Ο Πιέρρο Παπαδέας, ο Ευάγγελος Μπαλάσκας και ο Νίκος Ρούσσος, δημιούργησαν το Ηackerspace, ένα ελεύθερο χώρο, όπου ο καθένας αφιλοκερδώς, μπορεί να δημιουργήσει, να συνεργαστεί να αναπτύξει τις γνώσεις του και παράλληλα να μάθει πράγματα τα οποία αφορούν την πληροφορική αλλά και την τεχνολογία γενικότερα.

Μπορεί το όνομα του χώρου να παραπέμπει σε hackers, κώδικα και προγραμματισμό αλλά στην πραγματικότητα το hackerspace είναι κάτι πολύ περισσότερο.

«Ο όρος Ηackerspace δεν είναι κάτι το οποίο εφηύραμε εμείς σαν λέξη. Ο όρος που ξεκίνησε από τη Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 80 επεκτάθηκε αργότερα και στην Αμερική και θέλει να δηλώσει ακριβώς αυτήν τη συνεργασία και το γεγονός ότι άγνωστοι άνθρωποι βρίσκονται και ανταλλάσσουν απόψεις, σε σχέση με την πληροφορική και όχι μόνο, τα λεγόμενα computer clubs» αναφέρει ο Πιέρρο Παπαδέας ένας από τους πρωτεργάτες της ιδέας.

Όλα ξεκίνησαν από μια απλή ιδέα στην Ζυρίχη η οποία τελικά έγινε πραγματικότητα λίγο καιρό αργότερα. «Τέλη Σεπτεμβρίου του 2010 σε ένα Συνέδριο Πληροφορικής στη Ζυρίχη όπου δουλεύαμε με τους υπολογιστές σκεφτήκαμε πόσο ωραίο θα ήταν να γίνει κάτι παρόμοιο και στην Ελλάδα . Όταν ήρθαμε στην Αθήνα διοργανώναμε συναντήσεις με το συγκεκριμένο θέμα σε διάφορες καφετέριες και σκεφτήκαμε κάνοντας το site να κάνουμε γνωστό στο κοινό όλο αυτό για να δούμε αν θα υπάρξει τελικά ανταπόκριση από τον κόσμο» αναφέρει ο Ευάγγελος Μπαλάσκας.

Μετά από αρκετούς επίπονους μήνες, βρέθηκε ο χώρος, ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα έτσι ώστε να φιλοξενεί συναντήσεις και projects. Το Ηackerspace διαθέτει πλέον μία αίθουσα συναντήσεων-προβολών, εργαστήριο hardware-electronics, ραδιόφωνο υπό την επίβλεψη του Νίκου Ρούσσου, κουζίνα για την αυτοεξυπηρέτηση όσων βρίσκονται στον χώρο και σύντομα ετοιμάζεται και κήπος για project κηπουρικής και κατασκευών.

«Στην αρχή βρήκαμε ένα παλιό τυπογραφείο, Μπήκαμε μέσα χωρίς να έχουμε την οικονομική άνεση και έπειτα από πολλές προσπάθειες το φτιάξαμε και μαζευτήκαμε σιγά σιγά 20-25 μέλη. Για να λειτουργήσει ο χώρος τα έξοδα έχουν αναλάβει να τα πληρώνουν-πέρα από εμάς- κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον» αναφέρει ο Ευάγγελος.

Τα 27 πλέον σταθερά μέλη, άνθρωποι δηλαδή που διαχειρίζονται τον χώρο, είναι υπεύθυνα για την οικονομική βιωσιμότητα και ασφάλεια του, για την συντήρησή του και τον διαρκή εξοπλισμό του με υλικά και εργαλεία. Ο χώρος είναι ανοιχτός καθημερινά από της 10:00 το πρωί ενώ είναι εύκολα προσβάσιμος, καθώς βρίσκεται κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού στον Άγιο Ελευθέριο. Εβδομαδιαίως φιλοξενούνται δεκάδες συναντήσεις, δράσεις και βασικό τους μότο αποτελεί το «όπως ακριβώς μοιραζόμαστε τον κώδικά μας, έτσι θέλουμε να μοιραστούμε και τις ιδέες μας» .

«Το Ηackerspace δεν αφορά αυστηρά την τεχνολογία αλλά βασιζόμαστε στην ιδέα «Κάντο μόνος σου», και προσπαθούμε να κάνουμε μόνοι μας κάποια πράγματα. Βασική αρχή μας είναι ότι ο καθένας μπορεί να έρθει να χρησιμοποιήσει το χώρο και βασική προϋπόθεση που οφείλει να γνωρίζει κάποιος είναι πως, ό,τι παράγεται εδώ μέσα διαδίδεται ελεύθερα σε όλους, όπως ακριβώς ελεύθερα παράγεται. Έτσι πετυχαίνουμε μια γρήγορη και εύκολη ανταλλαγή της πληροφορίας» αναφέρει ο Πιέρρο.

Στην ουσία το Ηackerspace αποτελεί ένα συνεργατικό εργαστήριο όπου βρίσκουν θέση τόσο το software, όσο και τα electronics, οι κατασκευές, τα κηπουρέματα και οτιδήποτε διέπει την κουλτούρα του ανοιχτού και ελεύθερου διαμοιρασμού της γνώσης και της τεχνικής.

«Ο χώρος γεμίζει καθώς έρχονται παιδιά από 12-13 χρονών με τους γονείς τους που ενδιαφέρονται να μάθουν πληροφορική αλλά και να βοηθηθούν στα μαθήματα του σχολείου αλλά και άτομα κοντά στα 65 που τώρα ξεκινάνε και ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με αυτό» αναφέρει ο Πιέρρο.

Όποιος θέλει λοιπόν να συμμετέχει, δεν χρειάζεται κάποια άδεια για να εργαστεί πάνω σε κάποιο project. Ο καθένας μπορεί να οργανώσει ένα event ή κάποιο workshop πάνω σε κάποιο Open-Source ή Open-Hardware project αρκεί να ελέγξει την διαθεσιμότητα του χώρου και χρόνου που επιθυμεί και να πάρει την πρωτοβουλία να το κάνει και όλα αυτά εντελώς δωρεάν.

Hackerspace

Οδός Αμπατιέλου 11, Αθήνα(κοντά στον ΗΣΑΠ ανάμεσα στις οδούς Πατησίων και Αχαρνών)