δεόντως στο τελευταίο φιλμ του «Στη Ρώμη με αγάπη». Αν βρεθείτε εκεί πρωινή ή μεσημεριανή ώρα, θα απολαύσετε την ησυχία της τη ρουτίνα των ντόπιων και τον καφέ σας σε ένα από τα καταστήματα πλησίον της πλατείας της Σάντα Μαρία. Το βράδυ, θα γευτείτε ιταλική κουζίνα στην παραδοσιακή τρατορία Da Lucia, θα ανακαλύψετε όποιο κρασί σάς έχει ξεφύγει στην Enoteca Ferrara και θα αφεθείτε σε (live) ρυθμούς μπλουζ ή τζαζ σε κάποιο από τα μπαρ, ένα βήμα από την Piazza Santa Maria di Trastevere.

4 Η πλατεία του λαού

Μεγάλη και πολυσύχναστη, η Piazza del Popolo είναι αστικό πέρασμα. Από τα καλύτερα σημεία για να καθήσετε και να παρατηρήσετε τους Ιταλούς: Οσο εσείς τελείτε σε τουριστική ραστώνη, εκείνοι απλώς διανύουν την Piazza del Popolo πηγαίνοντας από δουλειά σε δουλειά. Στα συν της πλατείας ότι συνδέεται με τον λόφο Πίντσο, από τον οποίο θα έχετε εξαιρετική θέα στην πόλη. Από εκεί, εξάλλου, θα πάρετε τον δρόμο και για τη Βίλα Μποργκέζε: Σε αυτό το μαγικό, καταπράσινο πάρκο, θα κάνετε βόλτα (ή και ποδήλατο) μέχρι να βαρεθείτε ή έως ότου καταλήξετε στην Γκαλερί Μποργκέζε. Αν, πάλι, δεν γοητεύεστε από τα ευρωπαϊκά πάρκα, η Piazza del Popolo είναι η αφετηρία για τα πολυτελή καταστήματα ένδυσης και τις αντικερί της Via del Babuino, όπως επίσης και για την πλέον εμπορική και κεντρική Via del Corso.

5 Ισπανικά Σκαλιά

Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, ενδεχομένως και καμία. Η τριγωνική Piazza di Spagna, η εντυπωσιακή Fontana della Barcaccia και τα περίφημα πλατύσκαλα του Ντε Σάνκτις, τα οποία ξεκινούν από την πλατεία και οδηγούν στην εκκλησία Trinita dei Monti, είναι από τα ωραιότερα πολεοδομικά σύνολα της ιταλικής πρωτεύουσας. Το πλήθος, τουρίστες και Ρωμαίοι, που συγκεντρώνεται εκεί, είναι ίσως υπερβολικά μεγάλο. Και πάλι, όμως, καθήμενοι στα σκαλιά και κοιτώντας προς την πλατεία, θα δείτε την πιο μαγευτική αστική δύση, ιδίως αν σας ευνοήσει ο καιρός με καθαρό ουρανό. Τα πορφυρά χρώματα του ορίζοντα θα σας ταξιδέψουν – το λιγότερο. Μόνο που θα πρέπει να τα απολαύσετε… ξεροσφύρι: Ο δήμαρχος της Ρώμης απηύδησε από τα τουριστικά σκουπίδια και απαγόρευσε την κατανάλωση αρτοποιημάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Καλό θα είναι να υπακούσετε, διαφορετικά ενδέχεται να φύγετε από την ιταλική πρωτεύουσα φτωχότεροι κατά 25 ως και 500 ευρώ! Επειτα, θα αναμειχθείτε με το πλήθος στους μικρούς εμπορικούς δρόμους που ξεκινούν από την Piazza di Spagna. Σε περίπτωση που είστε λάτρεις του είδους, μια ανάσα μακριά είναι το Teatro Sistina που παρουσιάζει αποκλειστικά μιούζικαλ.