Ο«βενιαμίν» των επτανήσων είναι ένας ευλογημένος τόπος και ένας ικανότατος λόγος για να κλέψει το Ιόνιο πανηγυρικά τη θερινή παράσταση από τις βασίλισσες Κυκλάδες – οι οποίες άπαξ και αφιχθείτε στους Παξούς θα σας μοιάζουν (όντως) ελαφρώς «ξερακιανές»: Κατάφυτοι όπως είναι οι Παξοί – κέδροι και ελιές φθάνουν στην κυριολεξία ως τα γαλαζοπράσινα, σμαραγδένια νερά. Οταν χαθείτε στους απέραντους ελαιώνες, θα ακούτε μόνο τα τζιτζίκια και την παρέα σας. Και αν διψάτε για γάργαρη ντόλτσε βίτα, θα τη βρείτε εύκολα το βράδυ. Αν και είναι καλύτερα να δροσιστείτε με μαύρο κρασί από τους αμπελώνες των Αντίπαξων.

Δείπνο στον Γάιο

Το φυσικό λιμάνι της πρωτεύουσας των Παξών ενδείκνυται κυρίως για απογευματινούς και βραδινούς περιπάτους. Σε απόσταση αναπνοής, τα νησάκια Αγιος Νικόλαος και Παναγία (τον Δεκαπενταύγουστο, πρωί πρωί, τουρίστες και ντόπιοι ενώνονται στο ίδιο καραβάνι και κατευθύνονται με βάρκες προς τα εκεί) παρέχουν φυσική προστασία στον όρμο. Κλειστό και απάνεμο όπως είναι, λοιπόν, σας επιτρέπει να βολτάρετε όσο αντέχετε δίπλα στα (παρατεταγμένα ως εκεί που φθάνει το μάτι σας) πολυτελή σκάφη. Ακολούθως, θα βάλετε πλώρη για δείπνο στο Mediterraneo, το οποίο συνεπάγεται ελαφρώς τσουχτερές τιμές, αλλά και γεύσεις που σίγουρα αποζημιώνουν.

Στo στέκι του Βαλεντίνο Ρόσι

Ο παραθαλάσσιος οικισμός της Λάκκας έχει θέα στις νότιες κερκυραϊκές ακτές. Θα δώσετε οπωσδήποτε το «παρών» στο 24ωρο στέκι Akis Bar (ο Βαλεντίνο Ρόσι, άραγε, τι ώρα πήγε;), αν και ενδείκνυται κυρίως για πρωινό ή για ποτό το βράδυ, σε μία από τις κούνιες του ή τις σεζλόνγκ δίπλα στη θάλασσα. Για δείπνο; Δεν υπάρχει περίπτωση να αντισταθείτε στο ιταλικό La Rosa di Paxos – οι μυρωδιές που αναδίνονται από το παράθυρο της κουζίνας του θα σας σπάνε τη μύτη κάθε φορά που περνάτε απέξω. Στα συν, ο πετρόκτιστος φάρος της Λάκκας, από όπου η βραχώδης παραλία Πλάνοι (διάσημη για το ηλιοβασίλεμά της) απλώνεται μπροστά σας. Βορειοδυτικά, ο Λογγός είναι το μικροσκοπικό λιμάνι των Παξών, με το παλιό ελαιοτριβείο και σαπωνοποιείο να χαρίζουν μια «industrial» νότα στο κατά τα άλλα αρχοντικό, γραφικό σκηνικό. Στον Λογγό ενοικιάζονται βάρκες για εξόρμηση στις γειτονικές παραλίες, αν και η ταβέρνα του Βασίλη με τα φρέσκα ψάρια της αποτελεί πάντοτε έναν λόγο για να μείνεις αμετακίνητος. Τα Μαγαζιά είναι από τους οικισμούς που βρίσκονται μέσα στους αιωνόβιους ελαιώνες.

ΚαραΪβική στο Ιόνιο

Η εμπειρία του μπάνιου στους Παξούς, με τις δαντελωτές ακρογιαλιές και τις σμαραγδένιες «αγκαλιές», είναι ηδονική. Το top 5: Στο Κηπιάδι, ύστερα από πεντάλεπτη κατάβαση, θα βουτήξετε κατευθείαν στο νερό και βγαίνοντας θα θέλετε να μείνετε εκεί για πάντα. Στο Μαρμάρι πηγαίνετε εφοδιασμένοι με βιβλία ή με διάθεση για σιέστα κάτω από τις ελιές που φθάνουν μέχρι το νερό. Το Μονοδένδρι ενδείκνυται για πιο οικογενειακές και «οργανωμένες» καταστάσεις. Στα συν, η παραλλαγή του σοφρίτο με χταπόδι και πατάτες στην παραλιακή ταβέρνα. Στους Αντίπαξους, είναι αδύνατο να διαλέξετε ανάμεσα στη Βρίκα και στο Βουτούμι. Οπου και να πάτε, η λευκή άμμος με τα βότσαλα και τα τυρκουάζ νερά θα σας πείσουν ότι έχετε διακτινιστεί στην Καραϊβική. Πάντως, καλά θα κάνετε να δείξετε αυτοσυγκράτηση: Αφήστε την εξόρμηση στους Αντίπαξους για τη μέση των διακοπών σας – αν τους παραδοθείτε από την πρώτη ημέρα, υπάρχει κίνδυνος να μην ανακαλύψετε ποτέ τους Παξούς, και δεν τους αξίζει. Τον γύρο του νησιού μπορείτε να τον κάνετε. Είναι μάλλον από τις λίγες περιπτώσεις που δεν θα γυρίσετε κατάκοποι, αλλά ανανεωμένοι από τις εξερευνήσεις ιδιότυπων σπηλαίων και την αγαλλίαση του κορμιού από τις βουτιές σε νερά που μόνο πεζή μπορείτε να προσεγγίσετε.

Παρέα με τους Ανιέλι

Αν θέλετε να πάρετε λίγη από τη δόξα της δυναστείας των αυτοκινητοβιομηχάνων Ανιέλι, που διαθέτει το καταφύγιό της στο νησί, ενδώστε στη μόδα των Παξών που επιτάσσει την ενοικίαση πολυτελών βιλών. Ενδεικτικά, απόλυτη αυτονομία και ιδιωτικότητα προσφέρουν οι Villa Marina 1 & 2 στο Μογγονήσι, το νοτιότερο άκρο των Παξών, οι οποίες θα σας προβληματίζουν καθημερινά: Ποιο νερό είναι πιο τυρκουάζ, της θάλασσας ή της πισίνας; Επίσης, το συγκρότημα βιλών Κυπαρρίσι
(www. kiparissivillas.gr) στη Φουντάνα αποτελείται από τρεις αναπαλαιωμένες πετρόκτιστες βίλες (για να μάθετε την ιστορία των οποίων πρέπει να γυρίσετε 200 χρόνια πίσω), μέσα σε ελαιώνες και κήπους. Τα χαμηλά βαλάντια, πάντως, ας βάλουν πλώρη για τα στούντιο και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Λάκκας. Εκεί υπάρχουν αξιοπρεπέστατα καταλύματα γύρω στα 60 ευρώ τη βραδιά που καταρρίπτουν τον μύθο των «απλησίαστων Παξών» – αρκεί να γίνετε ελαφρώς… Αγγλοσάξονες, για να μην πω Γερμανοί, στον προγραμματισμό των διακοπών σας. Διαφορετικά, η μόνη επιλογή που θα σας απομείνει θα είναι το «ξενοδοχείο τ’ αστέρια».