Κανονικά δεν θα έπρεπε να μας κάνουν καμία έκπληξη οι δηλώσεις του Φρανκ Μίλλερ. Για όσους δεν γνωρίζουν ο κομίστας σε αυτό το κείμενο στο site του θάβει το κίνημα για την Κατάληψη της Γουόλ Στριτ. Ξεκινάει κάπως έτσι: «Οι καταληψίες είναι ένα μάτσο αλήτες, κλέφτες και βιαστές, ένας άναρχος όχλος που τρέφεται από νοσταλγία για την εποχή του Woodstock και έχει σάπια αίσθηση του δικαίου. Αυτοί οι γελοίοι μόνο βλάπτουν την Αμερική». Τελειώνει προτρέποντάς τους να καταταγούν μπας και τους βάλει μυαλό ο στρατός.

Ο Μίλλερ είναι αυτός που έχει φτιάξει το «Batman: The Dark Knight Returns», το «Sin City» και τους «300». Αν τα βάλεις όλα αυτά τα κόμικς μαζί φτιάχνεις ένα σύμπαν που στο κέντρο του έχει την βία. Από την μία είναι οι κακοί χαρακτήρες που την χρησιμοποιούν ανεξήγητα, τα κίνητρά τους για τον Μίλλερ είναι ακατανόητα. Οι καλοί χρησιμοποιούν την ίδια βία, αλλά τους δίνονται ηθικά ελαφρυντικά. Είναι σε απάντηση της επίθεσης των κακών, κάποιο φίλο ή γυναίκα θέλουν να προστατεύσουν, ίσως να πάρουν εκδίκηση για το θάνατο των γονιών τους, ή γιατί ξέρουν να πειθαρχούν στους ανώτερούς τους, και αισθάνονται την υποχρέωση στην πατρίδα. Οι καλοί είναι σκληροί άντρες που δρουν ως μοναχικοί εκδικητές ή στρατιώτες για να διορθώσουν την αδικία. Ο κόσμος του Μίλερ είναι βίαιος και μιλιταριστικός και ακόμα κι αν δεν έχεις διαβάσει κανένα από τα graphic novels του και έχεις δει μόνο την ταινία «300», θα πρέπει να είσαι 12 χρονών για να μην καταλάβεις ότι ο δημιουργός τους δεν μπορεί να μην είναι ακροδεξιός ή κάπου εκεί κοντά.

Δεν νομίζω ότι το περιβόητο αμερικάνικο 1% χρειάζεται κάποιου είδους υπεράσπιση. Αν είναι όμως να γίνεται προτιμώ να είναι κάπως έτσι. Για γέλια είναι και τα δύο, απλά στο κείμενο του New Yorker αυτός είναι από την αρχή ο στόχος.