PET

Δωρεάν οδοντιατρικοί έλεγχοι από κτηνιάτρους

Ουδείς σκύλος κούνησε ποτέ χαρούμενα την ουρά του πηγαίνοντας στον κτηνίατρο – οδοντίατρο, ωστόσο η έλλειψη φροντίδας δημιουργεί προβλήματα. Η απώλεια της στοματικής υγείας των σκύλων (4 στα 5 τετράποδα άνω των 3 ετών υποφέρουν) προκαλεί μακροπρόθεσμα όχι μόνο πόνο και ενοχλήσεις, αλλά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και άλλα όργανα του σώματος. Για αυτές τις περιπτώσεις καθιερώθηκε ο Μήνας Στοματικής Φροντίδας, μια εθνική εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση όσων αγαπούν τους πιο πιστούς φίλους του ανθρώπου σχετικά με τη σημασία της στοματικής υγιεινής των κατοικιδίων τους. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του μήνα αυτού θα παρέχονται ως την 31η Μαΐου δωρεάν οδοντιατρικοί έλεγχοι από σχεδόν 80 κτηνιάτρους και στη σελίδα www.pedigree.gr

Τα έξυπνα πουλιά από τη μύτη (δεν) πιάνονται)

Τι είναι η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα πώς θα απαλλαγούμε ριζικά από αυτήν;

Ως φράση η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα μπορεί να μη σας λέει πολλά. Ή να σας λέει κάτι το παραπλανητικό. Επειδή η ιατρική ορολογία τείνει να γίνει δυσνόητη, θα περάσουμε στο real estate. Εχουμε λοιπόν ένα σπίτι, το κεφάλι μας στην προκειμένη. Στη μέση, εκεί που βρίσκεται η μύτη, έχουμε έναν μακρύ διάδρομο, ευάερο. Εκατέρωθεν βρίσκονται δωμάτια μικρότερα και μεγαλύτερα. Αυτοί είναι οι παραρρίνιοι κόλποι. Αν για διάφορους λόγους ο αέρας εμποδιστεί να φθάσει στα δωματιάκια αυτά, τότε στον χώρο τους εμφανίζονται μικρόβια, όπως και σε κάθε χώρο που δεν αερίζεται επαρκώς. Ετσι αρχίζει να φλεγμαίνει η περιοχή, δημιουργώντας θέματα. Ενα από αυτά είναι και η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα, μια νόσος που συνοδεύεται από απόφραξη της μύτης (έντονο μπούκωμα), ρινόρροια με πολλές εκκρίσεις, αίσθημα πίεσης ή πόνο, μειωμένη ικανότητα όσφρησης.

Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα συνιστάται φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με τοπική θεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει χειρουργική επέμβαση. Το νέο είναι πως αυτή μπορεί πλέον να γίνει με την βοήθεια προηγμένων συστημάτων ενδοσκοπικής χειρουργικής. Τι μας προσφέρει αυτό;

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Αλογδιανάκη, υπεύθυνο Ενδοσκοπικής Χειρουργικής του Exelixis Medical Institute (www.exelixismedical.gr) «οι παραρρίνιοι κόλποι έχουν πολύ στενή ανατομική σχέση με το μάτι και τον εγκέφαλο. Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ένα σύστημα πλοήγησης το οποίο μας δείχνει, με μικρή απόκλιση λάθους, πόσο κοντά είμαστε στον εγκέφαλο ή στο μάτι σε κάθε χειρουργική πράξη που πραγματοποιούμε μέσα στους παραρρίνιους κόλπους. Η χρήση του Navigator – η οποία συνδυάζεται με την ενδοσκοπική χειρουργική – δεν είναι απαραίτητη σε κάθε επέμβαση, οπωσδήποτε, όμως, παρέχει μια επιπρόσθετη ασφάλεια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θεωρείται επιβεβλημένη. Ουσιαστικά μπορούμε να πούμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις που παλαιότερα θα είχαμε πολλές επιφυλάξεις για να προχωρήσουμε στο χειρουργείο, σήμερα προχωράμε με ασφάλεια».

ΠΛΑΣΤΙΚΗ

71%

αυξήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο στις ΗΠΑ οι πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις στο πιγούνι και στη γνάθο, γεγονός που μπορεί να οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην ολοένα συχνότερη χρήση των τηλεδιασκέψεων στους χώρους εργασίας ή στην έντονη «φωτογραφική» έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ενωση Πλαστικών Χειρουργών, οι επεμβάσεις στα σημεία αυτά θεωρούνται ένας τρόπος να φαίνεται κανείς νέος χωρίς να κάνει λίφτινγκ.

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Λίγο νερό!

Ενα μπουκάλι νερό την ώρα των εξετάσεων μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στον καλό και στον άριστο μαθητή ή φοιτητή. Σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές των Πανεπιστημίων Ιστ Λόντον και Γουέστμινστερ, όσοι από τους διαγωνιζόμενους κατανάλωναν νερό την ώρα των εξετάσεων πέτυχαν υψηλότερη βαθμολογία από εκείνους που διαγωνίστηκαν χωρίς να πιουν σταγόνα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ενυδάτωση του οργανισμού σχετίζεται άμεσα με τις πνευματικές επιδόσεις, ενώ είναι πιθανό να επιδρά και ψυχολογικά στη λειτουργία της σκέψης, αφού ρίχνει τα επίπεδα του στρες, που εμποδίζει το μυαλό να λειτουργήσει καθαρά.