Υδρας… ανάβασις
Ησυχία, έξωση στα τροχοφόρα, γάτες αρχόντισσες και σκαλιά, πολλά σκαλιά. Αυτή είναι, πολύ συνοπτικά, η Υδρα –και η γοητεία της. Στο πιο γραφικό και ταυτόχρονα «κοσμικό» νησί του Αργοσαρωνικού, τα μονοπάτια και οι διαδρομές που έχετε να διανύσετε δεν είναι λίγα. Οι ξύλινες σήμανσης θα σας οδηγήσουν. Ανάμεσα στις εύκολες και «κλασικές», επιλέξτε τη διαδρομή από το λιμάνι ως το Κάστρο, που διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, θα δείτε το Καστράκι του 17ου αιώνα, τον άλλοτε πολεμικό ναύσταθμο της Υδρας που σήμερα αποτελεί τουριστικό ναύσταθμο, διότι εκεί στεγάζεται το γνωστό ξενοδοχείο Mira Mare, και θα περάσετε από διάφορες εξοχικές κατοικίες, αγκαλιασμένες από το υδραίικο τοπίο, προτού φτάσετε στον τελικό προορισμό σας. Για πιο επίμονους περιπατητές, η διαδρομή Υδρα – Ζούρβα (για την οποία θα πρέπει να ξεκλέψετε περίπου τρεις ώρες) είναι ό,τι πρέπει. Περιλαμβάνει παλαιές κατοικίες βοσκών, ξωκλήσια του 18ου αιώνα και άνυδρα ποτάμια. Τις περισσότερες φορές στη ζωή, για ό,τι δεν είναι εύκολο, υπάρχει ανταμοιβή. Το ίδιο συμβαίνει και με τη θέα από τη Μονή της Ζούρβας, αν το βάλετε σκοπό να φθάσετε ως εκεί.
Τέτσης με υπόκρουση Κοέν
Οι Υδραίοι Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας και Μίλτος Σαχτούρης, αλλά και ο Πικιώνης, ο Σεφέρης, ο Εγγονόπουλος, ο Χένρι Μίλερ και ο Λέοναρντ Κοέν είναι μόνο λίγες από τις προσωπικότητες των τεχνών και του πνεύματος που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συνδέθηκαν με το νησί –σκηνικό του μεγάλου Μιχάλη Κακογιάννη στο «Κορίτσι με τα μαύρα» (1960) –που είναι ως σήμερα σημείο αναφοράς για καλλιτέχνες και εικαστικούς, περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό. Γι’ αυτό, η Υδρα μπορεί πάντοτε να εξελιχθεί (και) σε μια εικαστική περιπέτεια: αν σπεύσετε αυτόν τον καιρό, θα προλάβετε δύο περιοδικές εκθέσεις στο Ιστορικό Αρχείο –Μουσείο Υδρας, σε αυτό το μοναδικό κτίριο που μεταξύ άλλων φιλοξενεί και μια πλούσια βιβλιοθήκη περίπου 7.000 τόμων! Ως τις 15 Οκτωβρίου, η έκθεση ζωγραφικής του Παναγιώτη Τέτση, οποίος θα σας ξεναγήσει στη γενέτειρά του μέσα από «όψεις και απόψεις» σε ακουαρέλες, ελαιογραφίες και ασπρόμαυρες συνθέσεις. Και ως τις 28 Οκτωβρίου, η έκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Κουμαντάρου, που πρωτοείδαμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την περασμένη άνοιξη: μια φωτογραφική ωδή στα ερημοκλήσια του Αιγαίου που όλοι έχουμε λατρέψει.
Από την Ισαλο στην Υδρονέτα
Στο λιμάνι της Υδρας, η διαδικασία του καφέ αποκτά τη δική της ιδιαίτερη αξία. Τα café-bars είναι παρατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, και έτσι μπορείτε απλώς να πηγαίνετε «πιο ‘κεί» και μετά λίγο «πιο ‘κεί» –έτσι, για την αλλαγή. Ενδεικτικά, το café «Ισαλος» είναι παραδοσιακά το στέκι παλιών και νέων φανατικών της Υδρας –εκεί θα συναντήσετε καλλιτέχνες και ανθρώπους οι οποίοι περνούν την κρίση μάλλον πιο… ελαφριά από εμάς τους υπόλοιπους. Στα βράχια έξω από το λιμάνι, στην παραλία που το καλοκαίρι θυμίζει πολύβουο μελίσσι, το café «Σπηλιά» χρησιμεύει ως… έδρα, προκειμένου να κάνετε τα μακροβούτια σας στα πολύ βαθιά νερά. Αλλά επειδή η εποχή μάλλον αντενδείκνυται για τέτοια, μπορείτε απλώς να λουστείτε με φθινοπωρινό ήλιο. Δίπλα, στο μικρό café «Υδρονέτα», σίγουρα θα δώσετε το «παρών», διότι βρίσκεται μάλλον στο πιο γοητευτικό σημείο του νησιού: Οπως υπερθεματίζει ένας φίλος, «κάνει τον καλύτερο καπουτσίνο του κόσμου και έχει θέα στο απέραντο γαλάζιο».

Ηλιοβασίλεμα στην Κοντυλένια
Ανακαλύψτε το «Castello» στην παραλία Μικρό Καμίνι για να πάρετε το πρωινό σας στις αναπαυτικές μαξιλάρες του, να δειπνήστε μεσογειακά ή, αργά το βράδυ, να πιείτε κοκτέιλ παρέα με πολλά ντεσιμπέλ και θαμώνες που έχουν κάτι από την Υδρα των 60s –κυρίως, όμως, για να δείτε πώς μπορεί να μεταμορφωθεί ένα μισοερειπωμένο κάστρο του 18ου αιώνα σε κήπο της Εδέμ. Και πάλι στα διάσημα Καμίνια της Υδρας, όπου θα φτάσετε σε περίπου 15 λεπτά με τα πόδια ή ταχύτερα με θαλάσσιο ταξί, σας περιμένει η ταβέρνα της Κοντυλένιας (για λίγο ακόμη, διότι λειτουργεί ως το τέλος Οκτωβρίου). Αν η διαμονή σας στο νησί είναι ολιγοήμερη και ο χρόνος δεν σας περισσεύει για περισσότερες από μία επισκέψεις, προτιμήστε να βρεθείτε εκεί πριν από το ηλιοβασίλεμα. Η δύση θα σμίξει με τους βράχους και τα πιάτα σας θα γεμίσουν με φρέσκα ψάρια ημέρας –το ψαρολίμανο κάτω από την Κοντυλένια, με τις ψαρόβαρκες και τους ντόπιους επαγγελματίες, θα επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Μην παραλείψετε να κάνετε τουλάχιστον μια βόλτα στη γύρω περιοχή, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης έτσι τα είχε βρει με τον εαυτό του.