Aποτελεί πολιτική χυδαιότητα να ανασύρονται από το παρελθόν τα ινδάλματα του Νίκου Φωτόπουλου. Για πόσα χρόνια ακόμη θα του κοπανάνε ότι υπήρξε μέγας θαυμαστής του Ακη Τσοχατζόπουλου, ότι τον έκρινε αρκετά άξιο ώστε να ηγηθεί του κόμματος, της χώρας – γιατί όχι και του πλανήτη; Θα αναρωτηθεί κανείς, μα δεν έβλεπε τι συνέβαινε στο περιβάλλον του Ακη; Αφού ο Νίκος Φωτόπουλος δεν βλέπει αυτά που συμβαίνουν δίπλα του, μέσα στην παρέα των συνδικαλιστών που διώκονται όλοι μαζί, ποινικά, για φάγωμα δημοσίου χρήματος. Βλέπει μόνο όσα τον συμφέρουν και όταν δεν τα βλέπει απλώς τα επινοεί.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έστησε πριν από λίγες ημέρες ένα ακόμη θεατρικό δρώμενο, με κεντρικό πρωταγωνιστή τον ίδιο. Παρουσίασε έναν κατάλογο επιφανών ανδρών, αλλά και εταιρειών που, σύμφωνα με τις καταγγελίες του, δεν πλήρωσαν το χαράτσι των ακινήτων μέσω λογαριασμού ρεύματος. Υπονόησε και επινόησε ότι υπήρξε πολιτικός δόλος χωρίς να συνοδεύει τα λεγόμενα με τεκμήρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποκαλύψεις του ήταν ψεύτικες και συκοφαντικές. Το έχουν εμπεδώσει ακόμη και τα νήπια ότι οι καταβάλλοντες ενοίκια δεν χρωστάνε τέλος ακίνητης περιουσίας. Αυτό πάει απευθείας στον ιδιοκτήτη.

Το μπλακάουτ της λογικής

Ο Νίκος Φωτόπουλος επέλεξε να διαπομπεύσει κάποια φυσικά πρόσωπα και κάποιες εταιρείες. Να σταθούμε λίγο στον τρόπο: εισέβαλε στη μηχανοργάνωση και επέλεξε τα ονόματα που εκείνος και οι σύντροφοί του ήθελαν. Δεν παρουσίασε μια λίστα ολοκληρωμένη, με όλους αυτούς που φαίνεται να ευνοήθηκαν με σκοτεινό ή παράνομο τρόπο. Δεν μπήκε καν στον κόπο να διασταυρώσει αν ισχύουν τα στοιχεία του. Δεν θέλησε να τα διασταυρώσει γιατί κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετούσε τον απώτερο στόχο του. Υπήρξαν επιχειρήσεις που πλήρωσαν, υπήρξαν επιχειρήσεις που δεν είχαν την υποχρέωση να πληρώσουν, υπήρξαν άλλοι που χρησιμοποίησαν ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση.

Δεν ήταν τυχαίο ότι ο Φωτόπουλος κατηγόρησε ψευδώς ένα κανάλι και δύο εκδοτικά συγκροτήματα για αθέμιτη διαγραφή του χρέους παραλείποντας τη «λεπτομέρεια» ότι ενοικιαστές εγκαταστάσεων δεν καταβάλλουν τον φόρο. Προετοιμάζει το έδαφος. Καλλιεργεί ένα κλίμα εχθρότητας ώστε να μη γίνει τίποτε πιστευτό όταν αρχίσουν οσονούπω τα δημοσιεύματα σχετικά με τις διώξεις για τις απάτες των συνδικαλιστών της ΔΕΗ. Δεν πρόκειται για φραγκοδίφραγκα, αλλά για εκατομμύρια που δαπανήθηκαν σε ταξίδια και συνέδρια, σε επιμορφωτικές εκδρομές, σε γεύματα και αγορές αγαθών. Ολα αυτά με πρόσχημα τη συλλογικότητα και τον συνδικαλισμό. Αυτά δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας. Υπάρχει πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που τα παρουσιάζει όλα με το νι και με το σίγμα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι ξοδεύτηκαν σε γλέντια των συνδικαλιστών περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ, από το 1999 ως το 2010. Προκύπτει ότι οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διοργάνωναν εκδηλώσεις σε αδικαιολόγητες τιμές. Κάποιες υλοποιήθηκαν, κάποιες ακυρώθηκαν με μαγικό τρόπο, αλλά εξοφλήθηκαν. Τεράστια ποσά έφευγαν σε γραφεία συγγενών των συνδικαλιστών, ενώ τα φουσκωμένα τιμολόγια συγκεντρώνονται σε μια μεγάλη ντάνα. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε τον Απρίλιο ποινικές διώξεις που αφορούν τα κάτωθι αδικήματα:

1. Aπιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και μη και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος νομικού προσώπου από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, από την οποία υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου. Το αδίκημα αφορά πράξεις και παραλείψεις των νομίμων εκπροσώπων της επιχείρησης.

2. Αμεση συνέργεια στην απιστία, η οποία στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και του ΟΚΔΕ (Οργανισμός Κοινωνικών Εκδηλώσεων ΔΕΗ), που αφορά το πώς σπαταλήθηκαν τα χρήματα του Δημοσίου.

3. Απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος νομικού προσώπου, που αφορά τους αρμόδιους υπαλλήλους και διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, οι οποίοι έλεγξαν και ενέκριναν την εκταμίευση των χρημάτων την τριετία 2008-2010, επίσης τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ η συγκεκριμένη κατηγορία στρέφεται και κατά παντός άλλου υπευθύνου που φέρεται ότι συμμετείχε στην παράνομη δραστηριότητα.

