Tο να δείχνεις το στήθος σου στο Internet είναι καλό, το να το δείχνεις στον γιατρό, ακόμη καλύτερο». Mε αυτό το μήνυμα υποδέχονται τους επισκέπτες τους οι Γάλλοι «Ζουλιέν ΤΛΤ» (δεν αποκαλύπτει το πραγματικό του επώνυμο) και Λαιονέλ Πουρτό, ο οποίος συστήνεται ως κοινωνιολόγος, στη διαδικτυακή πλατφόρμα Boobstagram. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με κοινωφελή χαρακτήρα, η οποία εκμεταλλεύεται τη θέα φωτογραφιών που εικονίζουν αβυσσαλέα ντεκολτέ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram, με στόχο να αυξήσει τη δημόσια συζήτηση γύρω από την ενημέρωση και την έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

«Χρησιμοποιώντας αυτή την προσέγγιση που απευθύνεται κυρίως στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι είναι οι πιο άνετοι με τις νέες τεχνολογίες και τα αντισυμβατικά μηνύματα, προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε αυτούς που πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους σήμερα προκειμένου να αλλάξει το μέλλον αύριο» υποστηρίζουν στην ιστοσελίδα τους www.boobstagram.fr

Με άλλα λόγια, τα ροζ κορδελάκια και τα μπλουζάκια με τον κίτρινο στόχο που είχαμε συνηθίσει ως τώρα δίνουν τη θέση τους σε ένα τεράστιο αρχείο από φωτογραφίες με στήθη που έχουν «ανεβάσει» οικειοθελώς και με περισσή υπερηφάνεια οι εικονιζόμενες, με σκοπό να πείσουν περισσότερες γυναίκες να εξεταστούν για τη νόσο. Οι φωτογραφίες, μάλιστα, έχουν περάσει από τη γνωστή επεξεργασία με φίλτρα του Instagram, γεγονός που προσδίδει μια ρετρό αισθητική στο τελικό αποτέλεσμα.

Αν και ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού είναι ο Οκτώβριος, οι δημιουργοί της επίσημης ιστοσελίδας υποστηρίζουν ότι τέτοιες προσπάθειες για την πληροφόρηση και εκπαίδευση του κοινού πρέπει να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. «Ενώ οι περισσότερες καμπάνιες χρησιμοποιούν τον φόβο, εμείς επιθυμούσαμε μια περισσότερο διασκεδαστική προσέγγιση. Προσπαθούμε να αποφύγουμε την παγίδα του μοραλισμού και να ακουστούμε σε μια δημόσια αρένα γεμάτη μηνύματα» λένε.

Και γιατί όχι; Σίγουρα το Boobstagram είναι μια μακράν πιο ελκυστική μέθοδος από εκείνη του νεοϋορκέζου φωτογράφου Μπομπ Κάρεϊ, ο οποίος φωτογράφιζε το τριχωτό κορμί του φορώντας μονάχα μια ροζ τουτού μπαλαρίνας, στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει χρήματα για την έρευνα κατά της ασθένειας. Ο καρκίνος του μαστού είναι από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου με το μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης (8 στις 10 γυναίκες στη Βρετανία), με την προϋπόθεση να διαγνωστεί έγκαιρα. Στις αναπτυσσόμενες χώρες το σκηνικό είναι πολύ διαφορετικό, καθώς δεν υπάρχει η ενημέρωση. Οσο γράφονταν αυτές οι γραμμές, περισσότερες από 600 γυναίκες είχαν μοιραστεί τη φωτογραφία του ντεκολτέ τους στο Boobstagram. Κάποτε οι φεμινίστριες έκαιγαν τα σουτιέν τους. Εσείς, φορέστε τα. Και πείτε «cheese». Είναι για καλό.