Ο πόνος του συνδικαλιστή

Ο Νίκος Φωτόπουλος έκανε έναν πονηρό αντιπερισπασμό. Προχώρησε με τυμπανοκρουσίες στην κατάληψη του Κέντρου Πληροφοριακών Συστημάτων της ΔΕΗ στη λεωφόρο Μεσογείων, διασφαλίζοντας την επέμβαση της Αστυνομίας. Θα μπορούσε να βγάλει και πανό «ελάτε να μας συλλάβετε» γιατί είναι χρήσιμη η εικόνα των συνδικαλιστών που οδηγούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Εκεί ασκήθηκε από εισαγγελείς ποινική δίωξη για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Αυτή είναι η μέθοδος της σουπιάς. Εριξε μελάνι και περιμένει τώρα τη δικαστική συνέχεια. Οταν οι συνδικαλιστές θα δικάζονται ως καταχραστές, ο κόσμος θα θυμάται τον ήρωα που έλεγε ότι το τέλος ακινήτων δεν πρέπει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Ο κόσμος θα θυμάται τον ήρωα που επέμενε ότι καλά έκανε και διαπόμπευσε τα μέσα ενημέρωσης γιατί τα στοιχεία που αποκαλύπτει «συνιστούν σκάνδαλο απέναντι στον φτωχό λαό, στοιχεία που θα αποδείξουν ότι πληρώνουν μόνο τα κορόιδα».

Είναι αλήθεια ότι πάντα τα κορόιδα πληρώνουν σε αυτόν τον τόπο. Μόνο που ο Νίκος Φωτόπουλος ζει στην απέναντι όχθη, είναι στο πλευρό αυτών που κατηγορήθηκαν από τον γενικό επιθεωρητή της Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, ότι τα τρώνε. Λίγα είναι τα 30 εκατομμύρια που ροκάνισε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ; Βεβαίως, ο «αρχηγός των ανταρτών» ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό του, θα πει για μία ακόμη φορά ότι ζει σε ένα διαμέρισμα 70 τετραγωνικών στο Γαλάτσι. Θα πει ξανά ότι γεννήθηκε στην Αμαλιάδα και μεγάλωσε με τον παππού και τη γιαγιά, γιατί οι γονείς του ήταν μετανάστες στη Γερμανία. Θα πει ότι ο πατέρας του ήταν εργάτης στη χαλυβουργία και η μητέρα του στην κλωστοϋφαντουργία και μια ζωή δούλευε (δούλεψε για όλη την οικογένεια γιατί ο Νίκος τα πιο πολλά ένσημα τα κόλλησε σε πορείες και στοχασμό επαναστατικού τύπου). Θα πει ξανά ότι είναι καθαρόαιμος αριστερός που νυμφεύτηκε αριστερή με αριστερούς προγόνους την οποία γνώρισε σε κατάληψη (κάτι τέτοια εύσημα είναι απαραίτητα για την ανέλιξή του). Θα πει πως όταν δεν αγωνίζεται ανεβαίνει στα άγρια ελληνικά βουνά για να κάνει ορειβασία. Ισως να πει και πως είναι Ολυμπιακός και τροτσκιστής από μικρό παιδί. Ολα αυτά είναι αληθή.

Η ΔΕΗ είμαι εγώ

Αλλά από την πολλή αριστεροσύνη ο συνδικαλιστής του ΠαΣοΚ παρουσιάζει με στρεβλό τρόπο τη δράση του. Θεωρεί επαναστατικό να διαπραγματεύεται με ομήρους τους καταναλωτές. Οι αγώνες του έχουν αυτή την ανίερη πλευρά. Στηρίζονται στην αόριστη απειλή ότι μπορεί να κατεβάζει τους διακόπτες αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ασανσέρ, χωρίς ψυγείο, χωρίς τηλεόραση οποτεδήποτε μια κάστα εργαζομένων θέλει να πιέσει την κυβέρνηση. Αυτός ο ίδιος άνθρωπος εμφανίζεται ως ο υπερασπιστής των αδυνάτων: δηλαδή τη μια μέρα αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να τους κόψει το ρεύμα επειδή απεργεί και την επόμενη λέει ότι είναι απάνθρωπο να διακόπτεται η παροχή σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Τη μια μέρα τον υβρίζουν, την επόμενη τον ευγνωμονούν. Σαν να είναι ο μαγαζάτορας.

Ο Νίκος Φωτόπουλος διαβεβαιώνει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι θέσεις εξουσίας, ιδίως το βουλευτικό έδρανο. Ευτυχώς. Γιατί έχει μεθύσει τόσο πολύ από την εξουσία που του παρέχει το συνδικαλιστικό προεδριλίκι, που η ανάρρησή του σε πολιτικό αξίωμα θα του επέτρεπε να μετατραπεί σε Νέρωνα. Εχει τα χαρακτηριστικά του ρωμαίου αυτοκράτορα, ο οποίος από τη μία παραφρονούσε βλέποντας παντού συνωμοσίες και υποχρεώνοντας τους αντιπάλους να αυτοκτονήσουν, από την άλλη έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για τους πολίτες, με φοροαπαλλαγές, με δημόσια έργα και εκδηλώσεις.

Ο κ. Φωτόπουλος έχει παρεξηγήσει τον ρόλο του. Δεν είναι μαγαζάτορας, δεν είναι αυτοκράτορας. Μπορεί να είναι αγνός, αλλά δεν είναι αθώος. Μπορεί να μη συμμετείχε στα κακουργήματα της ΓΕΝΟΠ, όμως κατηγορείται από πολλούς ότι έδειξε τεράστια ανοχή στους απατεώνες που τον περιέβαλλαν. Αλλά είπαμε. Το πολιτικό του ίνδαλμα ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Τα στραβά δεν τα έβλεπε.